Male laminatgulv

Nesten alle gulv kan males, og laminatgulv er intet unntak. Med rett gulvmaling, rett utstyr og en liten dose tålmodighet kan et gammel og slitt i løpet av en helg. Er gulvet i forholdsvis god stand, uten større hakk eller «sår», krever maling av laminat minimalt med forarbeid. Sitter det langt inne å skifte ut hele gulvet, er du bare noen strøk unna et helt nytt rom.

SLIK GJØR DU!

Forarbeid
Forarbeidet kommer du deg ikke unna uansett om underlaget er tregulv, parkett eller laminat. Dette er kanskje den største, men en viktig del av jobben. Trøsten er at er at når forarbeidet er gjort går resten som en lek, så det lønner seg å investere litt tid i denne delen.

Rengjør gulvet godt. Bruk egnet rengjøring som fjerner fett. Mattslip lett med slipepapir (ikke for grovt så det lager riper) for å klargjøre for bedre heft. Gulvet må være helt rent og fritt for såperester, støv og smuss – vær nøye!

Dekk til lister
Beskytt lister med maskeringsteip. Pass på at du teiper godt helt ned til gulvet slik at ikke malingen sniker seg inn under teipen. Teipen fjerner du med en gang du er ferdig med å male.

Rull i vei!
Begynn med å male langs vegger og lister med en flat pensel. Så går du over til rulle. Sett rullen på et forlengerskaft og rull i vei. Ikke hell malingen utover gulvet, men bruk rullebrett eller -bøtte. Da får du bedre kontroll på malingen og jevnere påføring. La tørke før du maler et nytt strøk. Vanligvis er malingen overmalbar etter 8-10t.

Overhold tørketider og herding!
Malingen er vanligvis overmalbar etter 8-10 timer, men herdetiden er 2-3 uker. Det er under herdeperioden malingen utvikler slitestyrke, så det å respektere herdetiden er avgjørende for resultatet. Du kan bruke gulvet og gå på det så snart malingen er tørr, men bruk sokker, ikke legg for stor belastning på det og ikke vask det. Tørke- og herdetider er viktig enten du maler eller lakker.

NB!
Nyere laminattyper har en tøffere overflate enn eldre laminat og kan være tøffere å overmale. Gjør gjerne en test på malingsheften på et lite synlig sted.

UTSTYRSLISTE OG TIPS FOR MALING AV LAMINATGULVET

Å male gulv går raskere og enklere om du skaffer deg de rette «hjelperne». Hos Europris får du kjøpt alt du trenger for å få jobben gjort.

Gulvrens

Velg en egnet gulvrens som rengjør godt og fjerner fett. Til fjerning av støv og smuss kan du gjerne bruke en mikrofobermopp.

Slipepapir

Slipepapiret må ikke være for grovt da det kan etterlate riper. Hensikten er ikke å slipe gulvet helt ned. Husk at maling fremhever ujevnheter, og blir det for dype riper i underlaget vil det synes.

Rullebrett

Malingen bør ikke helles utover gulvet og fordeles derfra. Bruk rullebrett eller -bøtte – da får du både fordelt malingen jevnt og det er dessuten enklere å rulle den ut.

Rulle

Bruk samme rulle på gulvet som du ville brukt til vegg (hvit med grønn tråd). Det finnes også ulike størrelser på rullene – er rommet lite kan du skaffe en rulle på 18 cm bredde. Til rom over 40m2 kan du bruke en rulle med 25 cm bredde.

Pensel

Bruk radiatorpensel til å påføre maling langs vegg/lister. Et langt skaft gjør at du slipper å krabbe langs gulvet, og jobben blir lettere. Velg en pensel som har minst 50 mm bredde.

Forlengerskaft

Både rygg og knær vil takke deg om du bruker forlengerskaft. Ikke bare skåner du deg selv for vonde arbeidsstillinger, men et forlengerskaft sørger også for at jobben går raskere og resultatet bedre.

Maskeringsteip

Velg en litt bred teip til maskering. Da kommer du også litt godt opp på siden av listen. Press teipen godt inntil listen nederst så du unngår at malingen sniker seg innunder.

VÅG Å BRUKE FARGER!

Gulvet er en viktig del av interiøret og har mye å si for både romfølelse og interiør, men tar likevel mindre oppmerksomhet en veggene. Du kan derfor med fordel velge en farge på gulvet uten at det blir for dominerende. Rett fargevalg gir særpreg og harmoni, så tenk helhetlig når du velger farge og la interiøret være med å bestemme.

MAL MØNSTER

Har du lyst til å gjøre litt ekstra ut av gulvet? Mal mønster! Å male gulv med mønster tar litt lenger tid enn å male i én farge, men er et originalt, kreativt og morsomt prosjekt som kan gi deg et gulv ingen andre har. Mønster gjør seg særlig godt på barnerom, kjøkken eller i entreen. Hvor avansert mønster du vil male er selvsagt opp til tålmodighet og iver. Hva med f.eks å male et teppe under kjøkkenbordet?

Mal ønsket grunnfarge – følg trinnene ovenfor. Når gulvet er tørt kan du gå i gang med mønsteret. Tegn opp en skisse slik at du har designet klart. Det kan være lurt å lage sjablonger hvis mønsteret er «avansert», men om du vil kan du også bare tegne opp mønsteret rett på gulvet med blyant (evt. linjal). Dette avhenger selvsagt av mønsteret. Stripe- og rutemønster lager du med maskeringsteip. Mål avstander og bruk tid på rette linjer. Bruk god teip slik at ikke malingen sklir innunder og ødelegger mønsteret. Fjern teipen med én gang du er ferdig med siste strøk.