Male gulv

Nesten alle gulv kan males, og gulvmaling er enklere enn du tror. Både tregulv, parkett, laminat, linoleum, betong, men også en del vinylgulv tåler maling. Kanskje har du et flisegulv på bad eller kjøkken som trenger en oppfriskning? Uansett gulv eller årsak, er maling en enkel – og kanskje også rimeligere – vei til fornyelse.

HVA SLAGS GULV SKAL DU MALE?

Fremgangsmåten er lik for de fleste gulv, men det kan være er noen ulikheter i forarbeidet. Felles er grundig vask og et tørt underlag fritt for såperester/støv. Har du revet opp et gammelt linoleumsgulv for å komme til tregulv, må du nok gjøre en grundigere slipejobb for å fjerne gammelt lim, men ellers er det ikke nødvendig med store slipejobber på hverken lakk eller olje – en runde med sandpapir for å sikre heft er nok. Skal du male nytt, ubehandlet tre bør du først behandle det med vanntynnet kvistlakk for å forhindre gjennomslag av kvist.

EGNET GULVMALING

Epoxymaling er kraftig og meget slitesterk maling til områder med stor slitasje som eksempelvis kjellere, vaskerom og garasjer, men epoxymaling gir en fin finish og kan med fordel også brukes i trafikkerte områder i boligen som til trapp eller i gangen.

FARGE OG GLANS PÅ GULVET

Det er lett å tenke nøytrale farger som hvitt eller grått når du skal male gulv, men hvorfor ikke gå for en farge? Det finnes mange spennende farger og nyanser som kanskje harmonerer enda bedre med resten av interiøret og fremhever romfølelsen du er ute etter enda bedre. Ta utgangspunkt i fargepaletten i rommet. Et farget gulv gir rommet en særpreg og krever mindre oppmerksomhet enn fargede vegger.

Du kan som regel velge mellom tre glansgrader til gulvmaling, fra høyglans til mer dempet og matt. Tenk igjennom hva slags uttrykk du ønsker deg. Husk også at høy glans fremhever feil og ujevnheter i større grad enn matt maling.

6 TRINN TIL NYTT GULV

1. Grunn- og forarbeid

Gulvet må være helt rent og tørt før du starter. Hakk og ujevnheter kan du utbedre med sparkel. Maling fremhever alle feil så pass på at gulvflaten er jevn og fin. Vask godt med et egnet rengjøringsmiddel, slip etter behov og støvsug eller mopp gulvet helt rent for støv med en mikrofibermopp.

2. Velg riktig maling og farge

Velg riktig maling. Gulvmaling må være beregnet for gulv, robust og slitesterk. Tenk igjennom farge og glansgrad. Epoxmaling er veldig kraftig og slitesterk, gir jevn og fin flate og flott utseende.

3. Dekk godt til

Dekk lister med maskeringsteip. Vær nøye så det ikke blir noen gliper der maling kan snike seg inn. Fjern teipen med en gang du har malt siste strøk.

4. Start langs lister

Bruk en pensel til å legge på et fyldig strøk inn mot veggen så du slipper å rulle for nærme listverket.

5. Mal flaten med rulle

Med forlengerskaft kan du jobbe oppreist og du får en bedre arbeidsstilling og -resultat. Mett rullen godt hver gang du dypper. Mal 2 strøk.

6. La malingen herdes!

Enten du maler eller lakker er tørketiden helt avgjørende for et godt resultat. Selv om overflates kjennes tørr, betyr det ikke at gulvet er klart. Det er i ukene etter gulvet herdes og får den slitestyrken det skal ha. Overhold tørketider – både mellom strøk og herdetid – la malingen tørke i eget tempo!

HVOR LANG ER HERDEPROSESSEN?

Ulike maling kan ha ulik herdetid så hold deg til bruksanvisningen på malingen du bruker, men tommelfingerregelen er å unngå belastning på gulvet de første 2-3 ukene. Du skal heller ikke vaske det. Du kan bruke/gå på gulvet så fort det er tørt, men bruk sokker på beina!

UTSTYRSLISTE OG VERKTØYTIPS FOR MALING AV GULV

Riktig verktøy gjelder for gulvmaling som for alle type jobber. Med riktig utstyr blir resultatet bedre og jobben går lettere og raskere.

Gulvrens

Det er viktig at gulvet er helt rent og støvfritt før du begynner å male. Velg en egnet gulvrens som avfetter og rengjør godt og bruk gjerne mikrofiber til å fjerne støvlaget.

Rullebrett

Ikke hell malingen utover gulvet, men bruk rullebrett eller -bøtte. Da får du fordelt malingen jevnt og det går raskt å rulle den ut.

Rull

Rullen kan være av samme type som til slette vegger (hvit med grønn tråd). Til mindre rom kan du velge en rulle på 18 cm. Er gulvflaten over 40m2 kan du bruke en rulle med 25 cm bredde.

Pensel

Bruk en lang pensel, også kalt radiatorpensel. Et langt skaft er først og fremst praktisk så du slipper å krabbe langs gulvet som du må med en mindre pensel. Velg en pensel med minst 50 mm bredde.

Forlengerskaft

Med forlengerskaft jobber du oppreist og sparer rygg og knær. Du jobber dessuten raskere, får en jevnere påføring og et bedre sluttresultat.

Maskeringsteip

Beskytt lister med maskeringteip. Velg gjerne 2,5 cm bredde slik at du også kan teipe litt opp på listverket. Press tapen godt inntil gulvlisten nederst mot gulvet så du unngår at maling trekker opp på listen.

Slipepapir

Ikke bruk for grovt papir når du sliper. Maling fremhever alle ujevnheter og blir det for dype riper i underlaget vil det synes når du maler.

TIPS FOR MALING AV FLISER

Å male fliser på for eksempel bad eller kjøkken er ikke vanskeligere enn å male andre underlag, men heften på fliser er mer uforutsigbar og kan være mindre holdbar. Her gjelder også å et maksimalt rent underlag før du starter malingen. Alle rester av fett, smuss og kalk må vekk fra både fliser OG fuger. Vær obs på at de porøse fugene kan trenge en ekstra runde rengjøring med mindre du maskerer dem.

- Vask grundig og godt, skyll med rent vann til alle såperester er borte.

- Slip og matt ned flisene med slipepapir

- Mal med gulvmaling eller spraymaling. Gulvmaling trenger vanligvis ikke grunning før påføring, men grunning anbefales ved spraymaling.

- Påfør 2-3 strøk. Det er viktig at du overholder tørketider mellom hvert strøk. Sjekk brukerveiledningen

- Luft ekstra godt og bruk verneutstyr ved bruk av spraymaling!