Hvor mye mat skal hunden ha?

BRUK PAKNINGSVEDLEGGET SOM VEILEDNING

På pakningen til fôret følger det ofte med en anbefaling på hvor mye mat hunden skal ha. Bruk denne som en veiledning, men ikke følg den blindt. Det er mer enn hundens vekt å ta hensyn til.

TA HENSYN TIL HVORDAN DIN HUND ER

  • aktive hunder (enten fordi de er mye i aktivitet eller fordi de har en mer hyperaktiv personlighet) trenger mer mat enn mindre aktive hunder.
  • noen hunder har tendens til å legge fortere på seg enn andre.
  • noen hunder er periodespisere og har større appetitt i noen perioder enn andre.
  • langhårede hunder trenger ofte litt ekstra energi/mat for å produsere ny pels.

OM VALPER, OG OM MATREGULERING

En valp trenger energi mens den vokser, så matbehovet vil øke etterhvert som den blir større. Men når hunden er nesten fullvokst vil matbehovet minske, og ekstra mat vil bare legge seg på ribbeina. På hundens ribbein kan du kjenner om hunden er for tykk/tynn og regulere matinntaket.

BRUK ET FAST MÅLEBEGER!

Hånden er et dårlig målebeger for å beregne fôremengde, spesielt siden det er flere som gir hunden mat. Finn en kopp som rommer akkurat den mengden mat hunden din trenger, så blir det nøyaktig hver eneste gang og du faller ikke for fristelsen til å gi litt ekstra.

VIKTIG! UNNGÅ MAGEDREINING

Ikke fôr hunden rett før eller rett etter tur/aktivitet. Høy aktivitet etter mat kan gi gassdannelser og det som kalles magedreining som er en ekstrem akutt tilstand med høy dødelighet. Hunder med stor brystkasse er spesielt utsatt. Det anbefales å beregne mat én time før/etter tur.

Magedreining: Magesekken fylles med gass og vrir seg rundt sin egen akse. Øvre og nedre del av magesekken blir blokkert så gassen ikke kan passere og gassutviklingen blir større. Magesekken trykkes mot mellomgulvet og gir pusteproblemer.

Symptomer er urolighet, vil ikke ligge, oppblåst buk og forsøk på oppkast. Oppsøk hjelp umiddelbart!