Alt du bør vite om fuglemat til villfugler

Hvilken mat skal du velge, når skal du mate fuglene og er det det samme hvilke solsikkefrø du kjøper? Lær alt du trenger å vite for å gi villfuglene et næringsrikt måltid på fuglebrettet ditt.

Når bør du mate fuglene?

Mat gjerne hele året. Behovet er størst i vinterhalvåret, men mange arter besøker fuglebrettet også i sommerhalvåret.

Vinter

Mating er viktig for at småfuglene skal overleve gjennom den kalde årstiden. Småfugler klarer ikke å bygge seg opp store fettreserver, og ikke alle hamstrer mat, så de trenger trygg tilgang på god mat gjennom hele vinteren. Det er derfor spesielt viktig å sørge for at fuglebrettet ikke står tomt, heller ikke periodevis, på vinteren.

Se utvalg av fuglemat til villfugl her >>

Vår

Visste du at våren er den mest energikrevende perioden for fuglene? Dette er hekkesesongen, og fuglene trenger forutsigbar tilgang på mat, slik at de har nok energi til å bygge rede, legge egg og mate ungene sine. Forer du fuglene utover våren vil de kunne bruke mindre energi på å lete etter mat og i stedet kunne fokusere på å fostre opp ungene sine.

Sommer

I sommermånedene bør du gå ned på matmengden og tilby mindre fettrik mat. Det viktigste er at det ikke blir tomt for mat på foringsplassen, eller at du legger ut så mye mat at den blir dårlig før fuglene spiser opp.

Les mer om hygiene på foringsplassen i artikkelen om hvordan velge riktig fuglemater her!

Se alle våre fuglebrett og fuglematere her >>

Høst

På høsten kan du begynne å øke matmengden og servere mer fettholdig mat, slik at trekkfuglene får spist godt før den lange reisen og fuglene som overvintrer får fetet seg opp frem mot vinteren.

Se alt av fuglemat til villfugl her >>

Tidspunkt på dagen

Fugler er forskjellige, noen blir skremt av at du fyller på matfatet mens de spiser, andre spiser villig av hånden din. En god rutine er å legge ut mat på kvelden. Ligger det mat igjen på fuglebrettet, kan du gå ned på mengden eller prøve en annen forblanding, er det tomt kan du være rausere med porsjonene.

Hvilken mat bør du tilby villfuglene?

Det beste du kan gi villfuglene er variert og næringsrik mat, som frukt, bær, usaltet spekk, havregryn, usaltede jordnøtter, hirsefrø og kokte kalde poteter i tillegg til solsikkefrø (gjerne uten skall) og korn (villfuglblanding). Da vil foringsplassen tiltrekke seg mange ulike arter, og du vil bidra til at fuglene holder seg sunne og friske.  

IKKE server muggent brød, salt eller harsk mat – da tar du livet av dem!
Begrens mengden brødrester og unngå loff. Brød inneholder ikke nødvendige næringsstoffer og mange villfugler blir dårlig i magen av det.
Regelmessig renhold av fuglemateren er viktig for å ikke spre sykdom.

Hva kjennetegner gode fôrblandinger? 

Fôrblandingen bør være rik på proteiner og fett. Se etter blandinger som inneholder nøtter, solsikkekjerner og hel havre, helst lite havregryn og lite skall.

Ulike fuglearter foretrekker forskjellig mat. Solsikkefrø kan tiltrekke seg svartmeis, spettmeis, bokfink, kjøttmeis, dompap og gråspurv og mange flere arter. Flaggspett, grønnfink og blåmeis er glad i jordnøtter. Prøv litt forskjellig så oppdager du raskt hva nabolagets fugler foretrekker.

Se alt av fuglemat til villfugl >>

Hva kjennetegner gode meiseboller?

Kvaliteten på meiseboller er svært forskjellig. Det viktigste er at bollene har rikelig med animalsk fett og nøtter. Heng meisebollene i en egen mater, så unngår du unødvendig avfall og at mat går til spille. Meiseboller kan tiltrekke seg svarttrost, grønnsisik, flaggspett og tornirisk, for å nevne noen.

Velg solsikkekjerner fremfor solsikkefrø

Mange fugler elsker solsikkefrø. Gjør både dem og deg selv en tjeneste ved å velge solsikkekjerner uten skall fremfor solsikkefrø.

Villfuglene bruker mye energi på å få ut kjernene fra skallet, og det gir stor slitasje på nebbene deres. Mange av småfuglene klarer ikke å knekke skallet for å få ut kjernene, og de som klarer det etterlater seg skall på hele foringsplassen. Dette bør du rydde opp, for å hindre at mus og rotter fatter interesse for foringsplassen din. Derfor er det enklere for alle om du serverer kjernene uten skall.

Trodde du alle solsikkefrø var like? Det er de ikke! Det finnes mange ulike sorter med ulik sammensetning av olje og fett. Villfuglene bør få matfrø med høyt fettinnhold, men lite olje. Solsikkekjerner av typen Pioner eller Iregi inneholder mellom 34 og 36 % olje, til forskjell fra oljefrø som har opptil 48 % olje og bør brukes til produksjon av solsikkeolje. Matfrø er stripet til forskjell fra oljefrø som ofte er helt svarte.  

Klar for å tilby villfuglene et næringsrikt og velsmakende måltid? Sjekk ut hele vårt sortiment av fuglemat og fuglematere.

Se alt til villfugl her