Julelys - Noe for enhver
Det er så vakkert med utendørs belysning til jul, men det er ikke så lett å vite hvilke lyslenker som er best, og hva som er forskjellene mellom dem. Ulike butikkjeder bruker ulike betegnelser på julebelysningen sin, og det som passer best for meg, passer ikke nødvendigvis like godt til deg.
Så hva bør du tenke på når du skal kjøpe julelys til utendørselementer?
Først må du bestemme deg for hvor du ønsker julebelysning ute. Skal du surre julelys rund et gelender, en veranda eller busker i hagen? Kanskje ønsker du girlandere rundt inngangspartiet, istapper som henger fra takrennene, glitrende trær i hagen og et lysende reinsdyr som dekorasjon på trappen? Antall lyskilder vil i stor grad påvirke hva du burde velge. Står elementene langt fra hverandre er det kanskje mest fornuftig å kjøpe enkeltstående lyslenker, akkurat lange nok til det gitte formålet.
Så hva er forskjell på en lyslenke, en lysslynge eller et lyskluster? Hovedsakelig tettheten mellom lysene og om de har funksjoner for blinking. Markedet bruker disse termene om hverandre, så for å være sikker på at du kjøper det du er ute etter, bør du lese spesifikasjonene på pakningen.
Belysning av juletrær som står ute
Det viktigste å sørge for når du ser etter juletrelys til utendørs juletre er kvaliteten på lyslenken. Den må tåle vær og vind, og være IP44-godkjent. Du kan også ta en titt på ledningen, den bør være tykk, og når du bøyer den skal det ikke bli grå brett-merker i den.
Etter du har funnet kvalitetslenker kan du vurdere hvilken type juletrebelysning du ønsker ute. Skal lysene sitte tett, nesten som et fyrverkeri (1 cm mellom pærene), eller vil du har mer klassiske julelys ute (10 cm mellom pærene)? Skal du ha stor pære som ligner levende lys eller små lys i led.
Et veldig godt alternativ for å enkelt belyse et tre eller busk er å bruke et lysnett. Det kaster du bare over elementet du vil lyssette, så gjør du noen små justeringer, og vipps, et vakkert, symmetrisk dekorert juletre.
Hvordan skal du koble til strøm?
Skal du ha lys trenger du strøm, og dette vil i stor grad påvirke hvilket lyssystem som er best for deg. Skal du belyse enkelt-elementer som står langt fra en strømkilde er det best å velge et batteridrevet alternativ med timer. Lysfigurer går som regel på batteri. Ønsker du masse julebelysning utendørs er det mest fornuftige å investere i et system hvor du kan koble flere lysslynger sammen. Disse koster litt mer enn enkeltstående lyslenker, så dette må du se på som en investering. Velg alternativer med god kvalitet, hvor du kan koble mange elementer sammen, helst med garanti. Har du strømuttak nærme elementene du ønsker å lyssette, er det ingenting i veien for å koble de rett i strømmen. Det du skal være forsiktig med er bruk av skjøteledningen. Koble aldri en skjøteledning i en annen skjøteledning.
Sørg for å sjekke om lysene tåler regn og snø. Lenkene bør ikke ha en lavere godkjenning enn IP44. Det er også greit å sjekke om det er mulig å få tak i reservepærer og hvor lang garanti lyslenkene har. I Europris har du 30 dagers åpent kjøp på alle produkter.