Publisert: 7. mars 2024 | Oppdatert: 22. april 2025

Slik tar du vare på kjøkkenknivene dine

Kjøkkenkniver er gull verdt på kjøkkenet, og nøkkelen til perfekte kutt er riktig vedlikehold. Her får du noen Helt Chef tips til hvordan du sikrer deg kniver som holder seg skarpe og fine i lang tid.

Bruk knivsliper regelmessig

Det er mye morsommere å lage mat når du har så skarpe kniver at de glir lett igjennom tomatene uten at det blir masse søl. Skarpe kniver er nemlig alfa og omega for presis kutting under matlagningen, og med en knivsliper i skuffen så er det ingen problem. Et godt tips er å ha vann i sliperen før du bruker den.

Skjærebrett fremfor harde underlag 

Bruk et ordentlig skjærebrett, og unngå å bruke knivene direkte på harde flater som kjøkkenbenken - det er jo ikke der de hører hjemme. En skjærefjøl beskytter ikke bare knivene, men også benkeplaten din fra å bli ødelagt. Husker du på det hver gang du tar dem i bruk, så vil de alltid holde seg skarpe nok til å kutte igjennom alt fra lørdagspizzaen til søndagssteiken.

Håndvask bevarer kvaliteten

Vask knivene for hånd med kaldt vann. Mange velger kanskje å vaske knivene sine i oppvaskmaskinen fordi det er enkelt, men varmt vann og maskinvask kan både svekke håndtaket og knivbladet over tid. Ved å vaske dem for hånd får du også muligheten til å undersøke om at alt er som det skal.

Et lite stikk av innsats for langvarig glede

Å ta godt vare på kjøkkenknivene dine kan virke som litt ekstra jobb, men det blir verdt det. Følger du disse tipsene sikrer du deg skarpe kniver som alltid er klare til neste kulinariske eventyr.