Lys - Mange alternativer

Lys er både koselig og romantisk, og en naturlig del av et festbord, i høytider og alle anledninger der god stemning er ønskelig. Den lange, norske mørketiden er spesielt godt egnet for bruk av lys, og nordmenn er storforbrukere av den gode stemningen lys gir. Prøv vårt merke og bestselger Vie Eco med brennetidgaranti på 6 timer. Les mer om Vie Eco her >>

Alle kategorier under "Lys"

Enten favoritten er levende lys eller LED, finner du et stort utvalg i alle mulig farger, fasonger og stearintyper hos Europris. Europris har sterk miljøfokus og følger EU-regulativ ift kjemikalier, utslipp, arbeidsvilkår og menneskelige hensyn med strenge rutiner for sjekking og oppfølging av dette. Vie Eco er en av våre NYHETER. Disse lysene har brennetidgaranti på 6 timer og er også en av våre bestselgere. Les mer om Vie Eco her >>

Lys – ulike materialer

Stearin
Stearin er fremstilt av et naturlig fettstoff. Dette gir hard voks som ikke bøyes i sollys/varme. Ekte stearinlys brenner lenge og med stor, jevn flamme, soter lite og drypper minst ved trekk.

Parafin
Parafinlys er laget av parafinolje. Parafinolje er mykere enn stearin og lysene vil derfor tåler støt og slag bedre, men bøye seg i sollys/varme. Flammen er «varmere», men de soter mer og vil dryppe i trekk. Det finnes mange kvaliteter – god parafinvoks brenner lenge og er drypp- og luktfri.

Voks
Vokslys er en blanding av stearin- og parafinvoks. Riktig blandingsforhold vil gi det beste av begge varianter og gi et lys som tåler mye, brenner godt og soter lite.

Bivoks
Bivoks er et naturprodukt og er både miljø- og inneklimavennlig. De soter ikke, er robuste og har høyt smeltepunkt. Flammen er klar og gyllen og avgir en svak, søtlig duft.

Lysvettregler og inneklima

  1. Ikke tenn for mange lys samtidig – tilpass etter rommets størrelse og ventilasjonsmuligheter
  2. Unngå soting – unngå trekk og bruk lysslukker fremfor å blåse ut lysene.
  3. Trygg slukking – ikke blås ut flammene, gnister kan ta fyr.
  4. Bruk alltid lysestaker, lysfat eller andre brannsikre underlag.
  5. Ikke skjøt på nedbrente lys og lysstumper med nye lys.

Soting og heksesot

Heksesot er kjemisk, klebrig sot. Det er mer enn levende lys som har skylden for heksesot, men forbrenningen fra levende lys kan bidra. Levende lys soter mest når de slukkes – bruk derfor lysslyúkker fremfor å blåse ut flammen, og sørg for ventilasjon. Tynne, høye lys soter mest, kubbelys soter nest mest og telys minst. Parafin soter mest, stearinlys nest mest og vokslys minst.

Svanemerkede stearinlys

Svanemerket stiller krav til produktegenskaper, miljøhensyn, helse og etikk. Et stearinlys må eksempelvis består av minst 90% fornybar råvare og avgi en svært begrenset mengde sotpartikler. Svanemerkede telys oppfyller krav til både råvare og beholder/kopp.

Mer om Svanemerket og etikk her.
Mer om Svanemerkede-stearinlys her.

Telys

Telys er de mest populære og brukte hverdagslysene – små, brukervennlige stemningsskapere som finnes i ulike størrelser og varianter som stearin, parafin, voks og LED. Telys er lystypen som soter minst. Selv om telys kommer i egne beholdere, bør de alltid plasseres på et brannsikkert underlag som lysfat eller i egnede lysestaker. Sørg også for at lysene står stødig og flatt så ikke flammen sklir inn i kanten. Telys avgir sterk varme og skal ikke brukes i lukkede lykter.

Kildesorteres som:
* Aluminiumskopp: glass/metall.
* Plastkopp: plast
* Vekeholder: glass/metall (NB! Skill veken fra koppen som er laget av metall)

LED telys

Vil du unngå levende flammer og soting finnes telys i LED. LED telys er batteridrevne, kan fås med praktisk timerfunksjon og har en flakkende «flamme» som gir et naturtro inntrykk. LED-belysning er god stemningsbelysning, tåler sol og regn, er praktisk til utebruk og et brannsikkert alternativ innendørs som egner seg godt i selskap med barn, dyr eller i rom og selskap med mange mennesker eller høy aktivitet.

Kubbelys

Kubbelys finnes i mange utgaver: høye, lave, ulike farger, dekor og kvaliteter som stearin, parafin og voks. Selv om kubbelys er stødige bør de alltid stå på lysfat eller i egnede lysestaker, både for å unngå søl og tilløp til brann. Kort og hyppig brennetid lager dype groper – lar du det brenne lenge nok til at voksen smelter helt ut i kanten unngår du dette. Kubbelys egner seg godt i lykter, men ikke alle – flere veker kan gi for høy varme og lyset dryppe heftig.

LED kubbelys

Batteridrevne LED kubbelys finnes i både plast- og stearinutforming. De gir lun og hyggelig belysning, du slipper sot og stearinsøl, samt reduserer engstelsen og faren for brann og uhell. Du kan også få LED kubbelys med praktisk timerfunksjon.

Stearinlys

Stearinlys er blitt en generell benevnelse på levende lys, men betyr strengt tatt lys fremstilt av 100% stearin. Stearin er mer solide enn andre materialer og utstråler – bokstavelig talt – kvalitet og ekthet. Voksen har høyt smeltepunkt og gjør at lysene ikke deformeres og mister fasongen i varme og sollys, de soter og drypper lite, og brenner klart og jevnt. Lys laget av 100% stearin er nedbrytbare. Svanemerket stearin oppfyller strenge krav til både råvarer og soting, men også etikk og helse.

Kronelys

Kronelys er solide og populære og finnes i mange farger og kvaliteter, med tradisjonell, nostalgisk kronelys-topp eller med helt enkel utforming. Europris sine kronelys er laget av 100%, svanemerket stearin som garanterer for at lyset er biologisk nedbrytbart og oppfyller en rekke strenge krav til råvarer, soting, etikk og helse. Kronelys av 100% stearin gir jevne, klare flammer og stødig brennetid.

Antikklys

Antikklys har en rustikk overflate som gir et nostalgisk sus og setter et elegant preg på festbordet og anledninger som krever det lille ekstra av pynting og dekorasjon. Dette er flotte festlys som tar seg like godt ut i lave som høye lysestaker, uansett farge og anledning.

Duftlys

Duftlys finnes i mange varianter, farger, fasonger og dufter. Duftlysets popularitet skyldes nok mulighetene til både å skape stemning, dekor og god lukt på én gang – de egner seg like godt på badet/toalettet som i stuen. Et dekorativt duftlys i glass er dessuten en flott vertinnegave. Tips; for å utnytte duften maksimalt skal ikke duftlys brennes som andre lys, men i maksimalt én time om gangen.

Kulelys

Kulelys er dekorative og flotte stemningsskapere. De gir et dempet lys og får en kjempefin effekt etterhvert som veken brenner seg nedover i kulen. Enten du tenner ett enslig kulelys eller lager en miks av ulike størrelser og farger på et lysfat, tar de se like godt ut på festbordet som stuebordet.

Fakler

Fakler er utendørsfavoritter og de populære fakkelboksene formidler feststemning hvor enn de står, enten det er barnebursdag eller nyttårsfest. Fakkelboksene er drøye i bruk og den kraftige veken gjør at de tåler litt vær og vind.