Tips til vakker borddekking i julen

Publisert: 29. oktober 2024 | Oppdatert: 22. april 2025

 

Maten smaker ekstra godt ved et pent dekket bord. Enten du planlegger et stille måltid for deg selv, har invitert halve slekta på julemiddag eller har familiemedlemmer som helst kaster maten på gulvet, blir måltidet alltid litt hyggeligere med litt bordpynt. Det kan gjøres både rimelig og enkelt, her er våre beste tips.

Velg noen få mønster og farger

Det er lite som skaper mer stemning til bords enn en nydelig liten dompap på tallerken eller en julekrans på dekorrullen. For at slike mønster og figurer virkelig skal få skinne på bordet, er det lurt å supplere med nøytrale farger. Velg gjerne bordduker og servietter som en av fargene på serviset (eller omvendt), slik at alle delene komplimenterer hverandre.

Dekorer med naturelementer

Ønsker du en elegant touch på borddekkingen kan du legge på dekor fra naturen, gjerne som du har plukket selv. Granbar hører julen til og gir bordet et hint av juleduft. Kongler og kvister blir også veldig pent på bordet, så enkelt, men så effektfullt. Her ser man at du har tenkt på hver minste detalj.   

Kreativitet skaper glede og undring

Slipp kreativiteten løs og prøv noe nytt! Det er rart hvor mye man kan få ut av ting man har fra før, ved å bruke det på en lit annerledes måte. Her har vi tatt polkagriser fra juletreet for å lage enkle bordkort-holdere. Er de ikke søte? Gjester beundrer ofte ting som er litt annerledes enn de har sett før. Det blir både en måte å få i gang gode samtaler og inviterer til videre kreativitet rundt bordet.   

Skap stemning med lys

Prikken over i’en på bordet er lysene. Den blafrende flammen gir en helt egen stemning, en ro og høytidelighet til måltidet, som ingen annen dekor gjør. Lys er også enkle å matche mot de andre elementene på bordet.

Og du, det trenger ikke være ekte lys for å gi stemning. Dagens LED-lys har pulserende flamme med gyllent skjær, som gir et naturtro-uttrykk. Slik kunngår du lys som soter og blafrer ved maten, og får en trygg og vakker førjulstid rundt bordet.