Alt du bør vite om fuglemat til villfugler

Hvilken mat bør du velge, når skal du mate fuglene, og spiller det noen rolle hvilke solsikkefrø du kjøper? Her får du vite alt du trenger for å gi villfuglene et næringsrikt måltid.

Når bør du mate fuglene?

Mat gjerne hele året. Behovet er størst i vinterhalvåret, men mange arter sier ikke nei takk til et sommerbesøk på fuglebrettet ditt.

Vinter

Småfuglene har behov for mat hele vinteren for å overleve. De er ikke så gode på hamstring og har små fettreserver, så de trenger tilgjengelig mat gjennom den kalde årstiden. Så sørg for at fuglebrettet aldri er tomt i vintermånedene, ikke engang for en kort periode.

Vår

Våren er en travel tid for fuglene. De trenger ekstra mye energi til hekking, så et pålitelig fuglebrett med tilgang på næringsrik mat er gull verdt for dem. Da får de nok energi til å bygge rede, legge egg og fostre opp ungene sine.

Sommer

Om sommeren bør du gå ned på matmengden og tilby mindre fettrik mat. Det viktigste er at det ikke blir tomt for mat på brettet, men unngå å legge ut så mye mat at det blir dårlig før fuglene spiser opp.

Høst

På høsten er det på tide å fylle opp fuglebrettet med litt mer fettholdig mat. Dette gir trekkfuglene næring før de drar på lang reise, og fuglene som overvintrer skal fete seg opp frem mot vinteren.

Tidspunkt på dagen

Fugler er forskjellige, noen blir lett skremt, andre spiser villig av hånden din. En god rutine er å legge ut mat om kvelden. Hvis det fortsatt er mat igjen neste morgen, kan du redusere mengden eller prøve en annen blanding. Er det tomt kan du være rausere med porsjonene.

Valg av riktig fuglemater

Les mer om hygiene på foringsplassen i artikkelen om hvordan velge riktig fuglemater her!

Hvilken mat bør du tilby villfuglene?

Det beste for villfuglene er en variert og næringsrik fuglemat som frukt, bær, usaltet spekk, havregryn, usaltede jordnøtter, hirsefrø, kokte kalde poteter, solsikkefrø (helst uten skall) og korn (villfuglblanding). Dette tiltrekker mange forskjellige arter og du vil bidra til at fuglene holder seg sunne og friske. 

 

IKKE server muggent brød, salt eller harsk mat - dette tar livet av dem!

Unngå brødrester og loff, da det ikke gir villfuglene de nødvendige næringsstoffene de trenger og kan forårsake magetrøbbel.

Regelmessig rengjøring av fuglebrett og fuglemater er viktig for å ikke spre sykdom.

Tips:

Hvis du har frukttrær i hagen, kan du la litt frukt henge igjen om høsten. Fuglene vil sette pris på det.

Hva kjennetegner gode fôrblandinger? 

Fôrblandingen bør være rik på proteiner og fett. Se etter blandinger som inneholder nøtter, solsikkekjerner og hel havre, helst lite havregryn og lite skall.

Forskjellige fugler foretrekker forskjellig mat. Solsikkefrø er populært blant svartmeis, spettmeis, bokfink, kjøttmeis, dompap og gråspurv, for å nevne noen. Flaggspett, grønnfink og blåmeis liker jordnøtter. Prøv litt forskjellig så oppdager du raskt hva fuglene i nabolaget foretrekker.

Hva kjennetegner gode meiseboller?

Kvaliteten på meisboller varierer. Det viktigste er at bollene inneholder rikelig med animalsk fett og nøtter. Heng meisebollene i en egen mater for å unngå søl og matsvinn. Meiseboller kan tiltrekke seg svarttrost, grønnsisik, flaggspett og tornirisk, for å nevne noen.

Velg solsikkekjerner fremfor solsikkefrø

Mange fugler elsker solsikkefrø, men gjør både dem og deg selv en tjeneste ved å velge solsikkekjerner uten skall.

Uten skallet er det lettere for villfuglene å spise, dessuten er det mange småfugler som ikke klarer å knekke skallet for å få ut kjernen. Du slipper også et hav av skall som må ryddes opp for å unngå uønskede gjester som mus og rotter.

Visste du at ikke alle solsikkefrø er like? De kommer i ulike varianter med forskjellig olje- og fettinnhold. Villfuglene trenger frø med mye fett, men lite olje. For eksempel Pioner eller Iregi inneholder omtrent 34-36% olje, mens oljefrø kan ha opptil 48% olje og passer bedre til produksjon av solsikkeolje.

Et lite tips: Matfrø er ofte stripete, mens oljefrø er som regel helt svarte.

 

Klar for å tilby villfuglene et næringsrikt og velsmakende måltid? Sjekk ut hele vårt sortiment av fuglemat og fuglematere.