Dato: 10.11.2022

Julekos som smaker

Julen er høytid for å spise og kose seg, og det er ikke tilfeldig hva vi putter i munnen. Selv om vi prøver noe nytt, er det mye som er faste tradisjoner som vi lager kun når det er jul.

Å samles for å bake, smake og pynte er en av de hyggeligste familieaktivitetene i tiden frem mot jul.

 

De klassiske julekakene

Selv om stadig færre baker alle syv slag til jul, er det mange som må ha noen av de klassiske julekakene.

De eldste julekakene vi kjenner ble stekt i jern, lenge før folk hadde komfyrer hjemme, og av disse er nok krumkaker den mest kjente. Dette sprø bakverket smaker utmerket alene, men serveres ofte med krem og syltetøy, gjerne multesyltetøy som dessert etter julemiddagen. Krumkaker er enkle å lage, du trenger bare et krumkakejern og krumkakepin.for å kunne forme den.

Oppskriften på krumkaker og andre tradisjonelle julekaker som sirupsnipper, serinakaker og pepperkaker finner du på vår julebakstside.

Oppskriften på krumkaker og andre tradisjonelle julekaker som sirupsnipper, serinakaker og pepperkaker finner du på vår julebakstside.

Litt søtere

Akkurat hvilke småkaker og søtsaker vi spiser til jul har endret seg mye gjennom tidene. Det som en gang var nyheter, som for eksempel kransekake og marsipan, tenker vi nå at ”alltid” har vært der. I dag er det vanlig å blande litt tradisjonelt med noe nyere og kanskje også litt søtere. Mye får du kjøpt ferdig, men mange synes det er ekstra stas å lage selv.

Her finner du oppskrifter på kransekake og hjemmelaget marsipan sammen med mange andre godsaker du kan lage til jul som brente mandler, bountykuler og hjemmelaget konfekt.

Her finner du oppskrifter på kransekake og hjemmelaget marsipan sammen med mange andre godsaker du kan lage til jul som brente mandler, bountykuler og hjemmelaget konfekt.

Det er lov å kose seg

I julen unner man seg gjerne litt ekstra, og uansett om du baker selv eller ei, er det mye godsaker du ikke trenger å lage selv. Julekaker kan kjøpes, det samme kan masse andre søtsaker som sjokoladekarameller og konfekt.

Julemiddagen

Julen er ikke bare søtt og kaker, noen av de sterkeste tradisjonene vi har er selve julemiddagen, hvor valget oftest står mellom ribbe, pinnekjøtt og torsk. Uansett hva du skal lage til julemiddag og alle andre fest- og hverdagsmiddager i juletiden, trenger du godt utstyr på kjøkkenet, som for eksempel en ribbeform med buet rist som hjelper deg å få svoren sprø.