Hvordan velge det beste kunstige juletreet for ditt hjem

Det er ikke lett å sammenligne kunstige juletrær på tvers av butikk-kjedene. Men frykt ikke! Vi har laget en guide, slik at du enkelt finner drømmetreet ditt.

Hvilken stil ønsker du?

Begynn med å se for deg det perfekte juletreet. Hva synes du er fint? Dette danner grunnlag for hvilken høyde, grentype og type lys du bør velge. Du kan selvfølgelig variere etter egne preferanser, men dette er utgangspunktet ditt. Det finnes hovedsakelig to stiler, amerikanske og naturtro trær.

Juletre-stil

Amerikansk

Magisk Disney-effekt med mange lys.
Symmetrisk og perfekt form.
Tettsittende grener.
Tykke grener og mange barnåler.

 

Juletre-stil

Tradisjonell

Ser ut som et ekte tre.
Litt usymmetrisk
Realistiske grener.

Amerikansk 

Magisk Disney-effekt med mange lys

Symmetrisk og perfekt form

Tettsittende grener

Tykke grener og mange barnåler

 

Naturtro

Ser ut som et ekte tre

Litt usymmetrisk

Realistiske grener  

 

Amerikansk tre

Disse trærne er basert på den amerikanske «Disney-stilen» og har et symmetrisk, kjegleformet utseende og grenene sitter tett. Trærne gir høy «wow»-faktor, og formen er litt unaturlig perfekt.

Hvor dominerende skal treet være i rommet?

Vurder høyden og bredden på treet før du bestemmer deg.

Voss, 210 cm

Dette er et høyt og bredt tre, som med julestjerne passer under standard takhøyde. 

Gaustablikk, 210 cm

Treet gjør seg best i store rom eller hos de som ønsker at juletreet blir midtpunktet i omgivelsene.

Geilo eksklusiv, 210 cm

Passer utmerket for de som ønsker et storslagent og fyldig tre, som samtidig ser naturlig ut.

Tradisjonelt tre

Disse trærne er modellert etter ekte trær. Derfor er trærne noe usymmetriske, luftigere mellom grenene og har grener som peker oppover.

Hvor dominerende skal treet være i rommet?

Vurder høyden og bredden på treet før du bestemmer deg.

Hemsedal,

180 cm/210 cm/300 cm

Dette er et fyldig og stort kunstig juletre i Disney-stil! Hemsedal er også kåret til testvinner av TV2 Hjelper deg. Treet finnes i flere høyder i utvalgte butikker. 

Drangedal, 180 cm

Treet gjør seg best i mellomstore og små rom, eller hos de som ønsker at juletreet skal være mindre dominerende i omgivelsene.

Gol prydtre, 120 cm

Passer utmerket for de som ønsker å dekorere med et minitre på soverommet, en skjenk eller i gangen.

Hvor naturtro skal grenene være?

Et kunstig juletre kan ha klipte eller støpte grener, eller en kombinasjon av de to.

Trær med klipte grener er fyldige og myke, men har et mindre naturtro utseende. Disse trærne er også billigere.

Mange trær har støpte grener ytterst og klipte innerst. Det gir et fyldig tre med en naturtro-look. Det beste fra begge verdener, altså. I tillegg er de litt enklere å montere, da klipte grener er mer skånsomme mot hendene.

Størrelse på grenene påvirker også treets utseende. Trær som er modellert etter edelgran har eksempelvis brede grener.

I tillegg gir antall grener en indikasjon på hvor fyldig treet er, som igjen gjenspeiler prisen.

Alt om lysene på trærne

Alle våre juletrær har innebygde lys, og du kan selv bestemme hvilket uttrykk du ønsker!

Antall pærer: Amerikanske trær er ofte mer lysrike enn de naturtro, så ikke se deg blind på antall pærer. Tenk på hvilket uttrykk du ønsker å skape. En dimmer er ofte en god investering.

Glød: Trærne våre har varmhvite lys (mer om fargetemperaturene her). Ønsker du en moderne eller minimalistisk stil, bør du velge lys med hvit glød (varmhvit). Farger får du bare kjøpt som separate lyslenker.

Monterte LED-lys, kan være festet på ulike måter. Lysene kan være surret rundt treet slik man gjør med separate lyslenker, de kan være festet langs grenene og under eller over grenene.

Det minst sjenerende er om lysene er festet under grenene og ledningen løper på langs istedenfor på tvers. Det er et tydelig kvalitetstegn.

Montering og lagring

Noen butikk-kjeder selger trær hvor grenene må monteres på stammen, men de aller fleste kunstige juletrær har ferdigmonterte grener.   

Størrelsen på treet og antall grener, er det som i størst grad påvirker hvor lang tid du bruker på å montere treet ditt. Samtidig er det slik at du får det du jobber for. Bruker du mye tid på å dandere grenene, får du et flottere tre.

Generelt kan du forvente å bruke 15 minutter på å sette opp treet med lys, og 45 minutter på dandering.

Pris

Det er store prisforskjeller på kunstige trær, men det betyr ikke at det dyreste treet på markedet er det beste treet for deg. Noen trær er høyt priset uten at det er finere eller av bedre kvalitet.

Prisen skal gjenspeile treets størrelse, antall grener, om grenene er klipte eller støpte, størrelse på grenene, antall barnåler, antall lys, hvordan lysene er festet og om det følger med dimmer.

Store trær med mange lys og dimmer-funksjon, har høyest prispunkt. De mindre trærne med klipte grener koster mindre.

Reservedeler og adaptere

Mange LED-lys har innebygde strømadaptere, også kjent som transformatorer eller trafoer. Trafoer omformer spenning. 230 volt er den gjennomsnittlige spenningen i en stikkontakt, mens 12 volt er den spenningen LED-lys bruker for å fungere optimalt. En strømadapter eller trafo vil derfor omforme spenningen i stikkontakten til en spenning LED-lysene tåler.

Det kan iblant skje at den innebygde eller medfølgende trafoen blir ødelagt, men det betyr ikke at selve lyset er ødelagt. Du kan forlenge lysenes levetid ved å kjøpe en reserveadapter, som erstatter den ødelagte strømadapteren. På den måten slipper du å kjøpe helt nye julelys, kun fordi en liten del av dem har blitt ødelagt!

Trenger du hjelp? Kontakt din nærmeste butikk eller kundeservice@europris.no