Er hunden med på 17.mai-feiringen? 

17. mai er en festdag for alle – også hunden. Mange synes det er like selvsagt som hyggelig å ta med det firbente familiemedlemmet på feiringen, men vær obs på at ikke alle hunder takler fest og feiring like godt. Å bli utsatt for mange inntrykk er alltid en potensiell stressutløser. Store menneskemengder, løpende barn, korps og andre høye lyder er det mye av denne dagen. Dette er noen punkter vår hundeekspert mener du bør tenke på.

Vurder arrangementet

Hunder er sosiale dyr, men det kan bli for mye av det gode. For mye oppmerksomhet, for mange som vil klø bak øret, for mange barn som drar hunden i halen, roper eller gråter, ballonger som smeller, høy latter, musikk og støy kan bli stressende. Ved antydning til stress bør du gå hjem.

VOFF, VOFF, HURRA!

Ønsker man en 17. mai-sløyfe til hunden, kan man eksempelvis binde en sløyfe selv av våre 17. mai-bånd slik at også den kan pynte seg litt ekstra på den store dagen. Sløyfen kan festes til halsbåndet slik at den sitter trygt uten å forstyrre. 

Pass på hva hunden får i seg

Ikke fôr hunden med restemat fra festbordet. Hunder skal ikke ha jordbær med krem eller kransekake. Er du et sted med flere gjester bør du passe spesielt på at ikke velmenende gjestene gir hunden en misforstått godbit som kan gjøre den syk.

Følg med på hundens eget språk

Vurder alene hjemme-situasjonen. Selv om hunden din takler å være alene hjemme til vanlig, betyr det ikke at den bør vare alene hjemme akkurat på 17.mai. Spesielt om du bor i eller nære sentrum kan fortsatt mye lyd og støy utenifra skremme hunden. Kanskje du bør bli hjemme eller skaffe hundepass.

Vurder hundens kapasitet

Du bør la hunden din bli hjemme hvis den er var for lyder, lettskremt, syk, svak eller drektig, svært ung eller gammel, har svært kort snute (potensielt heteslag ved varmt vær).

Se etter stressymptomer

På samme måte som mennesker, takler og viser hunder stress på ulike måter. Dette er noen tegn du bør være bevisst på: unormalt aktiv, unormalt rolig, peser (uavhengig av værtemperaturen), gjesper, slikker seg raskt rundt snuten eller sikler, skjelver, har stive ører (bakover eller inntil hodet), senket kropp eller hale (halen mellom bena) eller klynker.