Ugressmidler

Planteriket er fullt av vekster som ikke krever at du sår et frø for at du skal dukke opp i hagen din. Ugress sprer deg lett med vind og luft, og er robust nok til å slå seg til både på plen, jord og grus. Heldigvis finnes det ugressmidler, og typen Roundup er spesielt effektivt mot ugress og andre uønskede vekster

Ugress og ugressmiddel

En plen, hage eller oppkjørsel helt fri før ugress er en uoppnåelig drøm. Både fordi frø spres med vinden, men også fordi ugress er robuste planter som tilsynelatende trives like godt på plenen og i jord som grus og sand. Vi har alle sett løvetannen som trenger seg opp gjennom asfalten. De virker ustoppelige, men med noen gode tips, tålmodighet og et godt ugressmiddel kommer du langt.

Europris har ulike typer effektive ugressmidler som kan brukes på terrasse, gress, grus- og helleganger eller på blader/blomster. Vi har store 5 liters-kanner eller på spray. Roundup har ulike produkter som bekjemper røtter og beskytter blader.

Å fjerne ugresset kan være tidkrevende. For miljøets besteanbefaler vi likevel å mane frem tålmodigheten og gå løs på oppgaven med hender og redskaper.

Eddik mot ugress

Eddik er et effektiv ugressmiddel. Hos Europris kan du kjøpe ugresseddik, men du kan også lange ditt eget. Bland én del eddik (35%) med to deler vann og spray på. Etter en dag eller to vil ugresset være dødt og kan dras opp med roten. Løvetannen er (ikke overraskende) mer gjenstridig og trenge litt manuell hjelp med røttene.

Bli kvitt ugress på miljøvennlig måte

Det beste tiltaket mot ugress er forebygging. Klipp gresset ofte – en tørr, tett plen uten åpne jordflekker gir ikke ugresset sjanse til å slå rot (dekk til nakne flekker med gressklipp, bark eller duk, også blomsterbed) Kalke og gjødsle plen og bed slik at gress holder seg tett, og de plantene og blomstene du ønsker vokser seg store og ikke gir ugresset plass. Begrens skygge fra trær og busker – lite skygge gjør livet surt for ugress. Bruk løvblåser jevnlig på grus- og helleganger for å holde dem rene og fri for frø.

Er ugresset allerede til stede er det viktigste å få med hele roten. Dette er enkelt på frøugress, men på rotugress med lange, spredte røtter er det nærmest umulig. Da kan du prøve deg på utarming: Napp vekk alle synlige blader hver gang de kommer til overflaten. Uten nok lys og sukker til røttene vil planten dø. Dette kan være litt av en tålmodighetsprøve, men en miljøsnill og enkel metode.