Hvorfor og hvordan bruke tanntråd

Det er viktig å inkludere tanntråd som en del av ditt daglige tannstell. Tanntråd når frem til de stedene en tannbørste ikke kan – mellom tennene og under tannkjøttkanten. Riktig bruk av tanntråd fjerner plakk og matrester i disse områdene, som er viktig fordi plakk kan føre til hull og tannkjøttbetennelse.

Slik bruker du tanntråd riktig

1. Ta et langt stykke tanntråd slik at du kan tvinne den rundt hver pekefinger et par ganger, og sørg for at det fortsatt er 5-10 cm tråd mellom pekefingrene.

2. Hold tanntråden stramt mellom de to pekefingrene, og styr tråden med tomlene mellom tennene med en forsiktig frem-og-tilbake-bevegelse.

3. Før tanntråden med frem-og-tilbake-bevegelser langs tannflaten, først på den ene siden og deretter på den andre. Bruk tomlene og ha et lett trykk slik at så mye som mulig av tannens krumme flate renses. Tanntråden kan forsiktig føres ned i den øverste delen av tannkjøttslommen. Rens forsiktig og unngå å sage i tannkjøttet. Husk: det ikke skal gjøre vondt å bruke tanntråd.

4. Når du fjerner tanntråden fra mellomrommet, bruker du den samme frem-og-tilbake-bevegelsen.

Finnes det forskjellige typer tanntråd?

Ja, det finnes tanntråder både med og uten voks, og i forskjellige smaker. Du kan også velge mellom runde og flate typer tanntråd. Valget avhenger av hva du personlig foretrekker. Det viktigste er at tanntråden brukes regelmessig, helst hver dag.

Det kan være en fordel å bruke tanntråd med tilsatt fluor. Fluor bidrar til å forebygge hull i tennene, og ved å bruke en fluorholdig tanntråd sørger du for at det kommer flour mellom tennene.

Tannstikker

Å bruke en tannpirker kan være et godt alternativ til tanntråd, spesielt hvis du foretrekker det eller har litt større mellomrom mellom tennene. Tannstikkeren bør ha en trekantet profil for å passe godt inn i mellomrommene. En tannstikker finnes både i tre og plast. Bruk tannstikkeren forsiktig og følg bruksanvisningen nøye for å unngå å skade tenner eller tannkjøtt.