Innred hjemmet med gardiner

Gardiner kan virke som et enkelt tilbehør, men med riktige gardiner kan du skape en helt egen atmosfære i ethvert rom. Hva du skal velge avhenger av din personlige stil og behov.

For å skape et innbydende rom må du se nøye på hvilke fargepalett du allerede har, og holde deg til den. Vil du fremheve interiøret ditt bør du velge gardiner med lyse farger, eller i samme fargetone som veggene dine. Skal du la gardinene være en del av dekoren bør du velge samme farger som interiøret, slik skaper du et helhetlig inntrykk.

Velg farger og mønstre som passer inn 

Det kan være vanskelig å velge, men dersom du har et ellers nøytralt rom kan fargerike og mønstret gardiner skape liv. Enten du ønsker et klassisk eller et vågalt preg, så finnes det en variant som passer inn hos deg.

Til mindre rom bør du velge gardiner med duse og lyse farger, det får rommet til å virke større.  Lyse gardiner med lite mønster kan også bli et lekkert tilbehør som skaper spill i rommet.

Til større rom kan sorte eller mørkeblå gardiner skape et moderne uttrykk. Velger du ensfarget gardiner som står i kontrast til veggene, men som likevel passer inn, kan du skape et livlig rom. Har du mye grønt kan det passe med gule eller sorte gardiner. Dersom du har mye grått interiør er det stilig med farger som terracotta eller cognac.

Er du usikker på hva som passer inn hos deg? Da er lyse farger som sand, lys beige, hvitt eller lys grå trygge og tidløse valg.

Gardiner er en stor del av innredningen i et rom, og det er viktig å tenke på om farger og mønstre passer til interiøret.

Ikke velg for «bråkete» mønstre i små rom, det virker rotete og tar for mye fokus i rommet. Jeg liker veldig godt at gardinene er ton i ton med veggene, og ikke stikker seg ut. Dette gir en fin helhet i rommet.

Sier interiørekspert Monica Fjeld.

Gjør rommet større med lange gardiner

Heng gardinstangen eller skinnene helt opp under taklisten for å heve takhøyden. Dette i stue/oppholdsrom hvor det er praktisk mulig, sier Monica.

Bruk lange gardiner i lyse farger som ligner rommets vegger, slik at de glir inn i bakgrunnen og blir en forlengelse av veggene. Har du skråtak bør du stoppe der gardinstangen naturlig treffer taket, men her kan det være lurt å bruke skinner fremfor gardinstang.

For å velge riktig lengde på gardinene må du måle lengden fra der gardinstangen skal plasseres og helt ned til gulvet. Du finner gjerne ferdige lengder på 140x220 / 160x220 cm som passer inn i hjemmet til de fleste. Unngå å velge gardiner som er for lange og legger seg ned på gulvet, da det kan samle seg støv i endene.

Gardiner til stue, kjøkken og soverom

Lette gardiner er et godt valg til stuen dersom du ønsker du å slippe sollys inn, men samtidig vil skjerme for innsyn fra nysgjerrige naboer. Som i stuen så passer det med lette gardiner på kjøkkenet. Velg korte lette gardiner dersom du har kjøkkenvinduet plassert over en benk. Ønsker du å styre hvor sollyset skal få slippe inn, er plissegardiner et godt alternativ til begge oppholdsrom. 

Ønsker du at gardinene skal ramme inn vinduene, kan du henge gardinene ca. 40 cm utenfor karmen slik at de ikke dekker vindusflaten, tipser Monica. Lystette gardiner er fint på soverommet eller barnerommet, sier hun videre.

Vil du unngå enhver mulighet for innsyn eller lys, kan du plasserer gardinerne høyt opp mot taket. Det er viktig at du velger gardiner som er lange nok til å gå hele veien ned til gulvet. Slik slipper du at lys kommer inn mellom sprekker. Bruk kjølige eller duse farger for å skape en avslappet stemning som lar deg sove godt om natten.

Til barnerommet finner du mange gardiner med spennende mønstre og farger. Det er lurt å velge lystette gardiner for å unngå at barnet våkner for tidlig, eller ikke får sove når det er lyst ute på kvelden. Bare husk å gå for korte gardiner slik at du unngår at barnet drar ned eller setter seg fast i gardinene.

Velg doble gardiner for variasjon 

Et siste tips er å velge doble gardiner dersom du vil ha muligheten til å veksle mellom lette og tykke, uten at du trenger å skifte dem ut. Med doble gardiner plasserer du de lette gardinene innerst på gardinstangen, velg da nøytrale farger. Velg deretter tykke eller fargerike gardiner ytterst. For å unngå at rommet skal virke mindre bør du gå for en fargepalett med lyse fargetoner.