Hagemaskiner

På tide med en skikkelig dugnad i hagen eller på hytta? Eller trenger du bare en liten oppgradering i utstyrsparken med hagemaskiner og hageutstyr? Hos Europris finner du godt utstyr til en rimelig pris, som varer lenge. Har hekkesaksen sett sine bedre dager? Eller skal det felles trær og gjøres klart til neste sesong på hytta? Vi har både motorsag, vedkløyver og vedkappsag. Og du, hvis du var litt bakpå med løvraking på høsten, så har vi løvblåser også. Hos oss finner du det du trenger.

Hekkesakser - Manuelle og batteridrevne varianter

Med en hekksaks kan du vedlikeholde og formklippe hekker og busker, holde orden i bedet, klippe planter og stusse trær. Hos Europris finner du både manuelle og batteridrevne varianter etter behov.

Hvilken type som passer deg best avgjøres av arbeidet du skal gjøre og typen hekk eller busker, størrelse på hagen o.l.

Velg riktig – Hekkesaks eller motorsag

Beskjæring er tungt arbeid som kan gå spesielt hardt utover armer, hender og rygg om du ikke passer på arbeidsstilling og valg av riktig verktøy. Velg en hekksaks som er tilpasset typen hekk, da blir belastningen på kroppen mindre. Manuelle varianter egner seg best, og er også tryggest, til små kutt og mindre grener, men om du har mye som skal beskjæres er motorsag best.

Tuja og liknende sorter har myke og sjeldent tykke grener så her vil du eksempelvis klare deg med en mindre kraftig motorsag. Eldre hekker med grovere grener krever derimot mer motorkraft.

Motoren er hekkesaksens tyngste del, så desto kraftigere motor, desto tyngre blir maskinen.

Unngå å jobbe over skulderhøyde. Skaff deg en arbeidskrakk eller stige om hekken er høy.

Klippetips for beskjæring og klipping av hekken

  • Juli, august og september er beste beskjæringsperiode, og ellers mellom vinter og vår før hekken får knopper.
  • Klipp i A-form. Da når solstrålene alle bladene og hekken blir tett og fin fra topp til tå.
  • Når hekken har nådd ønsket høyde må du alltid klippe i samme høyde – da fjerner du bare tilvekst og hekken blir lettere å holde fin.
  • Beskjær nyplantede og ikke ferdig utvokste hekker kraftig med én gang. Hekken forgrener seg der du klipper så klipp den lavt første gangen for at den skal bli tett og fin i bunnen. Deretter bør du klippe den ned 10-15 cm hvert år.

Avfall og rydding - løvblåsere, vedklyver og vedkappsag

Bruk en løvblåser til å samle opp avkappede smågrener, avkapp fra hekken, løv og smårusk.

Bruk vedklyver og vedkappsag på større og grovere grener før du kaster avfallet på egnet sted.