Markiser - Innendørs og utvendige solskjerming

En markise demper både sol og varme og gir et behagelig klima innendørs og utendørs. På det mest solfylte gjør markisen det mer behagelig å oppholde deg utendørs, men markisen er også en god løsning om du vil nyte av uteplassen også på gråværsdager. Hos Europris finner du en rekke ulike produkter av god kvalitet innen solskjerming, fra utvendige løsninger som parasoller, vindusmarkiser og terrassemarkiser til persienner og gardiner for innendørs bruk.

Kort om terrassemarkiser og vindusmarkiser

Av utvendig solskjerming er markiser det mest populære og vanlige i norske hus og hjem. En terrassemarkise er praktisk, kan dekke store flater, er enkel å montere, enkel å betjene og fungerer som et ekstra tak som lar deg nyte uteplassen i både sol og regn.

Markiser blokkerer sollys på en effektiv måte og gir sval skygge. Med en markise kan du nyte uteplassen selv på de varmeste dagene, og om du har små barn tilbyr en terrassemarkise en deilig solfri sone å boltre seg på. Men markisen gjør ikke bare nytte utendørs – den begrenser og regulerer også varmen som slippes inn i boligen.

På dager med lett regn er markisen det ekstra taket du behøver for å kunne nyte kaffekoppen utendørs selv om ikke været er optimalt. Ønsker du deg et terrassetak, er markisen enkleste vei til mål. Dersom du monterer en levegg har du dessuten alltid en lun og hyggelig uteplass som kan tas i bruk uansett hva det norske sommerværet byr på.

Europris fører markiser både til vindu og terrasse. Både vindusmarkise og terrassemarkise til utvendig bruk fås i ulik design, lengde og bredde. Markisene monteres på vegg med manuell eller elektrisk betjening.

Vedlikehold og rengjøring av markiseduk

En markiseduk har ingen lett tilværelse. I løpet av en sommer blir den utsatt for UV-stråler, høye temperaturer, pollen, veistøv og nedbør som ikke bare gjør markisen skitten, men også tærer på materialet. Selv den tøffeste kan trenge litt omsorg med et slikt liv. Stikkordet for å forlenge levetiden og bevare duken pen lengst mulig er: rengjøring. Aller helst bør en markiseduk vaskes hver høst og hver vår, og innimellom bør du også gi den en en runde med impregnering.

Slik vasker du:

Bruk en svamp, oppvaskbørste eller liknende og vask duken med mildt såpevann. Bruk Zalo, Grønnsåpe eller liknende vaskemidler UTEN ammoniakk. Sterke vaskemidler som salmiakk/klorin eller vaskemidler med slipemiddel sliter på duken og fjerner impregneringen. Bruk IKKE høytrykkspyler som kan rive duken i stykker.

Slik impregner du:

Impregner markiseduken selv! Impregnering for både telt og båtkalesje kan brukes.

1. Vask markiseduken godt og la den bli ordentlig tørr.

2. Påfør impregneringen – bruk dusjflaske.

3. Ikke vær gnien på impregneringsvæsken – markiseduken skal være gjennomfuktet.

4. La markiseduken tørke helt før du ruller den inn.

Jordlag og grønske på markiseduk

En markiseduk kan også få jordslag og grønske. Dette er en muggdannelse på runn av varme og fuktighet over lengre tid. Prøv å vaske med en eddikblanding av 35% eddikessens og resten vann. Smør blandingen på markisen og la virke et døgn før du vasker av med fuktig svamp. Avhengig av tilstanden er det ikke umulig at du må ta flere runder. La duken bli helt tørr før du ruller den inn.

Generelle tips for markiseduk

En markiseduk må være tørr når den rulles inn.

Om markisen likevel rulles inn mens den er våt, la den ikke være innrullet mer enn to dager!

Om vinteren bør markiseduken være innrullet får å unngå å utsette den for konstant fuktighet, men også slik at den ikke blir tynget ned og ødelagt av snø.