Hva bestemmer smaken på kaffen?

Visste du at kaffe har over 1000 smakskomponenter? I denne artikkelen får du lære om hvordan dyrkingen av kaffebønnene, malingsgraden og traktingen påvirker kaffesmaken.

Smaken er, som vi vet, som baken. Bli mer bevisst på hva du liker, slik at du vet hva du skal se etter neste gang du handler. Sammen finner vi din perfekte kopp med kaffe.  

Smaksforskjeller på kaffebønner

De ulike kaffebønnene

Det er tre typer kaffebønner. Den mest nyanserte i smaken er Arabica, som står for 60 % av all dyrket kaffe og 98 % av all importert kaffe til Norge. Dette er også den skjøreste bønnetypen, mest utsatt for klimaendringer. For at Arabicaen skal blomstre og smake godt dyrkes den i høyde, under skyggetrær, i områder med lite temperaturendringer. Jo lenger opp treet vokser, jo lengre tid tar det før den blomstrer, men jo mer smak får du.

Robusta-kaffe er mer hardfør og enklere å dyrke, da de vokser lavere enn Arabica-trærne. Smaken er rundere, men også bitrere. Den selges derfor billigere enn Arabica-kaffe. Bæret kjennes også hardere enn Arabica-bærene.

Sist har vi Liberica. Dette er viltvoksende kaffe, og benyttes i svært liten grad.

Dyrking og klima

I tillegg til bønnetypen påvirker jordsmonnet, klimaet og høyde over havet hvordan kaffen smaker.

Brasiliansk kaffe dyrkes typisk lavere enn annen Arabica-kaffe og soltørkes. Dette gir kaffen en distinkt smak av nøtter, og den brukes ofte som base i kaffeblandinger.

Kaffe dyrket i Rwanda smaker kraftig og fruktig. Høyvokst Arabica fra Kenya har mer florale smaker enn kaffe fra Brasil.

Våt eller tørr metode

Noen kaffebønner vaskes før de legges til å tørke. Vasket kaffe får en renere og mer distinkt smak, og oppleves derfor for å være av høyere kvalitet. Tørket kaffe er litt mer ullen i smaksbildet.

Vann er en mangelvare i de fleste landene som produserer kaffe. Derfor er det tilgangen på vann som i stor grad avgjør om kaffen vaskes eller ikke. Vasket kaffe kommer derfor ofte fra store plantasjer i lavlandet med god infrastruktur.  

Hele eller delte bønner

Kaffebønner skal være hele, men under sanking og produksjon skades ofte noen av bønne slik at de blir sprekt eller delt. Så fort bønnen deles begynner oksidering av flaten. Dette gir kaffen en syrligere og bitrere smak. Opplever du kaffen som sur og besk, kan den være syreskadet. Disse bønnene sorteres derfor ut, og selges langt billigere enn de hele. Kjenner du på bønnene merker du også at de hele bønnene er mye mykere.

Det er verdt å merke seg at dette også gjelder for malt kaffe. Med en gang du åpner posen strømmer luft inn og nedbrytningen starter. Malt kaffe (eller filterkaffe) er som en svamp, og trekker til seg alt i atmosfæren. Dette påvirker smaken. Kaffebønner holder derfor bedre på kvaliteten over tid.

Skal du ha en god kopp kaffe bør du oppbevare kaffen mørkt og svalt, i en tett boks.

Hvordan malingsgrad påvirker smaken

Malingsgrad og kvaliteten av kvernen kaffen males med, påvirker i stor grad sluttresultatet.

Grovmales kaffen smaker den lettere og friskere. Finmaling gir fyldigere, kraftigere og bitrere smak. Prøv deg gjerne frem med ulik malingsgrad og opplev hvordan nyansene av drikken endrer seg.

Kverner du kaffen selv er det vel verdt å investere i en kvalitetskvern. Har kaffekvernen slitte eller dårlige skiver varmes eller brennes kaffen. Gode skiver maler kaffen jevnt for best mulig smak.

Malingsgraden går også hånd i hånd med måten du brygger kaffen. Er kaffen finmalt tar det lenger tid for vannet å renne gjennom enn om den er grovmalt. Er du ikke fornøyd med smaken av kaffen kan du prøve å endre malingsgrad, bryggetid, bryggemetode eller temperatur på vannet.

Les mer om malingsgrad i denne artikkelen fra Kaffegeek.  

Ulike måter å brygge kaffe

Presskanne, kaffetrakter, mokkamaster, kapselmaskin, Chemex - mulighetene er mange. Det viktigste er å ha godt utstyr. Dårlige eller skitne apparater forringer kaffesmaken. Det kan derfor være lurt å se på hvor krevende det er å vedlikeholde utstyret før du bestemmer deg.

Det er også verdt å merke seg at kaffefilter påvirker kaffesmaken, noen mer enn andre, men det er uansett lurt å skylle filteret i varmt vann før bryggingen, for å forminske effekten.

Utover vedlikehold handler det om hva du ønsker å brygge, hvor mye tid du vil bruke på det og hvor ofte du skal brygge. Kaffemaskin som kan lage melkedrikker kan være hendig til hverdags, så kan du trekke frem Chemexen når du vil unne deg litt ekstra.  

Les den omfattende guiden om ulike bryggemetoder fra Norsk kaffeinformasjon her

Klar for å teste noen av tipsene i artikkelen? Se hele vårt utvalg av kaffe her.