Vi har vel alle siklet på de vakkert dekorerte trærne i interiørbutikken. Kanskje du til og med har kjøpt noen av de rådyre glasskulene og sløyfebåndene, uten at treet ditt ser like gjennomført ut hjemme?

På vegne av alle som drømmer om et slikt tre, har vi spurt vår interiørstylist om å dele sine tips og triks for juletrepynting.

Du må ha et godt utgangspunkt

Alle julekuler i verden, kan ikke gjemme et stygt tre. Det betyr ikke at du er nødt til å kjøpe det største og dyreste treet du finner, kvalitet kommer i alle prisklasser, men sørg for at du har valgt riktig tre (prøv vår juletrevelger her) for den stilen du ser for deg.

Vær tro til stilen

Den vanligste «feilen» folk gjør, er at de blander ulike stiler, da kan det fort virke lite gjennomført.

Bestem deg for uttrykket du ønsker og vær tro til det i valg av juletre, juletrelys og juletrepynt.

Her er de vanligste juletrestilene:

Amerikansk "Disney-tre"

Dette treet dukker typisk opp i julefilmer fra Hollywood. Det er nedlesset av vakker pynt og har en perfekt kjegleform. Stilen passer for de som ønsker at treet skal være dominerende i rommet og gi høy wow-faktor.

 

Treet

Det er avgjørende at treet er kunstig med veldig tette greiner, og har en unaturlig perfekt form. Velg et høyt tre som rekker til rett under taket med stjernen på, og har god bredde.

Lysene

Bruk masse lys ( se våre lyslenker), gjerne med flere ulike «lysshow» eller en dimmer, så du kan tone ned uttrykket når du ønsker.

Pynten

Her er det bare å pøse på med juletrepynt i ulike fasonger, størrelser og farger. Vær raus med bruk av sløyfer, glitterbånd og dusker. Det viktigste er at det er mye og at det er en god blanding av teksturer, størrelser og former.

Moderne minimalisme

Dette er flotte trær hvor detaljene får skinne. Passer for de som tenker at less is more, og ønsker en litt utradisjonell look.

 

Treet

Velg et smalt og høyt tre (les tipsene i juletre guiden). Dette vil oppfattes som mindre dominerende, men rommet vil allikevel virke større, ettersom du trekker oppmerksomheten helt opp til taket.

Lysene

Gå for lys i kalde toner (se våre lyslenker her) og vær gjerrig med antall pærer. Eller pynt helt uten lys.

Pynten

La juletrekulene skinne. Hold deg helst til en farge, og heng dekor med godt mellomrom. Minimalistiske trær kler veldig godt moderne jule-farger som blå og rosa.

Naturtro nostalgi

Ønsker du jul som da du var liten, med et autentisk tre og tradisjonelle farger, er denne stilen perfekt for deg. Her kan bu blande gammelt og nytt, kjøpt og hjemmelaget.

 

Treet

Velg et kunstig juletre som er modellert etter ekte trær (les vår juletre guide så vet du hva du burde se etter), eksempelvis norsk gran. Se til at det er en god miks av støpte grener ytterst, og klipte innerst (les om støpte og klipte grener i vår juletre guide). Formen skal ikke være for perfekt, og du bør kunne se stammen mellom grenene. Det gir en fantastisk naturtro look som gjør seg svært godt i nordiske hjem.

Lysene

Varm juletrebelysning som minner om levende lys, gjerne store pærer.

Pynten

Ta utgangspunkt i tradisjonelle farger som rødt og gull. Bland retropynt med moderne kuler, og bruk gjerne kongler, sukkertøy, blodrøde epler og hjemmelaget pynt.

Se all juletrepynt her →

Pynt i riktig rekkefølge

Uavhengig av pyntestilen du velger bør du dekorere i en bestemt rekkefølge.

Først av alt må juletrelysene på plass, slik at du kan gjemme ledningen bak dekoren. Skal du investere i et kunstig juletre, er det finest å velge ett hvor lysene sitter under og løper langs grenene (les vår juletrebelysning guide).

 

Så begynner du med de største kulene. Disse henger du innerst på treet. Det skaper dybde. Videre henger du de mindre kulene ytterst på grenene, så fyller du på med annet dekor. Da får du et tett og fint tre.

 

Kuler og pynt du er spesielt glad i, henger du høyt i treet og godt inn på greinene, der det henger tryggest.

 

Avslutningsvis henger du eventuelt glitter- eller silkebånd. Disse kan du henge horisontalt i buer eller vertikalt. Båndene trenger ikke henge helt rett.

 

Se all vår juletrepynt her →

Hva gjør du med barnas dorullnisser?

Du kan gjerne henge hjemmelaget julepynt sammen med dyre julekuler.

Spesielt hvis du pynter etter tradisjonell stil er dette fint. 

Men synes du at barnas dorullnisser krasjer fullstendig med stilen du har valgt, kan du sette disse frem på et brett, som en egen dekorasjon.

Dette synes barna ofte er skikkelig stas.

Se all vår juletrepynt her →