Hvilken hagegruppe skal du velge?

Alt om materiale, komfort, budsjett og vedlikehold av ulike hagemøbler, slik at du kan velge den hagegruppen som passer ditt behov best.

Husk å planlegge flere år frem i tid. Skal du flytte til større bolig om kort tid er det lurt å velge en hagegruppe du kan bygge på, enten med flere moduler eller ved å kjøpe ekstra utestoler og utebord. Ser du for deg å få mindre uteområde, bør du allerede nå velge kompakte løsninger. Du kan fylle på det store uteområdet ditt med planter, utepotter og puter (uteputer, sitteputer og pynteputer). En hengestol gjør seg også veldig fint på en terrasse, eller hva med en hengekøye som tar minimalt med plass når den pakkes vekk?

Stil og valg av materiale

Valg av hagemøbler faller hovedsakelig på hva man selv synes er pent, men materialene har også unike egenskaper og levetid som det er lurt å lese deg opp på før du bestemmer deg.

Kunstrotting

Kunstrotting gir uteområdet et klassisk uttrykk. Materialet holder seg fint i mange år, og krever minimalt med vedlikehold. Utemøbler av kunstrotting har en ramme innvendig av enten stål eller aluminium. All kunstrotting er håndflettet. Jo mer intrikat flettingen er, jo høyere pris er det på hagegruppen. Flett og farge påvirker ikke kvaliteten av produktet.

Aluminium

Aluminium er vedlikeholdsfritt. Det er et
lett materiale, som betyr at hagemøblene er enklere å flytte på. Møblene har et høyere prispunkt enn stål, men også lengre levetid.
Utemøbler i aluminium har ofte et moderne uttrykk, som passer fint med funkishus eller de som ønsker en minimalistisk stil. Aluminium brukes også som ramme i rottingmøbler.

Stål

Stål er et rimeligere materiale enn aluminium, men krever mer vedlikehold. Over tid får stålmøbler rustflekker. Tar du godt vare på møblene og sørger for å unngå riper og skader i stålet, vil det holde seg pent lenge. Stål brukes oftest som ramme i rottingmøbler. Da er det ikke like utsatt for skader. Under vinteren bør stålmøbler være dekket av tak eller tett presenning


Budsjett

Hagemøbler kommer i alle prisklasser, som er tett knyttet opp mot materialkostnader og hvor tidkrevende det er å produsere. De rimeligste alternativene er ofte smale med færre sitteplasser og laget av materiale som krever mer vedlikehold. Rimelige rottingmøbler (kunstrotting) er sorte og med flat fletting. Toppmodellene er ofte laget av aluminium, har bredere og mykere puter, og mye sitteplass. Rottingmøblene har rund flett i ulike fargenyanser.

Komfort

Ta deg god tid til å teste komforten av hagemøbelet. Store, luftige puter slites mer enn de kompakte, samtidig er harde puter ubehagelige å sitte på i lengden. Skal hagegruppen hovedsakelig brukes ved måltider trenger du god støtte. Er det mest til avslapping bør du gå for mykere puter.

Det er også forskjell på hvor mye sol og slitasje putene tåler. Her henger også pris sammen med kvalitet. For hagegruppen Bel-Air er putene trukket i olefin, som er behandlet med 3M. Dette gir svært robuste, men også myke puter. Viborgsettet er også trukket i olefin.

Vedlikehold

Alle hagemøbler har godt av å bli vasket over med vann og mild såpe, før og etter sesongen. Selv om hagemøbler i kunstrotting og aluminium kan stå ute hele året er det lurt å dekke over med et møbeltrekk eller presenning.

Møbler i stål burde settes inn i garasjen eller pakkes inn så de står helt tørt. Vær nøye med å ikke skade eller ripe stålet under lagring, da dette vil fremskynde rusting. Et tips er å gå over riper med neglelakk for å hindre rusting.

Reservedeler og nye puter

Hagemøbler skal vare mange sesonger, uavhengig av prisklasse. Godt vedlikehold er viktig, men det er vel så lurt å kjøpe møbler av leverandører som tilbyr reservedeler og selger puter separat. Et slitent hagemøbel blir som nytt med nye puter.

Ofte bytter vi ikke hagegruppen fordi den er ødelagt, men fordi vi ønsker fornyelse. Da er det enklere og billigere å friske opp med nye interiørartikler som utetepper, pledd, sitteputer, lykter og utepotter.