Slik beiser du terrassen!

Å velge en god terrassebeis er første bud når du skal beise terrassen. Terrassen er ekstra utsatt for vær og vind året rundt og trenger litt ekstra omsorg og vedlikehold fra spesielt regn, snø og is som blir liggende å tære på vinterstid. Selv den styggeste og mest nedslitte terrassen kan bli fin igjen, og med riktig beis holder den seg godt i årevis. Vi viser deg hvordan du beiser!

Beis hvert tredje år

Det er ingen absolutt regel for hvor ofte du bør beise terrassen, men ønsker du en holdbar terrasse som ikke fliser og i tillegg ser pen ut, anbefales det å beise hvert tredje år. Er terrassen mindre utsatt for vær og vind på grunn overbygg eller milde værforhold der du bor, kan du vurdere å beise noe sjeldnere. Men husk at selv om det ser fint ut på overflaten betyr det ikke nødvendigvis at det er like fint under. Vind og vær av alle slag, både sol, regn og snø, varme og kulde påvirker og sliter på treverket. Norge har et ustabilt klima og er treårs intervall beskytter terrassen best.

Slik beiser du terrassen

Trinn 1: Forarbeid

Det viktigste for et godt sluttresultat er et godt utgangspunkt, det vil si at du gjør et grundig og godt forarbeid. Underlaget må være rent, fast og tørt før du begynner å beise. Vask av underlaget må gjøres uansett terrassens tilstand og tidligere behandling. Jo penere utgangspunktet er, desto penere blir resultatet.

 

Rent: Fei og vask ordentlig før du renser treverket. Er terrassen tidligere beiset fjernes gammel beis med egnet rensemiddel (terrasserens) for å bli kvitt gammel behandling og gjøre treverket mottakelig for ny behandling. Påføring av terrassebeisfjerner gjør du med en rulle eller en pensel, lar det virke noen minutter og skrubber av det løse med en stiv pensel eller skrubb. Spyl grundig av med en hageslange.
NB! Buk hageslangen om du ikke har skånsomt program for terrassevask på høytrykkspyler. For høyt trykk kan ødelegge treverket og flise det opp.

 

Fast: Slitt og flisete treverk slipes ned til underlaget er jevnt og lyst i fargen. Skadet treverk utbedres ved å skifte ut bordene.
NB! Pass på at underlaget er jevnt i fargen. Terrassebeis er ikke heldekkende, men transparent, og ulikheter vil synes igjennom selv om du velger en beis med fargepigmenter.

 

Tørt: Etter vask må treverket tørke godt. Sjekk været – ofte trenger treverk en ukes tørketid. Er det sol og varmt tørker det selvsagt raskere.
NB! Ha gjerne en presenning på lur i tilfelle regn.

 

Impregnert treverk: Har du ny terrasse med impregnert treverk kan det være vanskelig å vite hvor fuktig eller tørt treverket egentlig er. Mange venter gjerne en sesong med å beise impregnert tre, men om klør i fingrene etter å sette i gang kan en enkel fuktmåler gi deg svaret. En fuktmåler kan være en god investering uansett trevirke. Fuktigheten bør være under 16%.

 

Trinn 2: Påfør beis

Terrassebeis påfører du med malepad eller rulle på forlengerskaft. I hjørner, på rekkverk og trappetrinn bruker du en flat, bred pensel – ofte kalt beisepensel eller beisekost. Beisen skal påføres i et tynt lag. Ta ett bord og én hel lengde om gangen. Da unngår du skjøte- og tørkemerker. Hvis treverket er veldig tørt kan det hende du trenger to strøk. Overhold tørketid mellom lagene.
NB! Beis skal IKKE danne sjikt. Overskytende beis som ikke vil trekke inn i treverket må tørkes vekk. Bruk gjerne en lofri klut. For mye beis kan føre til at treverket sprekker og begynner å flasse.

 

Trinn 2.1: Unngå regn!

En nybeiset terrasse skal ikke ha regn på seg før beisen er helt tørr. Er været ustabilt bør du dekke over med en presenning som beskytter.

 

Godt beisevær

Litt ekstra hjelp med vasken får du fra naturens side når det regner. Regnet bidrar til både selve vasken og avskyllingen. Sol og varme er selvsagt å foretrekke når treverket skal tørke, og til påføring av beis skal det verken være for kaldt eller varmt, sol eller regn. Da bør det helst være oppholdsvær og gjerne litt overskyet. Direkte sol og for høy varme kan føre til at beisen tørker før den rekker å trekke inn i treverket. En nymalt terrasse bør heller ikke utsettes for verken mye fukt eller regn før beisen er tørr og herdet. Så husk å sjekke værmeldingen og be om godt vær!

Utstyrsliste

 

Dette trenger du

Ikke gå i beisefella - fem vanlige feil

  1. Slurv med forarbeidet - Bit i deg utålmodigheten og ta deg tid til et grundig forarbeid. Slurver du her blir resultatet dårlig.

  2. Feil bruk av høytrykkspyler- Har du ikke et eget vaskeprogram for terrasse på din høytrykkspyler bør du gå for hageslangen. For høyt trykk kan flise det opp treverket.

  3. Glemme å dekke til - Beskytt fasade, beplantning og karmer. Får du beis på feil sted er det vanskelig å få bort.

  4. Glemme å sjekke været - Ikke gå i gang med beisingen hvis det er meldt hetebølge eller regn. Stabilt vær uten for store temperatursvingninger er best.

  5. Feil bruk av verktøy - Sørg for å ha riktig verktøy. Da blir både arbeidet og resultatet best. Bruk rulle fremfor pensel og forlengerskaft fremfor å krabbe omkring.