Male huset utvendig? Slik velger du riktige pensler! 

Når du skal male huset er det viktig å bruke pensler som tar opp mye maling, dekker godt og sørger for riktig malingstykkelse på fasaden. I denne artikkelen får du vite hvordan du skal gå frem for å male huset utvendig, og hvilke pensler du bør bruke.

Forarbeid er viktig for et godt resultat

Det er viktig å gjøre godt forarbeid før du begynner å male huset utvendig. Dersom det flasser av gammel maling, må du skrape bort malingen, før du gir huset en grundig vask. Bruk en vaskebørste for å nå høyt opp på fasaden.


Sørg for å få bort skitt på vegger, mellom sprekker, rundt vinduer og dører, før du går over nødvendige områder med grunnmaling.

Pensler for grunnmaling

For grunnmaling kan det være lurt å bruke flere pensler i forskjellige størrelser for å dekke alle nødvendige overflater. Harris Pensel Pro har et stort utvalg pensler som passer godt for grunning, olje, beis og maling. For grunning bør du bruke en 100 mm pensel, 75 mm pensel eller 50 mm pensel. Da kommer du godt til på alle overflater, og mellom sprekker!

Se alt av pensler og malekoster her >>

Ruller og pensler på store flater

For å påføre maling på store flater kan du bruke en malerulle og en malekost. Start med å male over områdene du har skrapet bort og grunnet, og vent til dette tørker. Når malingen har tørket, kan du gå over resten av fasaden med rulle, før du etterstryker og jevner ut malingen med en pensel. Da vil du få et jevnt og glatt resultat!

Se alt av maleruller og rullesett her >>

Harris Pro Rullesett inneholder alt du trenger for å male store flater. Rullesettet består av 180 mm rulle, 38 mm pensel og et malingsbrett.

Mindre pensler for detaljarbeid

Det er mange detaljer på et hus, og det lønner seg derfor å veksle mellom store og mindre pensler når du skal male fasaden. Rundt vinduer, dører, i hjørner og for annet detaljarbeid bør du bruke en mindre pensel slik at du kommer til i alle kriker og kroker.

Runde pensler til sprosser og skarpe kanter

Runde pensler er gode å bruke på vindussprosser, profilert treverk og skarpe kanter. Den runde busten gjør at malingen ikke renner av penselen på skarpe kanter, og lar deg komme til på vanskelige områder.

Sjekk ut vårt utvalg runde pensler her >>

Pensler med vinklet skaft under tak, takrenner og sprekker

Pensler med vinklet skaft gjør det enkelt å komme til på de vanskeligste områdene. De fungerer utmerket som et supplement til rullen, og gjør det enkelt når du skal male under tak, takrenner eller mellom vanskelige sprekker.

 

Sjekk ut vårt utvalg pensler med vinklet skaft her >>

Flat, vinklet pensel til hjørner og vinkler

En flat, vinklet pensel gjør jobben med å male tett opp mot hjørner og vinkler enkel! Denne passer perfekt hvis du skal male endeveden, inni trange hjørner eller mellom trappetrinn.

Sjekk ut vårt utvalg flate pensler her >>

Rengjør pensler og ruller – Da kan de brukes om igjen!

Det er viktig å rengjøre pensler og ruller når du er ferdig med å male, slik at du kan bruke dem om igjen. Har du brukt vannbasert maling, kan pensler og ruller enkelt rengjøres med lunkent vann. Oljebasert maling er derimot vanskeligere å få av. Da må du bruke grønnsåpe for å løse opp malingen, og skylle av med lunket vann.

Når penslene er rene, kan du henge dem opp eller la dem tørke liggende. Da beholder penslene fasongen! Når penslene er tørre kan du smøre dem inn med litt grønnsåpe, før du legger dem bort. Grønnsåpen vil gi fuktighet til penselen, slik at busten ikke tørker ut.

Oppbevar pensler og ruller i en lufttett plastpose, så holder de seg like fine til neste gang du skal male!