Skap engasjerende lek med barna

Mamma, skal vi leke sammen? Pappa, kan jeg hjelpe til? Dette er barns måte å be om tid med sine nærmeste. Her får du gode tips til hvordan du best innfrir og skaper engasjerende lek med barna på deres premisser.  

Tips til å tilrettelegge for selvstendig lek

Finnes det noe bedre enn når barna leker stille og konsentrer alene, slik at du får laget middagen i fred? Og nei, det er ikke «feil» å la barna leke alene, faktisk er det mye læring i det, når det skjer på en pedagogisk måte. Her er noen tips:

Balanse mellom utfordring og mestringsfølelse

Det mest engasjerende er å finne leker og aktiviteter som utfordrer barna litt. Da må de aktivisere sine små grå og opplever masse mestringsfølelse når de lykkes.

Jobben er å finne aktiviteter som gir barna passende utfordringer for situasjonen de befinner seg i. Er barna slitne i hodet etter en lang dag på skolen eller i barnehagen, kan fysiske utfordringer, som balansetrening og klatring være mer engasjerende enn høy-konsentrasjonsoppgaver som pusling og tegning.

Barnet kan bli fristet til å la deg overta leken, du klarer jo alt med en gang! Og du tegner så mye finere. Da er det lurt å være tålmodig, istedenfor å avskrive leken og begynne med noe nytt. Fortell barnet at du ønsker at dere skal samarbeide, la barnet få tenke, følg med og tilby hint og løsningsforslag. Hjelp barnet å løse litt og litt av utfordringen. Prøv å komme med innspill før barnet blir frustrert og ros masse, spesielt hvis de prøver nye løsninger, selv om de kanskje ikke er riktige.

Det er ekstra gøy for barn og voksne når dere leker sammen!

La barna lede leken og still åpne spørsmål

Pass på at du ikke overtar leken fullstendig og dikterer hvordan ting skal gjøres. Sett gjerne rammer, som for eksempel at dere skal leke butikk og at en er kunde og en jobber i butikken, men la barnet bestemme hva som selges, hvor mye det koster og andre kreative sprell. Kanskje det plutselig ikke er butikk, men skole eller legekontor? La barnet lede i leken og møt endringer med åpne spørsmål og positivitet.

Legg opp til læring gjennom lek

Læring blir mye morsommere gjennom lek, både for store og små. Øv på telling ved å be barnet telle hvor mange som kommer til teselskapet. Hvor mange kopper trenger dere da? Har dere nok? Hva skjer hvis noen flere kommer eller noen drar?

Du kan også stille mer åpne spørsmål som hva dere trenger for å lage i stand til teselskapet eller om barnet kan huske hvilke ingredienser dere trenger til kaken. Korriger på en positiv måte og lag rom til «fri» lek også. Tilpass etter barnets alder og ferdighetsnivå.

Lek er også en fin måte å forberede barna på nye situasjoner, eksempelvis legebesøk, kjøre buss eller handle. Ved å leke dere gjennom situasjonene på forhånd, blir barnet tryggere i virkeligheten.

Håper disse tipsene inspirerer deg til å skape noen fine lekestunder med barna i ditt liv.