Hvordan velge det beste kunstige juletreet for ditt hjem

Det er ikke lett å sammenligne kunstige juletrær på tvers av butikkjedene, men fortvil ikke! Vi har laget en guide, slik at du enkelt finner drømmetreet ditt.

Gå til kapittel

Hvilken stil ønsker du?

Forestiller deg det perfekte juletreet. Hva synes du er fint? Dette legger grunnlaget for hvilken høyde, grentype og lyssetting du bør velge. Du kan selvfølgelig variere etter egne preferanser, men la dette være utgangspunktet ditt. Det finnes hovedsakelig to stiler, amerikanske og naturtro juletrær.

Juletre-stil

Amerikansk

Gir en julefilm-effekt med rikelig belysning.

Perfekt symmetrisk form.

Tettsittende grener.

Kraftige grener fylt med mange barnåler.

 

Juletre-stil

Naturtro

Ser ut som et ekte tre.

Mildt usymmetrisk, som naturen selv.

Realistiske grener.

Amerikansk juletre

Disse trærne kan minne om juletrærne du ser i amerikanske julefilmer. Med sine perfekte symmetriske og tettsittende grener, gir de et noe urealistisk, men fortryllende uttrykk.

Hvor dominerende skal treet være i rommet?

Vurder høyden og bredden på treet før du bestemmer deg.

Naturtro juletre

Disse trærne er utformet for å ligne på ekte trær så mye som mulig. De er ofte litt usymmetriske og har luftigere mellomrom mellom grenene som peker oppover.

Hvor dominerende skal treet være i rommet?

Vurder høyden og bredden på treet før du bestemmer deg.

Hvor naturtro skal grenene være?

Et kunstig juletre kan ha klipte eller støpte grener, eller en kombinasjon av begge to.

Trær med klipte grener er fyldige og myke, men ser mindre naturtro ut. Dette er ofte det billigere alternativet.

Mange trær kombinerer støpte grener ytterst med klipte innerst. Det gir et fyldig tre med et en naturtro-look. Det beste fra begge verdener, altså. I tillegg er de litt enklere å montere, da klipte grener er mer skånsomme mot hendene.

 

Størrelse på grenene påvirker også treets utseende. Trær modellert etter for eksempel edelgran har bredere grener.

I tillegg gir antall grener en indikasjon på hvor fyldig treet er, som igjen påvirker prisen.

 

Alt om lysene på trærne

Hos oss har alle juletrær innebygde lys, noe som gir deg full frihet til å skape det uttrykket du ønsker!

 

Antall pærer:

Amerikanske trær er ofte mer lysrike enn de naturtro, men husk at det er helheten og stemningen du skal tenke på. Invester gjerne i et tre som inkluderer dimmer til lysene, da kan du skape akkurat den stemningen du ønsker.

 

Glød:

Trærne våre har varmhvite lys, et klassisk og koselig fargevalg. Skal du gå for en mer minimalistisk eller moderne stil, bør du velge lys med hvit glød (varmhvitt).

Vil du kjøre på med farger, må disse kjøpes som separate lyslenker.

Når det gjelder montering av LED-lys, har du flere valg. Lysene kan være surret rundt treet, akkurat som du ville gjort med separate lyslenker, de kan være festet langs grenene og under eller over grenene.

Det minst sjenerende er om lysene er festet under grenene og ledningen løper på langs. Det er et tydelig kvalitetstegn.

Montering og lagring

Noen butikkjeder selger trær hvor grenene må monteres på stammen, men de aller fleste kunstige juletrær har ferdigmonterte grener.   

Størrelsen på treet og antall grener påvirker i stor grad hvor lang tid du vil bruke på montering av treet ditt. Da må du tenke på at du får det du jobber for. Legger du inn litt ekstra tid i å dandere grenene, får du et mye flottere tre.

 

Generelt kan du forvente å bruke 15 minutter på å sette opp treet med lys, og 45 minutter på finjusteringen av grenene.

 

Pris

Det er store prisforskjeller på kunstige trær, men det betyr ikke at det dyreste treet på markedet er det beste treet for deg. Noen trær er høyt priset uten at det er finere eller av bedre kvalitet.

Prisen skal gjenspeile treets størrelse, antall grener, om grenene er klipte eller støpte, størrelse på grenene, antall barnåler, antall lys, hvordan lysene er festet og om det følger med dimmer.

Store trær med mange lys og dimmer-funksjon topper ofte prislisten, mens de mindre trærne med klipte grener er snillere mot lommeboka.

 

Reservedeler og adaptere

Mange LED-lys har innebygde strømadaptere, også kjent som transformatorer eller trafoer. Trafoer omformer spenning. I den gjennomsnittlige spenningen i en stikkontant er det 230 volt, mens LED-lys trenger bare 12 volt for å fungere optimalt. En strømadapter eller trafo vil omforme spenningen i stikkontakten til en spenning LED-lysene tåler.

 

Det kan iblant skje at den innebygde eller medfølgende trafoen blir ødelagt, men det betyr ikke at selve lyset er ødelagt. Dersom trafoen tar kvelden er det fint å vite at du får tak i reservedeler hos oss. Dermed unngår du å kjøpe helt nye julelys bare fordi en liten del har gått kaputt!

 

Trenger du hjelp? Kontakt din nærmeste butikk eller kundeservice@europris.no