Hund og bjeffing

HVORDAN FÅ HUNDEN TIL Å SLUTTE Å BJEFFE?

Den vanligste grunnen til at en hund bjeffer er for å advare. Husk at den gjør dette for å verne familien sin (deg), og at bjeffing er en normal del av å være hund. Det er når bjeffingen og /eller piping er ukontrollert og unødvendig du må foreta deg noe.

Bjeffing er hundens språk. Hvis du lærer deg hvorfor den bjeffer kan du ta tak i hver enkelt situasjon, og det vil være enklere å korrigere oppførselen. Kanskje den bjeffer fordi den ønsker oppmerksomhet, er sulten eller tørst, vil ut å gå tur, tisse eller leke – lær den å uttrykke seg på andre måter; ved å dulte borti deg med snuten, legge seg ned ved utgangsdøren eller vente ved matskålen.

NØKKELEN TIL LYDIGHET: GODBITER OG TÅLMODIGHET

Trening gir best resultat hvis du starter allerede på valpestadiet (meld deg gjerne på lydighetstimer), men gamle hunder kan også lære nye triks; det krever mer, men det er mulig.

Det første du trenger å skaffe mye av er godbiter. Det andre du behøver mye av er tålmodighet. Lag deg en rutine – hunder reagerer positivt på rutiner og er veldig lærevillige. Så er det bare å øve, øve og øve. Korrigere og repetere, korrigere og repetere. Belønn hver gang den får det til – vær raus.

Husk å ta for deg én og én situasjon – generell «slutt å bjeffe»-taktikk forstår den ikke. Hundens hjerne jobber etter rutine/instinkt og ikke etter logikk.

ALENE HJEMME-TIPS

Hvis hunden på tross av trening, henger med hodet eller bjeffer/piper når den er alene hjemme, kan du prøve å ha på musikk/radio. En krevende leke som utfordrer kan også ta oppmerksomheten bort fra at den er alene. Legg gjerne igjen et gammelt, utvasket klesplagg som lukter deg som den kan snuse på og trøste seg med.