Velg riktig pensel/rulle

Skal du male innendørs eller utendørs? Det er ikke likegyldig hvilken pensel/rull du velger. Det finnes pensler og ruller for alt, avhengig av underlag og ønsket resultat og valget er ikke bare avgjørende for sluttresultatet, men også for den som maler. Som kjent gjør riktig utstyr gjør jobben enklere, så det er viktig å velge riktig. Se oversikten og se det store utvalget hos Europris.

PENSEL

Pensler finnes med mange ulike egenskaper – hver til sitt bruk. Finn den penselen som egner seg best til jobben du skal gjøre så vil resultatet blir bedre og jobben enklere. Underlaget avgjør om penselen skal være bred eller smal. Til smalt panel, sprosser eller vinduskarmer velger du for eksempel en smal pensel mens du bruker en bred pensel om du skal male bredt panel eller en større flate.

Flat pensel – fin til flate flater. Jo større flate desto større pensel bør du bruke. En flat pensel kalles også beispensel og egner seg godt til å spre malingen utover. En flat pensel brukes også for å glatte ut strukturer fra påføring med rull.

Rund pensel – spesielt godt egnet til profilert treverk og skarpe kanter, på vinduer og dører. Hulrommet i midten fungerer som et reservoar slik at den kan holde på malingen lenger og gjør at du kan male lenger uten å dyppe.

Oval pensel – har stor malingskapasitet og kan brukes til det meste. Bruk den brede siden på store flater, og den smale på trangere steder.

Skrå pensel – praktisk når du maler tett opp mot hjørner og vinkler. Når du slipper å endre håndens vinkel, bevares retningen på penselstrøkene som gir en bedre teknikk. Fin til avgrensede flater og detaljer.

Panelrulle – finnes i ulike størrelser og til ulike strukturer. Bruk på større flater der rullen ikke kommer til. Uønsket struktur jevnes med flat pensel.

Radiatorpensel – brukes på steder det er vrient å komme til. Det lange skaftet lar deg komme til der andre pensler eller rullen ikke når. Radiatorpenselen er også praktisk til kanting langs gulvlister slik at du slipper å krype.

         

 

RULL

Rull er suverent for påføring av maling på større flater. Rull sørger for at du får på nok maling og at den fordeles jevnt. Fremfor alt går det mye raskere å male. Rull avgir et prikkete mønster på flaten. Utendørs, på grove flater, har ikke dette rullemønsteret så mye å si, men innendørs på eksempelvis stueveggen vil vi helst unngå det. Det er luven (tykkelsen) på rullen som bestemmer avtrykket.

En langhåret rull suger mye maling og legger igjen malingen i topper og daler med tydelig mønster. Disse brukes derfor til grove underlag – som regel utendørs – der malingens tykkelse er viktigere enn estetikken (grunnmur).

En korthåret rull suger mindre maling og avgir mindre rullemønster. Jo finere underlag og jo blankere maling, desto kortere luv bør du velge.

PENSEL OG RULL

I noen tilfeller brukes pensel og rull i kombinasjon. Når man maler for eksempel maler husets fasade vil man vanligvis benytte seg av rull til å påføre malingen og en pensel til å etterstryke for å få en jevn og glatt finish.