Ølbrygging hjemme - hvordan brygge øl selv?
Å brygge øl hjemme blir stadig mer populært, og det er både morsomt og interessant å lage sitt eget øl! I denne artikkelen får du vite hva du bør tenke på, hva du trenger og hvordan du skal gå frem for å brygge øl hjemme.
Finn et eget sted for hjemmebrygging
Før du kommer i gang med ølbrygging og kjøper inn det du trenger av utstyr, er det lurt å finne et egnet sted å brygge øl. I løpet av en bryggedag vil det gå med mye vann, og det er derfor lurt å velge et sted hvor du har tilgang på varmtvann og avløp. Det er også viktig at stedet du velger har vanlig romtemperatur for å sikre en god gjæringsprosess. Det er flere steder som egner seg godt til ølbrygging som på kjøkkenet, bad, bod eller garasje. OBS: Ikke direkte på varmekabler!
Kom raskt i gang med et startsett
Er du nybegynner kan du velge et Saga Startsett. Da får du er et komplett sett med alt av nødvendig bryggeutstyr og en boks med råstoffekstrakt som gir deg 23 liter ferdig øl! Settet inneholder ekstrakt for lagerøl av pilsnertype, to gjæringskar med lokk, gjærlås, hevert og hydrometer. Det eneste du så trenger i tillegg er vann, sukker og tomme ølflasker til å tappe ølet på. Du bør også skaffe deg en rørepinne, termometer og en korkemaskin.
Våre startsett finner du her >>
Velg råstoff eller ølsett for flere øltyper
En boks med råstoff og gjær er en god måte å starte karrieren som ølbrygger på. Det gjør det enkelt å oppnå et godt resultat, og krever heller ingen store investeringer. Ølbrygging med råstoff gjøres på en enkel måte, fordi produsenten har blandet humle og maltekstrakt ferdig for deg. Det følger også med nødvendig gjær.
Det finnes flere varianter av råstoff, hvor du kan velge mellom ølsett som består av en eller to bokser. I ølsett bestående av en boks finner du øltyper som tsjekkisk pilsner, skotsk eksport, brun ale, dansk pilsner og meksikansk cerveza. Ølsettene med to bokser inneholder mer råstoff, noe som gir deg et bedre og komplekst smaksbilde. I settene som består av 2 bokser finner vi øltyper som kontinental pilsner, IPA og rød ale.
Brygg ditt favorittøl med et ølsett
En annen metode er å brygge øl med humle og malt adskilt. Dette får du i en eske med råvarer som er ferdig tilmålt. Fremgangsmåten følger mer den samme som profesjonelle bryggerier, og er gøy for dem som ønsker å gjøre mer fra bunnen av! Med denne metoden kan du eksperimentere med smak og aroma, og tilsette andre smaksstoffer til ølet. Perfekt hvis du ønsker å brygge ditt favorittøl med en egen vri! Velg mellom ølsett fra premium-serien med flere typer øl som pilsner, hveteøl, ipa, american pale ale, golden ale og dansk pilsner.
Instruksjon - Slik brygger du øl hjemme
Fremgangsmåten og innholdet varierer ut ifra hvilket ølsett du skal brygge, og det er viktig å følge bruksanvisningen i ølsettet du har valgt. Et ølsett inneholder en eller flere bokser eller poser med råstoff og gjær, mens "Saga Premium Craft Beer Kit" inneholder noen flere bestanddeler. Du finner dem på denne siden - scroll opp!
Rengjøring og desinfisering av utstyr
Det første steget i bryggeprosessen er å rengjøre og desinfisere alt av utstyr som skal i kontakt med brygget. Dette er viktig for å oppnå god kvalitet på ølet, og for å unngå bakterier, mugg og villgjær. Bruk gjerne "Saga Ballong og Flaskerens" for å rengjøre gjæringskar, flasker og annet utstyr.
Fremgangsmetode for Saga Startsett
Saga Startsett inneholder råstoff som er ferdig blandet til en tykk sirup. Kok opp vann, og skyll ut innholdet i boksen ned i gjæringskaret. Tilsett sukker, og rør om med en rørepinne. Du kan også bruke "Saga Bedre Bygg" istedenfor sukker, for å gi ølet bedre smak og skum. Etterfyll gjæringskaret med kaldt vann, for å kjøle ned blandingen til mellom 18 og 23 °C. Tilsett gjær og rist gjærblandingen, før du rører den godt inn i gjæringskaret, og setter på gjæringskarlokk og gjæringslås. Sørg for at temperaturen ligger mellom 20 og 22 °C for å gi ølet en best mulig gjæringsprosess.
Gjæringen tar vanligvis fem til åtte dager.
Bruk hydrometer for å følge med på gjæringsprosessen
Bruk et hydrometer for å kontrollere gjæringen, og se når ølet er klart for omstikking. Hydrometeret har et gult felt merket «Bottle», som viser når er ølet ferdig for videre behandling. Bruk hevert til å få det ferdige ølet over i det andre gjæringskaret, denne prosessen kalles omstikking. Her er det viktig å holde gjæringskaret i ro, slik at du ikke får med bunnfallet fra det første gjæringskaret med videre i prosessen.
Flasking av øl
Selve flaskingen gjøres ved å bruke hevert. Det finnes flere typer hevert, og denne har påmontert flaskefyller som gjør flasking av øl enkelt, samtidig som den hindrer unødig søl. Bruk heverten til å fylle opp tomflasker, og tilsett en halv teskje sukker eller carbonation drops i hver flaske for å gi ølet kullsyre. Velg mellom flasker med patentkork som henger på flasken eller ølflasker, crown kork og korkemaskin. Plasser ølflaskene til lagring i romtemperatur i fem til ti dager. Lagre deretter flaskene kaldt, før det ferdige ølet kan nytes.