Den store julelysguiden

Lær om forskjellene på ulike typer utebelysning slik at du kan ta et informert valg om hva som passer best til din bolig. Bli kjent med våre 5 hovedkategorier istapp, lyslenker, lysnett, girlander og lysskilt.

Istapper

Lysene henger i litt ulike lengder langs lyslenken, som istapper. Gjør seg godt rundt hustaket og terrassen. Fås i både systemlys og som enkeltstående lyslenke. 

Lyslenker

Lenker med lys fungerer like fint surret rundt et juletre, som rundt vinduer, og gjerder. Meget anvendelig, og kommer i mange lengder.

Omtales også som lyskjeder, lysslynger og lysklynger, alt ettersom hvor tett lysene sitter.

Systemlys - koble lysene sammen

Med systemlys kan du koble lyslenker, istapper og snøballer sammen og utvide etter behov. De er så solide at du kan kaste lyslenken i en bøtte med vann, uten at de blir ødelagte. Produsenten skal ikke endre kontaktene, slik at du har muligheten til å bygge på systemet over flere år.

Du begynner med ett startsett, enten av vanlig lyslenke eller av varianten istapp, så supplerer du etter behov med påbyggs-sett fra systemlyskategorien. I tillegg får du fem meters systemlys kabel uten lys, slik at du kan lyssette trær og busker i hagen, uten at lysene går langs bakken.

Hafjell systemlys - Best i test 2019

Ønsker du masse lys rundt boligen, eller å lyssette mange ulike elementer på en brannsikker måte, er Hafjell systemlys perfekt. Disse lysene har et høyere prispunkt enn enkeltstående lyslenker, men er også av vesentlig bedre kvalitet. De har fem års garanti, har tykk, solid kabel, er Nemko-godkjent og produsert etter IP65-standard.

Lysnett

Gjør seg best over busker og trær. Lysnett gir en fin, jevn lyssetting. Fungerer også til å lyse opp husvegger eller terrasseområdet. 

Girlandere

Lys med kunstig granbar. Girlandere og kranser perfekt til inngangsdøren eller i områder hvor du ønsker litt ekstra dekor. Gir lun, tradisjonsrik julestemning. 

Lysskilt

Hva med å henge et lysskilt i form av et snøfnugg eller en stjerne i vinduet i år? Lysskiltene kan plasseres både inne og ute.

Flaggstanglys

Med flaggstanglys heiser du julestemningen til topps! Antall lys, antall lyssnorer og avstanden mellom snorene og pærene avgjør hvor stort lysshowet blir i masta. 

10 cm mellom hvert lys

Rolig, klassisk uttrykk.

2 cm mellom hvert lys

Litt mer tivoli for de som liker mye lys. Kommer også med funksjoner for blinking.

1 cm mellom hvert lys

Kan kalles fyrverkeri eller klusterlys. Gir mye lys, og passer godt på omfangsrike busker.

18 cm mellom hvert lys

Rolig og klassisk belysning som passer til de fleste runde vekster i hagen. Gir moderat mengde lys.

Ta utgangspunkt i at du trenger flere meter enn du tror. Selv små retningsendringer i måten du legger lyslenken, spiser mange centimeter av den totale lengden. Du bør derfor alltid ha noen meter å gå på, litt avhengig av hvor lang lenken er i utgangspunktet.

Skal du surre lengdene rundt en stolpe, kan du ta utgangspunkt i at du trenger dobbelt så lang lenke, som hvis den ligger flatt. Det vil allikevel variere basert på hvor tykk stolpen er, og hvor tett du surrer.

Ønsker du at lyset skal henge i buer bør du beregne 50 % lenger lenke. Den aller sikreste måten å få riktig lengde, er å legge hyssing rundt de områdene du ønsker lyssatt, klippe av når du har kommet rundt, og måle tråden.

Reservedeler og adaptere

Mange LED-lys har innebygde strømadaptere, også kjent som transformatorer eller trafoer. Trafoer omformer spenning. 230 volt er den gjennomsnittlige spenningen i en stikkontakt, mens 12 volt er den spenningen LED-lys bruker for å fungere optimalt. En strømadapter eller trafo vil derfor omforme spenningen i stikkontakten til en spenning LED-lysene tåler.

Det kan iblant skje at den innebygde eller medfølgende trafoen blir ødelagt, men det betyr ikke at selve lyset er ødelagt. Du kan forlenge lysenes levetid ved å kjøpe en reserveadapter, som erstatter den ødelagte strømadapteren. På den måten slipper du å kjøpe helt nye julelys, kun fordi en liten del av dem har blitt ødelagt!

Trenger du hjelp? Kontakt din nærmeste butikk eller kundeservice@europris.no