Adventsstake og adventsstjerne

Første søndag i desember er vi inne i den lilla årstiden, og julen er offisielt i gang. Nå er det lov å sette frem kakeboksen, rive folien av julekonfekten og smake på de brente mandlene, men det er også en god anledning til å kose seg med juleforberedelsene uten stress. Planlegg, pynt, lek, spis og kos deg – hos Europris har vi alt du behøver. Under følger våre adventsstaker og adventsstjerner:

Adventslysestake - julens mest populære julepynt?

Adventsstaken er – kanskje sammen med julestjernen – julens mest populære julepynt, og lyser fra vinduskarmer i de tusen hjem under hele høytiden, fra advent fire uker før jul og gjerne helt frem til årsskiftet. Adventsstaken settes tradisjonelt i vinduskarmen og skaper like god stemning på begge sider av vindu. Adventsstake finnes både i elektrisk utgave, og som lysestake til levende lys. Mens en firearmet lysesetake gjerne brukes i nedtellingen mot julaften, brukes de elektriske utgavene som dekorelementer gjennom hele høytiden. Du kan gjerne ha en adventslysestake i hver vinduskarm, men pass på å holde avstand til gardiner og annet brennbart materiale, og husk å slå den av om natten eller når du ikke er hjemme.

Adventsstaker og lysbroer finnes i små og store utgaver, i ulike materialer, former og fasonger, og med et ulikt antall lys/armer. Uansett størrelse og fasong er adventsstakene dekorative klassikere som alltid skaper julestemning. Mange holder seg til en adventsstake eller adventslysestake med fire eller syv lys som er det vanligste til advent, finner du staker med 4, 5, 7, 9, 11 og 16 lys.

Elektrisk adventsstake

Adventsstaken er en klassisk dekorasjon i julen som skaper hygge og tar seg like godt ut i vinduskarmen som på stuebordet, i en hylle eller toppen av en kommode. Det varmhvite lyset skaper en lun og varm atmosfære som i mørketida. Hos Europris får du flere ulike varianter av adventsstaken slik at du kan finne den stilen som passer best til stua, hytta eller på barnerommet. Du kan i tillegg velge om du foretrekker LED eller klassisk lyspære, batteri eller ledning. Vår elegante og største lysbro er en stilren stake av metall med hele 33 lys – et vakkert blikkfang hvor enn den plasseres.

Sjekk alltid at ledninger og pærer på gamle adventsstaker er i orden før bruk. En ødelagt pære vil gjøre at spenningen og temperaturen på de andre pærene øker og blir overopphetet. Skift pærer og slå alltid av julebelysningen om natten eller når du ikke er hjemme.

LED – en festsikker belysning

Stadig mer av dagens elektriske julebelysning lages i LED. Det er mange gode grunner som taler for bruk av LED, i de mørke vintermånedene generelt og i juleperioden spesielt. Desember står for årets største belastning av strømnettet, og risikoen for brannfarlige situasjoner er større enn ellers. LED har et mye lavere strømforbruk enn vanlige glødepærer, er mer energieffektive, og er mer brannforebyggende ettersom de produserer mindre varme. At pæren ikke blir glødende varm er også en stor fordel for nysgjerrige, små barnefingre som kan bli fristet til å kjenne på lyspærene. LED-pæren er også mer robust enn glødepæren og har lang levetid. Selv om LED produserer lav varme og utgjør en mindre brannrisiko en glødepære bør du heller ikke la LED-belysning stå på hele døgnet, og du bør alltid slå av julebelysningen om natten.

Adventsstakens historie

Selv om det er usikkert akkurat når man begynte å markere advent, vet man at advensstaken har en religiøs betydning og er knyttet opp til kirken og ulike retninger innen kristendommen. I vestlig kultur er adventsstiden forberedelsen frem mot jul, og det er den firearmede staken, eller fire lys som markerer en nedtelling mot julaften. Den syvarmede lysestaken har sin opprinnelse i jødedommen, og er et sentralt og viktig symbol i den jødiske trosretning.

Reisen til adventsstjernen

Hva gir vel mer julestemning og julefølelse enn en skinnende adventsstjerne? Adventsstjerne, eller julestjerne som den også kalles, er en av våre eldste og mest brukte dekorasjoner i desember og sprer varme og glede både på innsiden og utsiden av vinduet. En lysende adventsstjernen har en spesielt vakker effekt i vintermørket. All vår stjernebelysning enten det er til vindu eller til bruk andre steder i hjemmet, leveres med varmhvit belysning som gir en ekstra lun og tradisjonell stemning.

Stjernedryss til julefeiringen

Adventsstjernen symboliserer Betlehemsstjernen og er gjerne det første av julepynt som er på plass. Tradisjonelt henges den i vinduet fra første dag i advent og får lov å henge gjennom hele juletiden. Stjernene gir en behagelig og lite påtrengende, stemningsfull belysning og mange har gjerne én stjerne i hvert vindu. Det finnes også stjerner på fot i tre til bruk i vinduskarmen eller for å tilføre stjernedryss flere steder i hjemmet. De finnes i ulike varianter: små og store, smale og brede, syvarmet/syvtakket og femarmet/femtakket, i ulike farger og mønster, med ledning eller batteri. Uansett om du er på jakt etter en stjerne i papp, metall, tvinnet papir, kvist eller glass, vil du finne en stjerne som passer deg blant vårt store utvalg.

Stjernen skal skinne, ikke brenne

Generelt anbefaler vi bruk av led fremfor glødepærer i all julebelysning, men spesielt til papirstjerne. Led-pærene blir ikke like varme som glødepærene og er et enkelt brannforebyggende tiltak. Bruk heller ikke pærer som er sterkere enn det lampen (eller i dette tilfelle julestjernen) er beregnet for. Pass på at ledninger ikke kan snubles i, kommer i klem eller blir liggende oppå/for nær andre varmekilder. Enkelte av stjernen leveres også med en smart timerfunksjon slik at belysningen passer seg selv om du skulle glemme å skru av om natten.