Tenk på dette når du skal kjøpe leker

Det er overveldende mye å velge mellom når man skal kjøpe leker til barn, og du ønsker sikkert å finne noe som engasjerer barnet lenge. Da er det smart å tenke på noen ting før du handler.

Leker bygger ferdigheter

Leker er ikke bare moro, de hjelper barna å bygge ulike ferdigheter. Før du kjøper en leke, kan det være lurt å reflektere over hva leken skal hjelpe barna å lære. Finmotorikk, konsentrasjon, problemløsning, hukommelse og kognitive egenskaper er bare noe av det barn lærer gjennom lek.

Ta hensyn til barnas alder og interesser

Det er lett å bli revet med og kjøpe et stort lego-sett eller en flott barbiedukke, men det er stor forskjell på barn, også de i samme alder. En leke du synes er spennende kan bli for utfordrende og virke demotiverende på barnet. Da har de lett for å be om hjelp helt til du tar over leken og de blir sittende å se på.

Ta hensyn til barnets alder og interesser når du ser etter leker. Tenk også på at barnet utvikler seg mye på kort tid, spesielt når de er helt små. Det er stor forskjell på en to-åring og en tre-åring.

Husk, det er ingen skam å kjøpe et avansert lego-sett til seg selv!

Sjekk om foreldrene har preferanser eller ønsker

Skal du kjøpe leker til andre enn egne barn, bør du sjekke med foreldrene hvilke leker de ønsker barna skal leke med. Noen foreldre foretrekker eksempelvis tre-leker, andre vil at plasten skal være sertifisert. Det kan også være spesifikke leker de ikke vil at barna skal bruke eller leker de har fra før. Har du fått «godkjent» gaven på forhånd, og det er noe som må settes sammen, kan du gjerne gjøre dette før du pakker den inn. Da kan barnet begynne å leke med den med en gang.

Vis moderasjon

Selv de kuleste leker blir kjedelige når de blir en av mange. Barn har lett for å bli overveldet og du er kanskje ikke den eneste som kommer med en gave den dagen? Avtal gjerne med andre om en større gave eller la barnet åpne gavene over en lengre periode, slik at de rekker å utforske hver leke.

Husk søsken

Kjøper du leker som bursdagsgave og barnet har småsøsken bør du ha en liten gave til dem også. Da blir det lettere for dem å håndtere at storesøsken får masse oppmerksomhet den dagen, og dagen blir bedre for alle.

Klar for å begynne å se på leker?