Oppskrift på eplekake

Eplekake er en tradisjonell, smakfull og god kake. Den er en favoritt hos de aller fleste, uansett alder, og den er enklere å lage enn du kanskje tror. Det er koselig å bake og det er en aktivitet hele familien kan være med på. Under får du en eplekakeoppskrift, som vi mener gir deg verdens beste eplekake. Denne oppskriften holder til en 26 cm springform og kan dobles for en langpanne (30x40 cm).

DU TRENGER

250 g mykt smør
250 g sukker
4 stk egg
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
250 g hvetemel

 

4 stk epler
2,5 ss sukker
1 ss kanel
50 g hakkede mandler

SLIK GJØR DU

Vask eplene og del dem i tynne båter/skiver. Du kan skrelle dem, hvis du vil.

Legg eplene i en skål sammen med 1 ss kanel og 2,5 ss sukker og vend godt, slik at alle eplebitene blir dekket.

Sett stekeovnen på 185 ºC

Pisk smør og sukker til en luftig krem.

Visp inn ett og ett egg av gangen.

Rør inn de tørre ingrdiensene.

Ha røren i en form med bakepair i bunnen.

Legg eplebitene tett i tett på toppen av røra og press dem lett nedi.

Stek kaken på midterste rille i 40 minutter for springform, 50 minutter for langpanne.

Avkjøl kaken i formen.

Klikk her for alle våre oppskrifter

MER OM EPLEKAKEOPPSKRIFTEN

Eplekakeoppskriften over kan brukes til en rund kakeform eller til en stor eplekake i langpanne. Da dobler du bare oppskriften og steker den noen minutter lenger. Det finnes mange oppskrifter på eplekake, men denne vil gi deg en ekstra luftig og saftig kake, da ingrediensene piskes før steking. Sikt gjerne de tørre ingrediensene inn i deigen, da blir den smidig og glatt. Skjær eplene i like tynne skiver, da forsikrer du deg om at alle blir like mye stekt.

Epler fra hagen gjør det lille ekstra når du skal bake eplekake, det gir en bedre smak og du får gjerne et litt mer rustikt utseende. Disse eplene har ofte mer smak, enn de du kjøper i butikken. Du må bare passe på at de er modne. Er eplene umodne vil du få for mye syre i kaken og den blir ikke like god.

Du kan gjerne skrelle eplene først, da vil kaken få et jevnere utseende og mindre tyggemotstand. Husk å vaske dem godt før du bruker dem. Er de kjøpt i butikk må de også vaskes godt slik at alle kjemikalier blir borte. Dette må du gjøre selv om du fjerner skallet. På den riktige årstiden får du også kjøpt hageepler i flere butikker.

Har du ikke egne epletrær er det også bare å spørre naboen eller noen i nabolaget. Mange med egne epletrær får kilovis med epler til overs etter at innhøstingen er ferdig, og vil gjerne gi bort det de ikke trenger. Det er bare å spørre, og du får masse epler til å lage mange, av denne enkle eplekaken.

Kaken stekes midt i ovnen. Den avkjøles i formen, på rist. Vi har også et smart lokk til kakeformen, som gjør den enklere å frakte og oppbevare. Som garnityr er det lekkert med skivede mandler og et tynt lag av melis på toppen. Den sikter du forsiktig over. Kaken serveres lun og med vaniljeis. Kanskje er denne hjemmelaget også, da blir det ekstra godt.

Du kan også lage flere kaker samtidig, da de fint kan fryses. Du tiner dem over litt lang tid i mikroovnen eller på svak varme i komfyren. Da får du best resultat. En eplekake skal uansett serveres varm, så da er det gjort med det samme.

Epleskiver kan også fryses ned, så du kan benytte dem senere. Skjær bitene helt rene for skall og kjernehus, legg de i litt vann med litt sitron. Du kan også forvelle dem før du fryser dem. Legg dem i poser på 250 eller 500 gram. Da har du ferdige porsjonsposer som er klare til å brukes i en ny eplekake, i smoothie, eplemos, kompotter eller annet.

 

Lite er bedre enn en hjemmebakt kake. Inviter venner, familie eller naboen på søndagskaffe og dere får alle en hyggelig stund. Du vil helt sikkert få en god dose med skryt også.

En eplekake vil holde seg fersk over flere dager, hvis du pakker den i plast og oppbevarer den i kjøleskapet. Den er best å servere lun, det vil si at den trenger litt oppvarming før servering. Bruk gjerne mikrobølgeovnen til dette, da slipper du at den blir tørr og hard i kanten rundt.

Vaniljeis er det vanligste tilbehøret til eplekake. Kaken er lett syrlig og smaker deilig sammen med den søte isen. Da kaken er lun vil isen smelte litt inn i kaken. Dette gir en utrolig god smak. Å lage hjemmelaget is er enklere enn du tror, og du trenger ikke ismaskin.

For å lage hjemmelaget vaniljeis trenger du:
1 vaniljestang, 8 eggeplommer, 150 g. sukker og en halvliter kremfløte. Splitt vaniljestangen og skaper ut frøene. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Videre visper du kremfløte til krem og tilsetter dette sammen med vaniljefrøene, i eggedosisen. Rør sammen og hell alt i en brødform. Sett formen i fryseren. Rør litt underveis for å unngå iskrystaller i isen din. Vipps så har du hjemmelaget vaniljeis også.

FRØKEN HOLM

Elisabeth Holm, Sarpsborgs bakerdronning også kjent som Frøken Holm fra TV-programmet «Kakekrigen» vil i tiden fremover være å se på europris.no. Oppskriften på denne siden er selvfølgelig fra Frøken Holm.