Matoppbevaring og kjøkkenplast

Hos Europris finner du plastbokser som trygt kan benyttes til matoppbevaring, enten det er til pålegget eller middagsrestene. God oppbevaring sikrer bedre oversikt, holdbarhet, bedre bakterieklima i kjøleskapet og mindre matsvinn. Europris fører også et stort sortiment av praktisk kjøkkenplast og -redskaper fra dørslag til desilitermål, skjærebrett, bakeboller og slikkepotter.

Oppbevar maten riktig

Emballasje som isbokser, plastspann, bærkurver o.l. egner seg ikke til oppbevaring av mat generelt, og nedfrysing av mat spesielt. Disse emballasjene er ment for engangsbruk. I tillegg er for eksempel isbokser beregnet til et kjølig innhold og kan skille ut stoffer i kontakt med varm mat.

Hos Europris finner du lufttette plastemballasje og -bokser i mange ulike størrelser som er spesielt beregnet til oppbevaring av mat for både korte og lengre perioder som ved nedfrysing. Flere av fryseboksene har praktisk datostyrer på lokket som hjelper deg å holde orden på når du la maten i fryseren. Alternativt til plastbokser kan du oppbevare eller fryse ned maten i egnede plast- og fryseposer. Plastbokser er praktiske, enkle å rengjøre og gir god oversikt og orden i skuffer og kjøleskap. I tillegg er plastbokser praktiske matbokser som tåler en trøkk når skole- eller tursekken får seg en smell.

God matoppbevaring forhinderer matsvinn

Det er stort fokus på matsvinn. Et ryddig kjøleskap vil hjelpe deg å ikke bare redusere maten som går i søpla, men også spare deg for penger. Med god orden slipper du å ha fire rømmebokser eller tre halvspiste salamipakker. Men visste du at matvarene også bør plasseres riktig i kjøleskapet?

1. Kjøleskapet skal holde en temperatur mellom 2-4 grader.
2. Fisk, kjøtt og meieriprodukter oppbevares nederst (der er det kaldest).
3. Pålegg bør ligge over nederste hylle. Bruk gjerne plastbeholdere.
4. Frukt og grønt plasseres over nederste hylle med mindre kjøleskapet har egen grønnsaksskuff.
5. Egg behøver ikke oppbevares i kjøleskap, men om du gjør det bør de plasseres høyt oppe.
6. Middagsrester skal kjøles raskt ned og skal raskt i kjøleskap/fryser.
7. Tomater, avokado, bananer og annen frukt fra sørlige strøk bør ikke oppbevares i kjøleskap med mindre den er overmoden.
8. Organiser etter utløpsdato og bruk – syltetøy og sauser på glass med lenger holdbarhet kan gjerne plasseres bakerst, kort utløpsdato og hyppig bruk foran.

SMART matoppbevaring

Smartstore-boksene er lufttette plastbokser, godkjent for oppbevaring av mat. Boksene tåler temperaturer helt ned til -40C, og opp til +120C, noe som betyr at de kan brukes både i kjøleskap, fryser, men også kan vaskes i oppvaskmaskin. De finnes i mange ulike størrelser, er miljøvennlige og resirkulerbare.

Lunsj- og matboks

Når det endelig er matpause har de fleste av oss lyst til å sette tenna i en frisk og delikat lunsj, og da gjelder det å ha en god matboks. Hva du pakker maten inn i er nemlig viktig for både smak og mattrygghet. En matpakke som lages dagen i forveien bør for eksempel ligge i kjøleskap over natten (selv om det «bare» er brødskiver), mens matpakker som inneholder meieri/ melkeprodukter som yoghurt bør ha et kjøleelement matboksen dersom det er lenge til den skal spises. Bruk av lunsj- og matboks sparer også miljøet for unødvendig bruk av papir og plast.

Plast holder godt på fuktigheten og er ypperlige matbokser. Har du brødskiver i matpakken kan du unngå at de tørker inn om du bruker en matboks i plast eller legger brødskivene i en plast- eller frysepose. Har du brødskiver med klissete pålegg eller annet som kan lage søl kan det lønne seg å bruke matpapir i tillegg for å unngå oppvask og at plastposen kan gjenbrukes. Matsøl i matboks bør vaskes med såpe for å forhindre bakterievekst.

Våre matbokser i plast eller silikon kommer i ulike størrelser og passer både voksne og barn, har plass til små og store matpakker til skolen, jobben eller tur. Til de minste har vi fargeglade matbokser med tilhørende skje/gaffel, og matchende sett som består av matboks og drikkeflaske. Alle våre matbokser til barn er BPS-frie og tåler oppvaskmaskin.

Velg trygg plast

Redskaper av plast og gummi er populært på kjøkkenet. De er lette å rengjøre, uknuselige, lager ingen skader om de går i gulvet, og redskapene er skånsomme mot emalje og belegg i gryter og panner. Men vær oppmerksom på at ikke all plast og gummi er uproblematisk. Noen redskaper og emballasje inneholder plast som ikke egner seg til oppbevaring av mat og drikke mens andre reagerer i kontakt med kulde/varme eller i kontakt med spesifikke ingredienser og kan utskille helseskadelige stoffer.

Sjekk merking!

All plast er merket på en spesiell måte som forteller noe om hvilken type plast det er. Sjekk alltid merkingen på redskaper og emballasje. Du skal kunne se hva slags plast produktet er laget av, om det er egnet for næringsmidler og bruksområde (fryser, oppvaskmaskin o.l.)

Huskeliste!

- Bruk kun redskaper og emballasje som er tydelig merket til bruk av mat og næringsmidler
- Bruk redskaper og emballasje kun på anbefalt måte
- Sjekk om emballasjen kan brukes i mikro, fryser eller oppvaskmaskin

Glass- og gaffelsymbol

Glass- og gaffelsymbolet er et mye brukt merkealternativ. Glass- og gaffelsymbolet bekrefter at produktet er egnet for mat og drikke.

Kildesortering av kjøkkenplast

Husk at ikke alle plastprodukter skal kildesorteres som plast. Noen kommuner har egen kildesorteringen for produkter utover vanlig plastavfall (emballasje), men dersom dette ikke finnes i din kommune skal kjøkkenredskaper, drikkeflasker, matbokser og bokser av plast i restavfallet eller leveres på miljøstasjon.