Vask og vedlikehold av hagemøbler

Vedlikehold av hagemøbler sikrer møbelets levertid uansett hva det er laget av. Selv om ikke alle trenger like mye omsorg, setter vekslende norsk sommervær spor på alle typer materialer. Og som vanlig er hverken gode råd eller produkter dyre hos Europris!

Vaske og rens av utemøbler i tre

Teakrens og terrassefornyer fjerner gammel behandling og terrassevask nøytraliserer og fornyer treverket. Trefibre som reiser seg, pusser du forsiktig vekk med vannslipepapir fuktet med treolje. Når treverket er rent og tørt kan du gjerne bruke en sopp- og algedreper for å hindre uønskede organismer i å formere seg.

Vedlikehold av hagemøbler i tre

Hagemøbler i tre krever mest. En skikkelig vask hver sesong samt jevnlig behandling med sopp- og algdrepende midler og en god olje, herder, beskytter og forlenger levetiden kraftig. Husk at treverket må være rent og tørt før du oljer og at du skal være generøs med påføringen og mette treverket godt. Gi tremøblene fotpleie! Tremøblers svake punkt er beina. Enten de står på jord/gress eller terrassen, trekker de vann som sugerør.

 

  • Snu møbelet på hodet og slip vekk grus og skitt under beina med slipepapir.
  • Påfør impregneringsolje med pensel til treet er helt mettet. Vær raus.

  • La oljen trekke inn noen minutter og tørk bort overflødig olje med en fille. La oljen tørke.
  • Alternativt kan du etter fjerning av grus og skitt, settes i en liten kopp med olje under hvert bein og la oljen trekke inn.

Vaske og rens av plastmøbler og kunstrotting

Du kan skrubbe plastmøbler med vann tilsatt grønnsåpe, oppvaskmiddel, bilsjampo eller kraftvask. Sett de inn med voks etterpå hvis du ikke vasker dem med fettholdig såpe.

Vedlikehold av plast og kunstrotting 

Plast er praktisk, men kan famle raskt og raskt bli skitne og se grå ut. Til overfladisk skitt og daglig vask brukes husvask eller annet godt vaskemiddel, men er skitten ”grodd inn” i materialet må kraftigere saker til.

 

  • Rengjør og avfett plasten ved å gni inn møbelrensemidl med poleringsstålull. Tørk av med lofrie bomullsfiller eller universalklut. Husk å bruke gummihansker!

  • La tørke noen minutter! Polér beskyttende voks inn i plasten.

  • Voksen kan også brukes på nye og fargede møbler, som da vil beholde glans og farge lenge Kunstrottingrens og kunstrottingbeskytter kan brukes på både kunstrotting og andre plastmøbler.

Vaske og rens av utemøbler i metall

Aluminiumsmøbler kan vaskes med myk børste eller svamp og lunkent vann. Jordslag, som ser ut som svarte og grå flekker, kan tas med eddik- eller salmiakkvann, alternativt påføre en grøt av natron og vann på flekkene, og la den virke noen minutter før du skyller den av. Grønske eller grønn sopp og algevekst kan fjernes med rødsprit – gni rødsprit på flekken og vask av.

Vedlikehold av aluminium- og metallutemøbler 

Rusten lar seg vanskelig fjerne fullstendig, men en god olje og et nytt malingstrøk kan brukes for å beskytte materialet mot videre angrep.

  • Fjern all løstsittende rust og maling.

  • Påfør malerolje eller en spesiell rustolje som trekker inn i rusten og driver ut luft og fuktighet.

  • Når rustflekkene er mettet med olje og har en silkematt glans, skal det hele tørke over natten før maling. Bruk en egnet metallprimer og maling.