Male parkett

Noen strøk med rett gulvmaling kan gjøre susen på en sliten parkett enten parketten må fornyes eller du bare har lyst på en ny farge. Å male er enklere, og muligens også billigere, enn å skifte ut hele parketten. Du behøver ikke slipe av lakk eller olje, men dra lett over med sandpapir og så er det bare å sette i gang. Se hvordan du får maler deg til ny parkett og kjøp utstyret du trenger hos Europris!

NYTT GULV PÅ EN HELG

Har du sansen for «selvgjort er velgjort», er dette en jobb du fint kan fikse på egenhånd. Du kan male både parkett, laminat og tregulv i løpet av en helg dersom du har en effektiv arbeids- og timeplan (avhengig av gulvets størrelse). De fleste malinger er overmalbare etter 8 timer, men unntak kan forekomme så sjekk anvisning og anbefaling!

Fredag ettermiddag/kveld: Vask grundig, utbedre hakk, slip og fjern vekk slipestøv.

Lørdag morgen: Mal første strøk

Lørdag kveld: Mal andre strøk

Søndag kveld: Sett møbler tilbake på plass

NY PARKETT, TRINN FOR TRINN

1. Forarbeid

Rengjør med et egnet rengjøringsmiddel. Parkett som skal males må være helt ren og tørr, fri for såpe, voks og fettstoffer. Slip og tørk av støv og smuss. For grovt slipepapir kan lage riper! Hakk og andre ujevnheter utbedres med sparkel. Maling (spesielt maling med høy glansgrad) fremhever alle ujevnheter så pass på at gulvflaten er jevn og fin.

2. Velg maling og farge

Gulvmaling må være slitesterk og kraftig – det finnes tre typer: oljemaling (alkydmaling), vanntynnbar maling (akrylmaling) og epoxymaling som er svært slitesterk og spesielt godt egnet til området med stor trafikk og slitasje.

3. Dekk til og beskytt

Lister må dekkes godt med maskeringsteip. Vær nøye og pass på at teipen sitter godt inntil listen og går helt ned til gulvet så malingen ikke sniker seg innunder teipen. Fjern teipen med en gang du har malt siste strøk.

4. Start langs vegg og lister

Start med å male langs listene inn mot veggen så slipper du å rulle for nærme listene og få maling der du ikke skal. Bruk pensel.

5. Mal gulvflaten med rulle

Bruk rulle på forlengerskaft til å male gulvflaten. Forlengerskaftet gjør at du kan jobbe oppreist – en fordel for rygg og knær, men også for jevnere malingsfordeling og sluttresultat. Husk å male med godt mettet rull. Det anbefales å male to strøk.

6. Respekter tørke- og herdetider

Ulik maling kan tørke på ulik måte Sjekk tørketiden på bruksanvisningen! Som regel er gulvmaling overmalbar etter ca 8 timer, men herdetiden er 2-3 uker. Det er under denne perioden malingen får den slitestyrken den skal ha. Du kan bruke gulvet så snart det er tørt, men ikke belast gulvet, ikke legg på tepper og ikke vask det under herdingstiden. La gulvet tørke i ro!

         

UTSTYRSLISTE OG TIPS

Sørg for å ha alt klart til oppstart så sparer du deg selv for både stress og misnøye. Riktig utstyr letter jobben og gir også et bedre resultat.

Rengjøring
Velg en gulvrens som rengjør godt. Til å fjerne slipestøv kan du bruke en mikrofibermopp.

Rullebrett
Det er ikke anbefalt å helle malingen utover gulvet. Bruk heller rullebrett eller -bøtte.

Pensel
Bruk en pensel med et langt skaft (radiatorpensel) med minst 50 mm bredde.

Rull
Bruk en rulle med samme luv som til vegg (hvit med grønn tråd er velegnet). Bruk en rulle på 18 cm til mindre rom, og rulle på 25 cm til rom på 40m2 eller større.

Forlengerskaft
Med forlengerskaft jobber du oppreist og sparer rygg og knær. Du jobber dessuten raskere, får en jevnere påføring og et bedre sluttresultat.

Maskeringsteip
Velg en maskeringsteip som er 2,5 cm bred. Pass på å at teipen går godt rundt listen helt ned til gulvet.

Slipepapir
Pass på at slipepapiret ikke er for grovt. Maling fremhever underlaget og riper etter slipingen kan synes igjennom.

VELG FARGE OG GLANS

Tenk helhet når du skal velge ny gulvfarge. Det er fort gjort å bare tenke på selve gulvet når du skal male, og da er nøytrale, trygge hvite og grå fargetoner lett å plukke. Ta hele rommet med i betraktningen – kanskje finner du en annen farge som harmonerer bedre med resten av interiøret. Det finnes mye fint å velge mellom, og en farge tilsetter rommet både personlighet og særpreg.

Ønsker du deg et gulv med høyglans eller skal det være matt? Du kan velge mellom tre glansgrader og alle gir ulikt uttrykk. Ikke glem at høy glans fremhever mens matt maling gjør det motsatte. Kombinasjonen av matt og glans gir en fin effekt. Skal du for eksempel male kjøkkengulvet og har en kjøkkeninnredning i høyglans, kan et matt gulv bli en veldig fin og leken kontrast.