Harpe og dorgesnører

Sommer er sesong for båtliv, og mange benytter anledningen til å kombinere en solfylt dag på sjøen med fiskelykke. Harpe og dorgeharpe er tradisjonelt utstyr og favoritter når du skal fiske fra båt. Begge er enkle å håndtere for både barn og voksne, og du behøver ikke være en proff for å få noe på kroken. Dorgesnøre og harpe egner seg til fiske av makrell, sei, torsk og lyr. Du kan bruke både harpe og dorgeharpe fra båt. Dorgeharpen egner seg best om du dorger (kjører med båten og drar snøret etter), og harpen dersom du fisker fra båt som ligger stille.

HARPER

Harpe egner seg til fiske av makrell, sei, torsk og lyr. Det kalles harping når du ligger stille med båt. Snøret slippes ut og du drar det opp og ned som ved pilking. Mange gir opp hvis de ikke får napp på første forsøk, men det er ikke uvanlig! Det kan lønne seg å prøve ut snøret på ulike dyp. Har du ikke lykken med deg ett sted, prøver du et annet sted og annen dybde. Harpen har søkket i enden i av senen og krokene på oversiden av søkket. Du kan få harpe med gummimakk og sølvkroker eller harpe med tyttebærkroker. 

DORGEHARPE

Dorgeharpe egner seg spesielt godt til fiske av sei og makrell på grunn av krokene og søkkets struktur. I motsetning til harpen har dorgeharpen søkket på oversiden av søkket og krokene slik at krokene henger fritt. Derfor egner dorgeharpe seg bedre enn harpe til dorging (når du kjører båten sakte med snøret hengende etter) og fisk som går høyt i vannet som makrell og sei. Med en dorgeharpe trenger du ikke ligge i ro mens du fisker, så dette er redskapet for deg som ikke har tålmodighet til å duppe i vannkanten.