Oppskrift på grovbrød

Lite smaker bedre enn ferskt, hjemmebakt grovbrød. Gjerne med smør og brunost, gulost eller syltetøy. Her får du en grovbrødoppskrift som gir deg et utrolig godt brød. Oppskriften har flere forskjellige korntyper, sammen med flere forskjellige frø. Dette gjør brødet enda sunnere, bedre for magen og enda litt saftigere. Denne oppskriften holder til to brødformer på ca. 1,5 liter.

DU TRENGER

6 dl kaldt vann
2 ts tørrgjær
200 g grovt rugmel
550 g fint speltmel
2 ts havsalt
2 ss honning

 

2 dl valgfrie frø

SLIK GJØR DU

Rør gjæren ut i vannet og tilsett resten av ingrediensene. Vi brukte sesamfrø og solsikkefrø i denne oppskriften. La deigen elte i maskin i ca. 5 minutter. Gjør du det for hånd, ca. 10 minutter.

Deigen skal være litt seig, men ikke rennende.

Dekk bollen med plast og la den stå natten over (10-12 timer).

Dagen etter helles deigen over i 2 brødformer på ca. 1,5 liter.

Nå skal de heve i ca. 2 timer.

Stek brødene midt i ovnen på 225 ºC i 35 minutter.

Klikk her for alle våre oppskrifter

MER OM GROVBRØD OG OPPSKRIFTEN

Det vil gi en mer fyldig smak når brødet er grovt, samtidig som det er mye sunnere. Med en god brødoppskrift vil det meste gjøre seg selv. Denne oppskriften krever en del heving, men ellers er den lett å få til. Den er godt beskrevet, steg for steg.

I denne oppskriften er det også forskjellige frø. De er spekket med næring og god smak. Selv om det er pent med løse frø som dekor på toppen av brødet, vil dette muligens bare gi merarbeid. Disse frøene vil ikke sitte fast og drysse av hver gang du tar i brødet. Pakk godsakene inne i brødet og du slipper å ha frø over hele kjøkkenet.

Grove kornprodukter er en god kilde til nyttige næringsstoffer, som sink, folat, jern, tiamin, E-vitaminer og protein. En grov brødskive vil gi deg hele 4 gram protein og er en veldig enkel måte å få i seg nok protein på. Det lille fettet som er i grovt brød, er av den sunne typen og er bare bra for deg.

Grovt brød er bedre for mage og tarm fordi det stabiliserer blodsukkeret og er med på å senke kolesterolet. På toppen av alt gir det bedre tannhelse. Tygging av fiber er med på å rense opp i munn og tenner. Hvis vi sammenlikner et grovt brød med loff, vil det være dobbelt så mye av de tingene vi virkelig trenger i det grove brødet.

Det er ikke vanskelig

Det er altså veldig mange grunner for å bake sine egne brød. Selv om gjærbakst er litt skremmende for mange og man er redd for å mislykkes, finnes det enkle oppskrifter også. I denne oppskriften bruker vi tørrgjær i kaldt vann og da slipper du utfordringen med å ha for varmt eller for kaldt vann. Mange oppskrifter krever jo nøyaktige grader, noe som ikke alltid er like lett å få til. Det er tryggere å bruke kaldt vann og tørrgjær, enn fersk gjær.

Å bake brød er som terapi for mange, du får egentid på kjøkkenet, kanskje etter at barna har lagt seg. Har du gjort det mye og vet hva du skal gjøre, går det meste av seg selv og det blir en koselig stund. Er du nybegynner er det lurt å starte med en enkel oppskrift, og heller øke nivået litt etterhvert.

Å bake egne brød er sunnere, billigere og mer praktisk. Du kan lage fler og fryse de ned, på den måten har du alltid ferskt brød. Hvis du er ekstra praktisk anlagt, eller sær på at brødet må være ferskt, kan du dele opp brødene, skjære de i skiver og fryse ned i porsjoner. Da har du alltid fersk brød for hånden. Ta det opp før du legger deg og det er klart til frokost dagen etter.

Noen tips

Deigen i denne oppskriften på brød, skal være seig, men ikke rennende. Pass på å ikke tilføre for mye mel mens du jobber med den, da blir brødet mer kompakt og vil bli mindre saftig. 10 minutters elting høres kanskje lenge ut, men det går fort når du er i gang. Etter at natthevingen er ferdig, skal du ikke ta noe mer i deigen, bare helle den over i en brødform.

Legg brødet i en smurt form. Husk å ikke hell for mye i hver form, slik at brødet hever langt over kanten ved steking. Brødet blir penest og enklest å håndtere, hvis det er cirka kant i kant med formen, eller maks et par centimeter over. Denne oppskriften gir to brød, men det kan selvfølgelig økes hvis du vil bake flere på en gang.

Formen er viktig for at brødet skal bli jevnt stekt og heve riktig. Vi har mange brødformer med god kvalitet, slik at ditt produkt blir det beste det kan bli. Formene har non-stick belegg, slik at du får brødet lettere ut. Størrelsene varierer også, slik at du kan bake det brødet du ønsker deg.

FRØKEN HOLM

Elisabeth Holm, Sarpsborgs bakerdronning også kjent som Frøken Holm fra TV-programmet «Kakekrigen» vil i tiden fremover være å se på europris.no. Oppskriften på denne siden er selvfølgelig fra Frøken Holm.