Flatbrød er definisjonen av norsk tradisjonsmat. Oppskrifter gikk gjerne i arv, og husholdningen kunne bruke dager på å bake ut brødet når de fikk inn nymalt mel. Slik er det ikke lenger, men hjemmelaget flatbrød smaker like godt. Her er Frøken Holms anbefalte oppskrift:

DU TRENGER

Til havregrøten
2,5 dl lettkokte havregryn
3,25 dl vann

Til skålding
0,5 l sammalt hvete, grov
0,5 l sammalt hvete, fin
0,25 l sammalt rug, grov
1,25 dl kokende vann

Hoveddeigen
0,5 l kokende helmelk
1,5 ts salt

Hvetemel – til å justere deigen

SLIK GJØR DU

Kok havregrøt av havregryn og vann, så lar du den avkjøle seg litt.

Mål opp mel til skålding og ha dette i en bolle. Hell over kokende vann og rør sammen. La dette stå i cirka 30 minutter.

Kok opp helmelken i en litt stor gryte og rør havregrøten ut i denne. Når melkeblandingen er jevn, rører du inn skåldingen og saltet. Så tilsetter du hvetemel til deigen ikke er klissete mer. Tilsett så lite hvetemel som mulig, men likevel nok til at deigen samler seg.

Bland grov sammalt hvete og grov sammalt rug sammen til utbakingsmel i en liten bolle.

Del deigen opp i passe emner, og kjevle ut leivene så tynt du klarer – uten at de går i stykker.

Stek flatbrødene dine i stekepanne med slipp-belegg på middels varme, på nest høyeste temperatur på steketakke eller midt i stekeovnen på 220 – 225 ºC.

Elisabeth «Frøken Holm» Groth

Kokk/konditor

Elisabeth Groth, mest kjent som Frøken Holm, vant Kakekrigen på FEM høsten 2015. Hun har også skrevet sin egen kakebok «Kakefryd». I tillegg til å dele sin lidenskap for kaker og matlaging med oss, så vil Frøken Holm også hjelpe oss med utviklingen av vårt eget merke Cuisine.

Les mer: Cuisine – gleden ved matlaging
Se kategori: Kjøkken