Dato: 01.11.2022

Tips til dekking av flotte julebord!

Det er ingen tvil om at julematen spiller en av hovedrollene i jula, men borddekkingen er en viktig støttespiller. Borddekoren du velger hjelper deg å sette atmosfæren, og gjør det litt ekstra stas å være gjest. Her lærer du alt du trenger å vite for å dekke årets julebord. Alt fra hvordan du velger stil, til hvordan du bør bygge opp dekoren på bordet.

Skap en helhetlig stil

Et dekket bord består av mange elementer. For å få det gjennomførte uttrykket du ofte ser i kataloger og interiørbutikker, er det viktig at du velger deg en stil eller et tema.

Begynn med å søke inspirasjon. Du finner masse på Pinterest og Instagram.

Hva synes du er fint?

Trekkes du til en fargepalett, eller synes du kanskje det er stilig å bruke granbar og kongler på bordet? Ta utgangspunkt i disse observasjonene når du velger elementer til bordet, slik at alt fra servise til julepynt & dekor harmonerer med den stilen.

Hold deg til et par farger

Begynn med en hovedfarge, og la den være gjennomgående i flere elementer på bordet.

På julebordet vårt har vi valgt rød, som går igjen i duken, lysene og servietteneVi har til og med lagt granatepler mellom det grønne. Slik skaper du ro over bordet, selv om det er mye bordpynt.

Da kan gjerne bruke ulike nyanser av fargene, og inkludere mønster. Har du få elementer på bordet, kan du løfte utrykket ved å legge en mønstret bordløper på en ensfarget duk.

Er serviset mønstret, bør du holde deg til ensfargede servietter, da får begge elementene skinne på sin måte.

Ønsker du å bruke granbar på bordet, bør du også inkludere andre naturelementer i flere grønnyanser, så det ikke ser platt ut.

I tillegg kan du supplere med kongler, selv om disse har en annen farge enn hovedelementene dine.

Går du for en nøytral palett, kan du skape blikkfang på bordet med en blomst eller dekor som skiller seg ut. Et godt tips er å bruke samme farge på lyset som på lysholderen. Da virker lyset høyere.

Kombiner gammelt og nytt

Har du noe hjemme som passer til stilen du har valgt deg ut? Ta utgangspunkt i ting du allerede har, og bruk de gjerne på nye måter. Kjøkkenhåndklær kan for eksempel bli flotte servietter.

Bruk naturelementer

Naturelementer gjør seg godt på julebordet. Granbar gir en lun og koselig stemning, som hører julen til.

Skal du dekke et tradisjonelt julebord, kan du bruke røde epler og granatepler som dekor. Disse kan du enten stikke mellom granbaret, eller sette i høye drikkeglass på bordet.

Kvist, granbar, mose, kongler og blader kan du plukke selv i naturen. Bare husk å riste godt før du tar det inn i huset, og la det gjerne tørke et døgn, helst ikke på kjøkkenbenken, før du legger det på bordet. Da vil konglene åpne seg, og du slipper fuktighet på bordet.

I tillegg selger de fleste blomsterforretninger bunter med grønt. Dette kan du gjerne kjøpe noen dager før jul. Ha det i vann, i et kjølig rom, så holder deg seg fint frem til den store dagen.

Ønsker du å dekorere med sesongens blomster, bør du la disse stå inne i varmen et døgn før, slik at de rekker å åpne seg til festen. Har du en massiv og høy bukett, bør denne stå på enden av bordet.

Oppbygging av bordet

Dekor

Tenk litt på oppbygging av dekoren på bordet, og husk at maten er viktigst. Skal du ha masse mat på bordet, må du gjøre plass til denne. Det er ikke hyggelig om det blir trangt på bordet.

Videre bør dekoren ha forskjellige høyder. Skap et bredt fundament med omfangsrike, lave lys eller grønne kvister, så trekker du blikket til gjestene opp med høye, smale elementer.

Men husk:

Det skal være mulig å se alle rundt bordet. Høy pynt skal enten være mellom kuvertene eller på enden av bordet.

Bruker du mye grønne elementer, bør du gjemme inn litt andre nyanser i eksempelvis; lys, kongler eller blomster. Da skaper du dybde i dekorasjonen.

Du kan også legge LED-lyslenker mellom kvistene, for en stemningsfull dekorasjon, uten levende lys.

En flott vinkjøler kan også være en del av dekorasjonen, enten på enden av bordet eller på en skjenk like ved.

Lys

Levende lys på bordet er alltid fint, uansett hvilken stil du velger. Men det passer spesielt godt til den tradisjonelle og varme, lune julestilen.

Hvis det er små barn til bords bør du begrense bruk av høye, kronelys, og heller bruke telys eller kubbelysDu kan også med fordel bruke LED-lys enten som lyslenker på bordet eller i lyslykter.

Servise og bestikk 

Hvitt, enkelt servise går til alle dekorasjonsstiler.

Liker du å pynte bord med mange forskjellige uttrykk, er det best å investere i tallerkener i klassisk stil, og kjøpe sesongens bordpynt, for en billig penge.

Ofte faller man derimot for en stil. Mørke, minimalistiske serviser (som dette) er for eksempel svært populært. Da kan du fint bruke penger på dette med god samvittighet. Gjør gjerne også litt ekstra ut av bestikket. Legg det for eksempel oppå skålen som under.

Glass

Hver kuvert bør ha flere glass i ulike høyder, og disse kan gjerne stå utover kvelden. Plutselig får gjestene lyst på litt hvitt, litt rødt, litt vann, litt brus.

Dekker du med små, lave glass, kan disse gjerne være mer forseggjorte enn vanlig stettglass.

Lave glass med dekor, blir som små smykker på bordet.

Hjemmelagde overraskelser

Som prikken over i-en, kan du dekorer med håndlagde bordkort. Det gjør stemningen litt mer høytidelig. Samtidig slipper gjestene usikkerheten rundt hvor de skal sitte, og du kan planlegge en plassering som gir fin flyt rundt bordet. Bordkortene kan være så enkle som en kongle med navnelapp, eller du kan skrive ut et bilde av hver gjest og legge på tallerkenen.

Du får også tak i rimelige, små figurer, som gleder både store og små. En liten gaveeske med en konfekt eller goderibit skaper litt ekstra stemning rundt bordet.