Ved / Peis

Å fyre i peisen varmer godt, sparer strøm og gir en helt unik stemning! Hos Europris har vi alt du trenger for å tenne opp og holde liv i peisen til faste lave priser. Velg mellom opptenningsbriketter, tennposer, opptenningsfyrstikker eller tresponrull for å enkelt få fyr i peisen. Hos oss får du også kjøpt veden du trenger til kalde høst- og vinterdager. Ingenting er hyggeligere enn knitring i peisen fra skikkelig ved. Husk også å rense ut aske og annet skitt fra peisen din med jevne mellomrom. Du bør også rense skorsteinen for å unngå brannfarlige situasjoner. Dette gjør du enkelt med vår rengjøringspeiskubbe. Legg i peisen, tenn på og la den brenne ut. Denne legges alltid inn på glør, aldri sammen med ved.

Effektiv og trygg opptenning

Hos Europris finner du ulike alternativer til effektiv og trygge opptenning. Ønsker du raskt fyr i peisen når du endelig er fremme på hytta, eller har du utålmodige barn som krever at grillpølsene skal være ferdige NÅ – da er løsningen en opptenningsblokk , tennpose eller briketter (vi fører både tennbriketter og vedbriketter). Disse får fart på både flammer og varme slik at du raskt kan nyte peiskosen og få grillpannen eller bålet klart på et blunk. Vi har også spesiallagde fyrstikker som gjør opptenningen enklere. Ekstra lange fyrstikker holder hender og fingre unna varme, ild og potensielle brannskader.

Hjelpemidler til opptenning

Glem eggekartonger, dorullkjerner og avispapir. Disse hjelpemidlene garanterer fyr i peisen og på bålet på en ren, rask og enkel måte.

Tennbriketter er laget av sammenpresset spon dynket i parafinvoks. Brennetiden er vanligvis omkring ti minutter.

Vedbriketter soter lite og er laget av laget av sammenpresset spon/flis i kompakte blokker som på mange måter erstatter vedkubben. Vedbriketter er ikke tilsatt noe brennemiddel eller andre stoffer og trenger derfor hjelp til antenning. Vær obs på at vedbriketter kan ha en høy varmeutvikling og utvide seg under brenning.

Tennnposer inneholder brennbart materiale/pulver som antenner raskt og gir lang brennetid.

Tennblokk – eller opptenningblokk – er laget av sammenpresset spon med høy andel parafin. De er lettanntennelige og har lang brennetid. Hver «bit» er i tillegg pakket i brennbar folie.

Tresponrull er en luftig rull av tynne sponremser. Funksjonen blir som ved tynne trefliser og gir raskt antenning. Stikkes innimellom vedkubbene.

Fyring i peisen

Fyring i peisen er ikke lenger noe hokus pokus. Med hjelp av tennbriketter, -poser og –blokker kan selv den minst peiskyndige trylle frem både fyr og flammer på et blunk. Hos Europris får du god og billig ved, til både peisen og turbålet, og vi har også vedbriketter/trebriketter som kan erstatte vedkubben helt eller delvis som opptenningsved. Ønsker du bare litt peiskos og lun stemning kan en peiskubbe være et godt alternativ. Disse brenner uten å avgi særlig varme. Om du ønsker å øke varmen kan du gjerne prøve en vedbrikett/trebrikett sammen med peiskubben.

Tenn fra toppen!

Legg opptenningbriketten på toppen av veden neste gang du skal fyre i peisen. Den raskeste og beste opptenningen av peisbålet er nemlig ovenfra og ned. Da utnyttes også veden bedre og «bålet» varer lenger. Tenk at flammen skal jobbe seg nedover som på et stearinlys. Å tenne på denne måten reduserer også mengden skadelige gasser og partikler fra både ved og pipeløp/ovn. Veden du bruker bør aller helst være både tørr og varm – våt og fuktig ved kan avgi skadelige gasser i tillegg til at det ryker mye. Legg veden vannrett og lagvis med luft i mellom, ikke stablet i høyden. Følg instrukser og anbefaling på emballasjen ved bruk av tennbriketter/-poser og andre hjelpemidler.

Slik sjekker du om veden er tørr nok: Smør litt Zalo i den ene enden av vedkubben. Så blåser du inn i vedkubben fra motsatt ende. Skummer Zaloen betyr det at luften går tvers igjennom og at kubben er tørr nok.

Hold pipa ren med skorsteinsrens!

Vedlikehold av pipe er viktig for å forebygge og unngå pipebrann. Er pipa sotete og trekker dårlig øker faren for pipebrann i tillegg til at andelen giftig kullos i røyken. Før fyringssesongen starter bør du derfor alltid bruke skorsteinsrens. Skorsteinsrens er en syntetisk vedkubbe som avgir rensende gasser og bryter ned og fjerner giftige avleiringer. De to viktigste årsakene til pipebrann forårsakes av sot og avleiringer fra fuktig ved og dårlig trekk.

Dette kan du selv gjøre:

Pass på at ildsted og ovnsrør er rent og fritt (feiet) for sot. Bruk en røykrørbørste så soten blir dyttet innover i røykgangen og faller ned i skorsteinsløpet.

Sjekk at det ikke er sprekker eller skader på støpejern eller lekkasjer ved røykrør.

Fyr aldri med impregnert, lakkert eller malt treverk.

Unngå overdreven bruk av parafin, tennvæske og lignende til opptenning.

Tøm asken jevnlig, men la det ligge igjen ca.1 cm aske – det gjør opptenningen enklere neste gang.

Bruk tørr ved. Er veden rå brukes for mye av varmen til å fordampe fuktigheten, veden kan avgi farlige gasser for mennesker og det kan bli sot- og tjæreavsetninger i ildsted/pipe/skorstein.

Sørg for riktig fyring med god lufttilførsel og tørr ved.

Bruk skorsteinsrens før fyringssesongen.