Oppskrift på eplesyltetøy

Det er stas å kunne servere sitt eget hjemmelagde syltetøy, selv om det er enklere å lage enn mange tror. Sylting har gamle tradisjoner i Norge, det har vært gjort i mange hundre år. I dag tror mange at dette er både tidkrevende og komplisert, og kjøper heller syltetøyet i butikken. Som du ser av oppskriften over, er det å koke syltetøy veldig lett. Det er også unnagjort på kort tid.

DU TRENGER

10 stk epler
1 ts malt kanel
1 stk vaniljestang
1 dl vann

 

1 dl sukker (valgfritt)

SLIK GJØR DU

Skrell og skjær eplene i terninger. Du kan også beholde skallet på, hvis du ønsker det.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Både frø og stang skal med.

Ha alt i en kjele og la det småkoke til eplene er møre, ca 25 minutter.

Ta opp vaniljestangen.

Hell det ferdige syltetøyet over på glass, avkjøl og sett i kjøleskap. Det kan også fryses.

Klikk her for alle våre oppskrifter

MER OM HJEMMELAGET EPLESYLTETØY

Hjemmelaget syltetøy smaker så utrolig godt og kan brukes til mye. Her får du en enkel oppskrift på eplesyltetøy, hvor alt er fiks ferdig på bare 30 minutter. Eplene kan ha skallet på, dette gir mer tyggemotstand og mer smak. Ønsker du et glatt og mykere syltetøy, skreller du eplene før koking. Vaniljestangen er med på å gi en ekstra god smak.

På høsten er det overflod av epler rundt omkring i norske hager og mange gir bort det de ikke trenger selv, ofte mange titalls kilo. Nordmenn har blitt flinkere og mer fokusert på å ikke å kaste mat. Derfor tilbyr mange hele poser eller sekker med epler utenfor huset sitt. Hold øynene oppe eller ring på en dør med eplehage, de færreste sier nei. Mange butikker selger også hageepler på denne tiden av året.

Et godt hjemmelaget eplesyltetøy har flere bruksområder enn bare på brødskiven. Det kan brukes til kakefyll, fyll i eplemuffins og annen bakst. Det er deilig i desserter og til ostefatet. Eplesyltetøy er søtt, men har også en syrlig note, det gjør at det kan brukes til så mye. Du kan også tilsette litt kanel i dette syltetøyet for å få den populære eple- og kanelsmaken.

Fordi det er mye sukker i syltetøy vil det hjemmelagde syltetøyet ha like god holdbarhet som det du kjøper i butikken. Sukkeret fungerer som et konserveringsmiddel. Vi har også glasskrukkene du trenger for å lage dekorative syltetøyglass. Vi har store krukker ned til mindre glass, med og uten pynt.

Pass på at krukken er tett og vask dem godt i varmt vann før du bruker dem. Vi har også ekstra syltestrikker for at resultatet ditt skal bli holdbart og bra. Disse ferdige syltetøykrukkene er flotte vertinnegaver, du kan gi de bort som en liten oppmerksomhet til naboen eller kanskje til en god kollega?

Å sylte kan være en fin høstaktivitet for hele familien. Det er mange epler som skal skrelles, renses og skjæres opp i biter, så her trengs det flere hender. Selv om selve sylteprosessen tar 30 minutter, vil forarbeidet også ta litt tid. Barna synes det er gøy å bidra og hjelper gjerne til på kjøkkenet. I tillegg er det å lage syltetøy en nyttig ting, du bruker det naturen tilbyr på flere måter. Når alle i tillegg får være med, blir det god stemning i huset.

Du kan også lage eplemos. Fremgangsmåten er at du bruker 1 dl. vann til 1kg. epler. Har i 1 ss. sitronsaft og koker dette i cirka en halv time. Bruk manuell moser eller stavmikser for å mose eplene. Tilsett 1 dl. sukker mens du gjør dette. Eplemos har mindre sukker og har da en kortere holdbarhet, derfor anbefales det å fryse det du ikke skal bruke med en gang.

Det er pektinet i frukt og bær som gjør at det stivner, en naturlig stivelse. Den blir frigjort når syltemassen begynner å koke. Vil du ha et enda stivere syltetøy tilsetter du en pose med syltepulver. Det får du kjøpt på alle matbutikker.

Hell syltetøyet over på rene, varme glass, da unngår du at de sprekker. Avkjøl glassene på kjøkkenbenken og sett dem i kjøleskapet. Syltetøyet kan også fryses, da anbefaler vi at du bruker plastbokser. Selv om disse glassene blir veldig dekorative og du gjerne skulle hatt dem stående der på kjøkkenbenken, må de oppbevares kjøleskap.

Oppskriften over er en ganske liten oppskrift, den kan gjerne to, tre og firedobles. Så da er det bare å sette i gang. Få tak i epler og ellers de få ingrediensene. Vask glass. Ta på forkle og sett på litt hyggelig musikk. Kok deg en god kopp kaffe og rop inn de små hjelperne, eller bare nyt arbeidet i ro og fred. De som får det servert vil i hvert fall bli fornøyd.

FRØKEN HOLM

Elisabeth Holm, Sarpsborgs bakerdronning også kjent som Frøken Holm fra TV-programmet «Kakekrigen» vil i tiden fremover være å se på europris.no. Oppskriften på denne siden er selvfølgelig fra Frøken Holm.