Tips til hundeeiere på nyttårsaften

Bråkete fyrverkeri og skarpe lysglimt på nattehimmelen gjør nyttårsaften vanskelig for mange hunder. Hundetrener Ane Gerotti anbefaler deg å forberede hunden i god tid for å forhindre at den havner i en uventet og stressende situasjon. Selv om noen hunder håndterer høye lyder bedre enn andre, er det viktig at eier støtter og beroliger sin firbente venn. Dette kan gjøre en stor forskjell for de hundene som finner kvelden spesielt ubehagelig. Enkle, forebyggende tiltak kan derfor bidra til at hunden har det mye bedre gjennom hele feiringen.

En trøtt og mett hund slapper bedre av

Gå en lang tur med hunden din i god tid før folk starter å sende opp de første rakettene. Dere kan med fordel trene spor, lydighet eller annen form for hjernetrim sånn at hunden blir litt sliten. Sørg også for at hunden får spise godt før bråket starter.

Tips: bruk alltid hundesele og hundebånd i dagene rundt nyttårsaften i tilfelle hunden blir skremt av en uventet rakett og får lyst til å stikke av.

Gå en lang tur med hunden din i god tid før folk starter å sende opp de første rakettene. Dere kan med fordel trene spor, lydighet eller annen form for hjernetrim sånn at hunden blir litt sliten. Sørg også for at hunden får spise godt før bråket starter.

Tips: bruk alltid hundesele og hundebånd i dagene rundt nyttårsaften i tilfelle hunden blir skremt av en uventet rakett og får lyst til å stikke av.

Ikke la hunden være alene

Regel nummer en er å ikke overlate hunden til seg selv med sin egen frykt. Ane forklarer at det å være til stede og vise ro lar hunden din vite at den kan søke trøst hos deg. Hunder velger ikke selv å bli redde for fyrverkeri, men ved å gi dem godbiter i slike situasjoner, kan du skape positive assosiasjoner. Dette hjelper til med å dempe frykten deres og gjøre kvelden litt mer behagelig for dem.

Flytt fokus

Aktiviser hunden med innendørs lek så den får noe annet å være opptatt av. Det kan også være en fordel å sette på musikk som hunden kjenner, selv om denne ikke nødvendigvis overdøver lydene fra rakettene. Musikken kan introduseres tidlig i desember, gjerne i forbindelse med måltid eller andre aktiviteter som hunden trives med.

Lydtrening

Det finnes faktisk spillelister på Spotify som er laget for å venne hunden til lyden av fyrverkeri, forteller Ane. Det kan være et flott verktøy for å hjelpe hunden din med å venne seg til ulike lyder. Tilvenning til lyd bør starte i god tid før nyttårsaften. Treningen bør gå over uker eller måneder. Spill for eksempel av lyder av fyrverkeri hjemme på Tv-en eller over høyttalere. 

Tips: Dette kan også brukes på hunder som er redd i tordenvær.

 

Se vårt utvalg av hundemat og hundeutstyr.