Gress og gressfrø

Gode gressfrø og forberedelser = en perfekt gressplen. Skal du ta i et tak på gressplenen til våren eller sommeren? Drømmer du om å endelig kunne gå barbeint på plenen uten å stikke deg på ugress, eller vrikke foten pga ujevnheter i plenen? Med riktige typer frø, gode forberedelser og en god plan kan du få en riktig så fin plen ved å gjøre noen enkle grep. Om du skal legge ferdigplen eller så ny plen er det en del forberedelser som bør gjøres i forkant for å oppnå best mulig resultat. Les mer om forberedelser (og vedlikehold) her >>.

Tre typer plenfrø - Villa, Premium og Reperasjon

Villaplen er spesielt utviklet for hageplenen. Blandingen er hurtigetablerende og gir en sterk og tett gressplen som tåler både aktiv bruk og kalde vintre. Gror fort og allerede ved 4 °C. Stikkord: Hurtigetablerende. Sterk og tett gressplen. Spirer allerede ved 4 °C.

 

Premiumplen er utviklet for å gi en tett og vakker gressplen. Blandingen vokser langsomt, og behøver derfor ikke klippes like ofte som en vanlig hageplen. Stikkord: Langsomtvoksende. Behøver mindre klipping. Tett og vakker plen.

 

Reperasjonsplen brukes når du vil fikse åpne felt og småskader på plenen. Dette er den blandingen som vokser aller raskest, i løpet av en uke når forholdene er gunstige, og allerede ved en temperatur på 4 °C. Det gjør at du kan få bukt med slitasje på plenen og vinterskader fra tidlig vår til sen høst. Dessuten gjør Reperasjonsplen gressplenen din mer robust og slitesterk. 70 g rekker til 3 m². Stikkord: Reparerer slitasje og flekker. Hurtigspirende. Spirer allerede ved 4 grader.

Bland og miks flere plenfrø for et optimalt resultat

Det finnes utrolig mange typer plenfrø, og det er viktig at du tenker litt gjennom hvordan underlag du har, hvordan plenen skal brukes, om den blir utsatt for mye eller lite lys og om den skal tåle både tørke og frost. Ofte anbefaler vi at du mikser flere ulike plenfrø (villaplen, premiumplen og reperasjonsplenfrø), da det er svært sjelden én type frø som passer til ulike underlag, klima og bruk. Hos Europris finner du et godt utvalg i ulike typer plenfrø, og spør oss gjerne om du er usikker eller trenger hjelp.

Gjødsling for næringsrikt underlag og diverse gressfrø

Både i forberedelsene og i årene som kommer er det viktig å gi litt ekstra næring til gressplenen. Var vinteren veldig hard, eller sommeren veldig varm kan det være greit å hjelpe underlaget og plenen til å styrke seg for den kommende sesongen. Det bør uansett gjødsles i forberedelsene før du enten legger ferdigplen, sår med gressfrø eller skal reparere deler av plenen. Det finnes flere ulike typer gjødsel, og også her er det viktig at du er klar over underlaget for plenen, slik at du bruker riktig type gjødsel for best mulig resultat. Hos Europris finner du flere ulike typer jord og gjødsel som kan hjelpe deg med å gjøre underlaget godt og næringsrikt. Les mer om gjødsel og gjødning her >>

Vanning - ikke for mye, ikke for lite

Gress og gressfrø trives i likhet med de fleste andre planter ekstra godt om det får godt med vann. Både gjødsling og vanning er en del av forberedelsene, men vanning er kanskje enda viktigere i ettertid. Litt avhengig av når på året du velger å legge ferdigplen eller å så frø, bør du også ha en plan for vanning. Det er anbefalt å gjennomføre dette tidlig i mai eller månedsskifte august/september, for å unngå den varmeste delen av sommeren hvor behovet for vanning naturlig nok kan bli enda større. Les mer om vanning her >>

Kalking - en nødvendighet eller myte? 

Det er en gammel myte at du må kalke plenen hvert år, og om du lurer på om tiden er inne bør du ta en pH-måling av underlaget til plenen. Har du mye mose kan det være et tydelig tegn på at du kanskje har kalkfattig jord, men du bør allikevel teste underlaget før du kanskje gjør enda mer skade enn nødvendig. Husk at du må kalke når det regner, hvis ikke kan det også gjøre mer skade enn nytte. Les mer om kalking her >>

Såing av frø for best resultat

Når underlaget er klart for såing av frø, er det bare å fordele frøene etter anbefalt mengde pr kvm på kryss og tvers. Dette kan gjøres for hånd eller med ulike verktøy for noe mer nøyaktig spredning. For å sikre at frøene fester seg til underlaget kan du rake frøene lett inn i underlaget, max 1 cm, og vanne godt når du er ferdig. Noen velger også å bruke en plenvalse for et jevnt og godt resultat. Husk at om du skal så gressfrø på store områder, krever det litt tid og forberedelser.

Frøene trenger også tid på å feste seg og gro godt, så vær tålmodig. Viktig at du heller ikke klipper plenen for tidlig, og enda bedre om du bruker bioklipper når du klipper de første gangene som hjelper plenen til å gro godt videre.

Er det grønnere på den andre siden? 

Er du ikke fornøyd med nåværende gressplen? Har naboen alltid en freshere plen enn deg? Lei av løvetann, annet ugress og ujevnheter i plenen? Drømmen om den perfekte gressplenen kan bli virkelig, og den starter med en tur til Europris. Vi har utvalget og kunnskapen du trenger for å få den perfekte plenen på plass til en god pris. Når plenen er fin og ferdig kan du og familien tilbringe mer tid ute i hagen med lek, kos og moro i stedet for at dere må flykte fra løvetann-frø og insekter. Lag en god plan, få litt hjelp av venner og/eller familie, vær tålmodig og se drømmeplenen ta form. Start planleggingen nå, våren kommer raskere enn du tror og sommeren er rett rundt hjørnet.

Om du har barn eller barnebarn, eller er et lite barn selv, har vi også et godt utvalg i vannsprederehageslangerbasseng og flere typer sommerleker som legger til rette for en uforglemmelig sommer, på en perfekt gressplen som du har fikset helt selv.