Bråkete fyrverkeri og skarpe lysglimt på nattehimmelen gjør nyttårsaften vanskelig for mange hunder. Noen takler høye lyder bedre enn andre. For hunder som opplever nyttårsaften som ubehagelig og stressende kan noen enkle, forebyggende tiltak sørge for at hunden har det mye bedre.

For svært redde hunder kan ulike preparater mot lyd-fobi være den eneste løsningen, hvis man ikke kan skjerme hunden totalt for lydene for eksempel ved å reise bort. Snakk med veterinæren i god tid om hva som er best for din hund.

En trøtt og mett hund slapper bedre av

Gå en lang tur med hunden din i god tid før folk starter å sende opp de første rakettene. Dere kan med fordel trene spor, lydighet eller annen form for hjernetrim sånn at hunden blir litt sliten. Sørg også for at hunden får spise godt før bråket starter.

Tips: bruk alltid hundesele og hundebånd i dagene rundt nyttårsaften i tilfelle hunden blir skremt av en uventet rakett og får lyst til å stikke av.

Ikke la hunden være alene

Regel nummer en er å ikke overlate hunden til seg selv med sin egen frykt. Din jobb er å gi hunden trygghet ved å oppføre deg helt rolig og normalt. Opphold dere på det rommet som er mest skjermet mot lyd og lys. Hvis rommet har vinduer bør disse blendes godt. Et godt råd er å etablere en koselig hvileplass for hunden her inne i god tid før selve kvelden.

Flytt fokus

Aktiviser hunden med innendørs lek så den får noe annet å være opptatt av. Det kan også være en fordel å sette på musikk som hunden kjenner, selv om denne ikke nødvendigvis overdøver lydene fra rakettene. Musikken kan introduseres tidlig i desember, gjerne i forbindelse med måltid eller andre aktiviteter som hunden trives med.

Unngå kjefting og trøsting

Hvis du viser bekymring eller hunden opplever å blir trøstet (eller straffet) for oppførselen sin, vil dette bare bekrefte og forsterke hundens fryktfølelse. Gi heller litt ekstra oppmerksomhet og en godbit som belønning når hunden slapper av.

Lydtrening

Tilvenning til lyd bør starte i god tid før nyttårsaften. Treningen bør gå over uker eller måneder. Spill for eksempel av lyder av fyrverkeri hjemme på Tv-en eller over høyttalere.  Ved langsom tilvenningen av lydene i trygge og gode omgivelser kan hunder lære seg at lydene ikke er farlig.

Tips: Dette kan også brukes på hunder som er redd i tordenvær.

 

Se vårt utvalg av hundemat og hundeutstyr.