Enten du skal male veggen av nødvendighet eller for kun for fornyelsens skyld, finner du du både gode tips, veggmaling og en hel masse av det du trenger for å gjennomføre jobben hos Europris, fra pensler og ruller til dekkpapp, stiger og søppelposer til oppryddingen. Les malingstips og utstyrsliste nedenfor og ta med deg handlelisten din til Europris!

VEGGMALING UTE

Når du har funnet riktig veggmaling til underlaget, er første skritt å forberede underlaget, det vil si vaske veggen skikkelig. Underlaget må alltid være rent og tørt. Ikke slurve med forarbeidet og rengjøringen, det vil gi dårlig heft for grunning og maling.

Mur

Pass på at du velger riktig maling etter hvilken type mur som skal males. Forhør deg med profesjonelle, feil maling kan gi store konsekvenser. Husk dekkpapp eller malefilt!

1. Vask vegger godt med egnet rengjøringsmiddel for mur

2. Skyll godt, vær nøye med å få bort alle såperester

3. La tørke godt

4. Påfør soppdreper og la stå 3-4 dager. Middelet skal IKKE skylles vekk

5. Grunn – støvete overflater må grunnes med primer

6. Mal to strøk i ønsket farge

Tips! Mur kan males med langhåret rulle. Husk forlengerskaft dersom du skal male i høyden.

Treverk

1. Fjern løs maling, blærer, fliser osv med skrape/stålbørste og utbedre eventuelle skader

2. Vask veggen godt med egnet rengjøringsmiddel

3. Skyll godt, det er viktig å få bort alle såperester

4. La veggen bli helt gjennomtørr

5. Grunn alt bart og ubehandlet treverk og flekkmal ved nødvendighet

6. Mal toppstrøk i to omganger

Tips! Avhengig av veggens størrelse kan du bruke både rulle eller pensel, eller begge. Rull på malingen raskt og enkelt og etterstryk med pensel. Husk forlengerskaft til begge på større prosjekter!

Ubehandlet treverk

Skal du male ubehandlet treverk MÅ treverket grunnes før maling. Ute er veggen hele tiden utsatt for fukt. Grunningens fremste oppgave ute er å forhindre fukt i å trenge gjennom og inn treverket.

Pakk ruller og pensler godt inn i en lufttett pose ved lange pauser eller over natten.

UTSTYRSLISTE - UTENDØRS VEGGMALING

Skrape/børste

Ruller og pensler

Rullebøtte til malerulle

Dekkepapp/malefilt

Forlengerskaft til ruller og pensler

Stige

Forlengerskaft

Kost/børster til vask

VEGGMALING INNE

En ny farge på veggen er en rimelig og enkel måte å fornye hjemmet på. Valget av farger er nærmest uendelig og du kan få en helt ny stue eller nytt soverom i løpet av en formiddag. Rengjør veggen for overflatestøv, tett hull og groper, og vær nøye med tildekkingen så er det bare å rulle i vei!

UTSTYRSLISTE - INNENDØRS VEGGMALING

Rulle

Pensler (vinkelpensel/skråpensel)

Rullebøtte eller rullekar

Forlengerskaft

Sparkel/akryl

Dekkpapp/malingsfilt

Maskeringsteip

Stige

Tørkefiller

MALINGSTIPS!

Start med pensel i hjørner, kroker og langs lister. Start 0,5-1 meter ifra kroken/listen og mal innover, så unngår du opphoping av maling.

Bruk en rulle til de store flatene. Vær generøs – rullen skal mettes godt (med ikke så mye at den drypper!) og dyppes ofte. Tenk at du skal bruke samme trykk på rullen hele tiden. Ikke press den mot veggen, da har du for lite maling på, lager skjolder og jobben blir tyngre.

Veggene suger ofte litt ujevnt, så du bør beregne minst to strøk. Rull mest mulig i samme retning, men om du maler litt på kryss og tvers på første strøk for å mette veggen, er det uproblematisk så lenge du passer på å rulle jevnt og samme vei på siste strøk.

Forlengerskaftet gir deg bedre arbeidsstilling, men også bedre teknikk og jevnere resultat. Når du maler i litt avstand til veggen er det også lettere å avsjekke resultatet underveis.

Pakk maleverktøyet godt inn i en lufttett pose, så holder de seg godt til neste strøk.

MATT ELLER BLANK MALING?

Fargene forandrer seg med glansgraden, akkurat slik de gjør med lyset. Vil du ha fargen en anelse dypere bruker du en høyere glansgrad!

- En blank flate avslører ujevnheter, og med spotbelysning kommer ALT frem

- Farger virker dypere og mørkere med høy glans. Effekten stiger i takt med fargens intensitet

- En matt vegg virker «fjern»

- En blank vegg «kommer mot deg»

Praktiske tips:

Støv og fett festes lettere på en overflate som er matt

Renhold av matte flater er enklere med fiberklut

GODT INNEKLIMA

Velg riktig maling

Normalt sett er vanntynnbar maling veldig trygg. Likevel kan de nødvendige konserveringmidlene i maling som hindrer bakterier og sopp, gi reaksjoner. Les etikettene, og velg produkter med lav avdamping og lukt.

Sørg for god tørkeprosess

Sørg alltid for god lufting når du maler – spesielt hvis du maler barnerom. Mal tynne strøk – da går tørkeprosessen raskere. Når maling tørker, fordamper vann og øker luftfuktigheten i rommet øker.

Sjekk underlaget

Et fuktig underlag kan avgi stoffer. Pass på at det du skal male er tørt, rent og «friskt».

Babyer og inneklima

Ventes et nytt, lite barn bør oppussing av rommet starte god tid i forveien – helst bør det kunne luftes 1-2 mnd. før babyen kommer. Babyer er mer ømfintlige for miljøgifter og -påvirkninger. Skal barnet sove i rommer, er dette spesielt viktig.

VELG RIKTIG PENSEL

Flate pensler er fin til flate flater. Jo større flate dess større pensel. En bred og flat pensel kan også brukes for å glatte ut strukturer fra påføring med rull.

Runde pensler er spesielt god egnet til profilert treverk og skarpe kanter. Hulrommet i midten fungerer som et reservoar, og gjør at du kan male lenger uten å dyppe.

Ovale pensler har stor kapasitet og kan brukes til det meste. Bruk den brede siden på store flater, og den smale på trangere steder.

Skrå pensler lar deg male tett opp mot hjørner og vinkler. Når du ikke behøver å endre håndens vinkel, bevares retningen på penselstrøkene. Fin til avgrensede flater og detaljer.

Panelrullen finnes i ulike størrelser og til ulike strukturer. Bruk på større flater der rullen ikke kommer til. Uønsket struktur jevnes med flat pensel.

GODKJENT AV NAAF

Maling godkjent av Norges astma- og allergiforbund (NAAF) er helsetrygge produkter uten å gå på bekostning av kvalitet. Kravene fra NAAF er strenge. I tillegg til å være Svanemerket/EU-blomsten, stilles disse betingelsene:

- Meget lav avdamping etter bare få timer/døgn

- Ingen avgivelse eller bruk av formaldehyd

- Konserveringsmidler under krav som settes for kosmetikk

- Vann som løsemiddel, ingen organiske løsemidler tillatt

- Hjelpestoffer som ko-løsere og filmdannere ikke tillatt

- Meget rask herding

- Akseptabel lukt (danske testkrav) allerede etter 12 timer