Slik velger du riktig mat til pusekatten din

For at din pelskledde venn skal få et langt, friskt og lykkelig liv trenger den et balansert kosthold. Som katteeier kan det være vanskelig å vite hvilken kattemat du bør velge, og hva du skal se etter. I denne artikkelen får du vite alt du trenger for å velge riktig kattemat.

Gi katten din et balansert kosthold med tørrfôr og våtfôr

Katter spiser flere ganger om dagen, og skal derfor alltid ha tilgang til rent vann og mat. Tørrfôr til katt kan ligge i matskålen hele dagen, mens våtfôr til katt bør spises rett etter servering. Hvis du ønsker å gi katten din en blanding, kan du gi tørrfôr som komplettfôr, og våtfôr i tillegg.

Tørrfôr

Tørrfôr inneholder den riktige balansen av næringsstoffer katten din trenger, og brukes ofte som komplettfôr. Tørrfôr har en sprø tekstur som bidrar til å forbedre tannhelsen, ved at tennene renses når katten spiser fôrkulene. Det er enkelt å oppbevare og servere, og kan ligge i matskålen en hel dag uten å bli dårlig.

Våtfôr

Våtfôr brukes ofte som tilleggsfôr til tørrfôr, og gir katten din et herlig måltid i form av kjøttbiter og grønnsaker dekket i saus. Våtfôr inneholder mye væske, og kan fylle mer enn 70% av kattens daglige væskeinntak. Derfor er det lurt å gi våtfôr et par ganger om dagen, for å sikre at katten får i seg nok væske.

Velg kattemat ut ifra alder og livsstil

Katter trenger et balansert kosthold som består av proteiner, karbohydrater, fett, oljer, mineraler og vitaminer. Kattens ernæringsbehov endrer seg etter hvert som den blir eldre, og for å holde katten din frisk må du sørge for at dietten er riktig balansert med alle næringsstoffene den trenger.

Kattunger

De første ukene av kattungens liv, drikker den morsmelk som inneholder alle næringsstoffene den trenger. Når kattungen er rundt en måned gammel, er det på tide å gå over til fôr tilpasset kattunger. Fôr tilpasset kattunger er et komplett og balansert fôr, spesielt sammensatt for at kattungen din skal utvikle seg til en sunn og frisk katt. Fôret er fremstilt av kylling, grønnsaker, vitaminer og mineraler, og gir kattungen alle de næringsstoffene den trenger. Perfekt for å sikre en god overgang fra morsmelk til fast mat!

Voksne katter

Katten slutter å vokse når den har fylt ett år, og kan dermed gå over på kattemat tilpasset voksne katter. Det er lurt å begynne tilvenningen til det nye fôret gradvis, slik at katten din vender seg til den nye maten. Bland litt og litt av det nye fôret inn i den gamle fôrvarianten, slik at katten får en enkel overgang til det nye fôret. Hvis du ønsker å gi katten din en blanding mellom tørrfôr og våtfôr, kan du bytte ut noen av måltidene med den ene varianten, eller tilsette våtfôr i tørrfôret.

Steriliserte katter

Sterilisering fører til hormonforandringer som kan føre til vektøkning og hyppigere problemer med urinveiene. Det er derfor viktig at steriliserte katter får fôr som inneholder en riktig balanse av proteiner, fett og mineraler. Fôr spesielt utviklet for steriliserte katter inneholder en tilpasset mengde proteiner, fett og mineraler som sikrer en sunn forbrenning og urinveier.

Seniorkatter

Katter aldrer i ulikt tempo, og det varierer derfor når du kan regne katten din som en senior. Noen aldringstegn du kan se etter er vektøkning, tannproblemer, leddproblemer, dårlig hørsel og syn. Det er viktig å oppsøke veterinær når katten viser aldringstegn, før du går over på fôr tilpasset seniorkatter. Fôr tilpasset seniorkatter er rikt på ingredienser av høy kvalitet som bidrar til å bedre fordøyelsen, opprettholde skinnende pels og sunn hud. Perfekt for eldre katter av alle raser!