Bekjempelse av skadedyr og insekter

Skadedyr og insekter er plagsomme sommer som vinter, og mange strever med ubudne gjester både innendørs og utendørs. Hos Europris finner du hjelpemidler som insektspray og fluefanger som holder plagsomt besøk i sjakk, maurmiddel og vannemiddel for å få bukt med maurproblematikken, og musefeller for å bli kvitt de små gnagerne. Tips: Er du plaget av mygg, knott (herunder tuneflue) eller andre stikkende insekter? Da burde du ta en nærmere titt på Thermacell i produktlisten under.

Rotter og mus

Opplever du problemer med ubudne gjester i hjemmet? Rotter og mus er ivrige gnagere som kan forårsake skader på ditt hjem. De gnager på treverk, på vannløpet og kan bite over ledningene dine. I tillegg til materielle skader kan de også bringe med seg ubehagelig lukt og smitte inn i ditt hus. Hos Europris får du tak i det du trenger for bekjempelse av mus og rotter. Vi har både forebyggende produkter som Mousestop og rottebørste, som tetter igjen sprekker. Husk at mus og rotter ikke trenger store sprekker for å komme seg inn! Om dyrene allerede har klart å ta seg inn i huset får du klassiske musefeller, åtestasjoner og musemiddel for å ta hånd om de ubudne gjestene.

Mus: Gjør musefellen mer effektiv

En tradisjonell musefelle er et effektivt våpen mot mus, men tar du med deg disse tipsene kan du gjøre fellene enda mer slagferdige.

Bruk hansker - Mus har god luktesans, oppdager den menneskelukt på fella eller åtet holder den seg unna.

Bruk riktig åte - Ost som åte fungerer best på tegnefilm. Mus har stort sett nøtter og frø som favorittmat, så prøv dette eller peanøttsmør/hasselnøttpålegg neste gang

Små mengder lokkemat - Bruker du for mye mat i en musefelle rekker musen å spise uten at fellen utløses. Riktig mengde er på størrelse med en ert.

Lur musen - Mus er naturlig skeptiske så ikke forvent å fange den på første forsøk. Lur den gjerne med å legge ut åte i en urigget musefelle først.

Riktig plassering - Mus frykter åpne områder der de ikke kan gjemme seg. En musefelle bør plasseres langs veggen og med åpningen inn mot veggen så musen blir nysgjerrig og ikke går rundt den.

Bruk nok feller - Mus reproduseres raskt, og har du funnet én finnes det antakelig mange flere. Det er bedre med én musefelle for mye enn én for lite.

Full skyts fra første øyeblikk - Man fanger flest mus den første kvelden/natten. Gå derfor hardt ut og rigg alle fellene på én gang.

Maur: Maurmiddel og maurgift for inne og utendørs bruk

Maurmiddel eller maurgift legges ut på maurens sti eller områder der maur oppholder seg. Når én eller flere maur får maurgift på seg, tar de den med tilbake til reiret/dronningen. Oppdager du maur i boligen din kan det være lurt å finne ut av hvordan mauren kommer seg inn før du går i gang med å spre maurgift over hele huset. Det er ikke alltid mauren er høflig og bruker inngangsdøren – den kommer seg like gjerne inn gjennom sprekker i grunnmuren, lufteluker og andre småsprekker.

Bekjempelse av sukkermaur eller jordmaur

Dette er den vanligste å få på besøk. Den er middels stor, svart eller mørk brun og kommer gjerne inn i huset for å lete etter mat. Sukkermauren kan være plagsom, men anlegger reir utendørs og er kun inne i huset for å lete etter mat.

Bekjempelse av stokkmaur

Denne er av den større typen maur og de er plagsomme å få bukt med og de kan bite så du kjenner det. Som oftest holder de til i stokker og stubber, men kan også lage tuer i husets treverk eller langs grunnmur. De spiser ikke selve treverket, men gnager hull, ganger og små rom som de oppholder seg i og som svekker konstruksjonen.

Før du begynner bekjempelsen, må du finne ut av om det er en eller flere tuer du har med å gjøre. De vandrer ofte frem og tilbake mellom disse. Dronningen blir fort skremt, og skremmer du henne flytter hun tue og egg relativt fort, og det kan hende du ikke får en ny sjanse til å eliminere problemet før om 1-2 år.

For å få bukt med stokkmaur kan det være lurt å benytte en kombinasjon av både maurpulver og vannemiddel, og når du først starter må du handle raskt slik at ikke dronningen flykter. Gå løs på alle tuer og stier til disse samtidig. Kjøp derfor inn nok maurpulver og vannemiddel med en gang!

Forhindre at de komme tilbake - Vask med grønnsåpe inne og ute

Å vaske maurstien med grønnsåpe er en effektiv måte å forvirre mauren på og forhindre at de komme tilbake. En grundig grønnsåpevask fjerner nemlig duften mauren etterlater seg. Dette er en effektiv metode inne som ute.

Snegler: Sneglemiddel mot de slimete

Iberiasnegle, brunsnegle, kannibalsnegle, mordersnegle – (u)kjært barn har mange navn. Vi har ulike typer giftri sneglegift som kun påvirker sneglen uten å skade planter og vekster, og heller ikke er skadelig for små barn eller dyr.

Hvordan ta knekken på kannibalsnegler?

Sneglen kalles ikke kannibal uten grunn. Med litt list og tålmodighet kan sneglen hjelpe deg med å utrydde seg selv.

Slik gjør du:

  • Samle inn så mange snegler du kan, kapp dem i to med saks eller spade.
  • Legg ut sneglerestene som åte.
  • Tøm en fristende sneglegift over sneglerestene.
  • Når friske snegler oppdager og spiser sine forgiftede venner blir de selv forgiftet og dør.

Tips for en ugjestmild sneglehage

Roser, Rhododendron, Petunia og Pelargonium er vekster brunsnegler ikke liker. Det finnes mange flere. Får du ikke bukt med sneglen, kan du lage en hage der sneglen ikke vil være.

Mygg: Myggspray holder dem på avstand

Mygg og knott er to pågående typer. Er du på steder med mye mygg eller knott kan det være lurt å benytte deg av flere typer myggspray eller myggbekjempelse. Thermacell myggjager er en effektiv måte å fjerne mygg på, og består av et middel som varmes opp og omdannes til gass som er giftig for mygg og knott, men helt ufarlig for mennesker. Thermacell myggjager finnes som lanterne til hjemme- og hagebruk, og som en praktisk, bærbar variant til telt- og hytteturer. Thermacell myggfjerner gir deg en myggfri sone så du kan nyte sommerkvelden uansett hvor du er.

Naturens egen insektspray - Planter med frastøtende effekt

Pynt opp med blomster og urter og hold plagsomme insekter på avstand. Slik slår du bokstavelig talt to fluer i én smekk med naturens egen metode. Følgende planter er kjent for å ha en frastøtende effekt mot diverse insekter:

Kattemynte : Mygg

Basilikum : Mygg og husfluer

Lavender : Møll, fluer og mygg

Peppermynte : Edderkopper, mygg og maur

Fløyelsblomst : Mygg og bladlus

Rosmarin : Flått