Jord

...

Jord – Tenk gjennom, planlegg og gjør deg klar

Er tiden kommet for å ta et skikkelig tak i hagen og få uteplassen fin for sesongen? Eller trenger du bare litt tips og veiledning for hvordan du kan lykkes i hagen? Da skal du lese videre her.

Når snøen forsvinner, asfalten er tørr, det er lyst når du står opp om morgenen - ja, da begynner det å klø etter å være mer ute og nyte sol og varmere temperaturer. Det er litt hyggeligere å være ute i hagen om det er pent og grønt rundt deg, og med litt forberedelser og kunnskapen vi gir deg kan du realisere drømmen om en perfekt uteplass og hage.

Hvilke typer jord til hvilke typer formål?

Om du vil dyrke noen få grønnsaker eller ha uteplassen full av blomster, kan krukker og plantekasser være fine alternativer. En hylle med flere små potter med urter kan være praktisk om dere griller på uteplassen, eller større planter i kasser for å skjerme litt mot nærmeste nabo. Lag en ønskeliste for hva du vil har og trenger på uteplassen eller i hagen, og se hvilke typer jord som kan brukes på tvers, eller om det er behov for flere ulike typer jord.

 

Blomsterjord

En blomsterjord kan, naturlig nok, brukes på de fleste typer blomster og grønne planter - men kan også brukes ved omplanting av småplanter eller stiklinger. Her kan du tilpasse næringen i etterkant, slik at det passer den typen blomst eller plante du bruker jorden til.

Krukkejord

Vi har også en egen krukkejord som egner seg godt utendørs til sommerblomster, urter og grønnsaker. Dette er en grov jordtype som holder godt på fuktighet, rik på næring og har både kort- og langtidsvirkende gjødsel.

Plantejord 

Plantejord passer til alt, er ferdig gjødslet og kalket, og er klar til bruk på det aller meste av planter, blomster, drivhus, frukt og bær. Plantejord er ofte en blanding av jord, torv, bark og sand som er tilsatt næring og kalk. Dette gjør at denne typen både er luftig og næringstett, og passer det aller meste av planter. Behovet for næring utover sesongen avhenger av hva du har plantet, men vær forsiktig så det ikke blir for mye og plantene blir svidd eller drukner i for mye vann.

Gartnerjord 

Har du en gartner i magen? Har du dyrket frukt, bær eller grønt tidligere og vil gjenta suksessen? Eller er det første gang du prøver? Vi har det du trenger. Det finnes faktisk en egen gartnerjord som er spesialtilpasset dette formålet, og som sørger for at enten frø eller spirene får en god start. For å sikre at det du dyrker får tid og mulighet til å vokse seg sterkt nok, kan det være lurt med et lite drivhus eller en planteduk over i starten, slik at det er beskyttet mot insekter og fugler som kan ødelegge drømmen om kortreist mat fra egen hage.

Jord med og uten torv 

Torv er mye omdiskutert blant fagfolk. Vi har både jord som inneholder noen prosent torv og en 100% torvfri jord. Grunnen til at torv er mye omdiskutert er miljøhensyn, da for mye torv kan bidra til økt CO2-utslipp som kan være ugunstig for miljøet. Den torvfrie jordtypen bør ikke brukes til spiselige vekster.

Mange typer jord – Når skal du gjødsle?

Det er mange typer jord og næring til jord, men det viktigste om du skal holde på i hagen er kanskje å være klar over hva slags jord og underlag du har. Er det en luftig jord med mye sand? Eller er det en litt tyngre jord med mye leire? Det kan nemlig være lurt å gi næring til disse typene jord på forskjellige tider av året. Jord og underlag med mye sand er fint å gjødsle om våren, mens den litt tyngre jorden med leire kanskje bør gjødsles om høsten. Det betyr ikke at det er for sent om du ikke gjorde det på høsten, men da vet du at du kan starte forberedelsene noe tidligere om du har den type underlag i hagen. Du kan lese mer om gjødsel og gjødsling her >>

Hvor mye jord og lecakuler trenger du?

Det kan være lurt å regne litt på hvor mye jord du faktisk trenger, ofte trenger man en del mer enn hva man forestiller seg. I hvert fall til utendørs blomsterbed. Men også for planting i krukker. Kanskje krukkene tar en del flere liter enn du visste? Kanskje skal frøene dypt ned i jorden eller frukttreet krever x antall liter for å kunne vokse seg sterkt og frodig. Det kan også være lurt å tenke på hvilke planter du tenker å ta inn for vinteren, eller om det du planter tåler frost. En del krukker krever at man har et godt lag med lecakuler eller lignende i bunn om du tenker at de skal stå ute hele vinteren, dette er fordi at fuktigheten i jorden ikke skal utvide seg for mye ved frost slik at krukkene sprekker.

Spør oss om du trenger tips eller råd

Hos Europris finner du det du trenger for å lykkes i hagen eller på uteplassen. Vi har krukker, plantekasser, planter, jord, gjødsel, kalk og frø. Om du har hatt en drøm å få den perfekte sommeren ute, kan vi nesten garantere deg at du er på god vei om du tar turen innom oss. Europris har det du trenger og litt til, for en billig penge.