Pelspleie på hund

HVORDAN BØRSTE OG STELLE PELSEN?

Hundens pels bør børstes flere ganger per uke, men hvor ofte avhenger litt av typen pels. Å børste har flere positive funksjoner; pelsen holdes ren og velstelt, men gir også mulighet til å sjekke for parasitter og sår. Børsting har dessuten en beroligende effekt, og knytter bånd mellom hund og eier.

Noen børster kan være litt harde, så pass på! Test gjerne hardhet på egen hud slik at du kan tilpasse.

GLATTHÅRET PELS

Glatthåret pels krever ikke mye børsting. Bruk gjerne gummibørste – karde kan bli litt vond på korthåret hund. Børst mot pelsretningen for å løsne døde hudceller og død pels. Dette kan lugge så vær varsom! Deretter børster du medhårs med en myk børste. For å få pelsen blank kan du stryke et fuktig pusseskinn over pelsen.

KORT, STRIHÅRET PELS

Kort, strihåret pels består av både underpels og dekkhår, og bør børstes annenhver dag på grunn av tettheten i pelsen. Bruk en karde og børst mot pelsretningen for å løsne så mye døde hudceller og død pels som mulig, og få bort under-ull. Dette kan lett lugge, så vær varsom! Deretter bruker du en børste med myk bust for å fjerne rester av døde hudceller og pels. Børst da i hårets retning. Strihåret pels bør nappes/strippes 4-5 ganger i året med egen kniv/børste for dette. Døde hår nappes/strippes mellom kniven/børsten og tommeltotten. Dette er ikke vondt når det gjøres på riktig måte – medhårs.

LANGHÅRET PELS

Langhåret pels bør børstes hver dag skal den være pen og velstelt. Bruk en god karde og børst i pelsens retning for å løse opp knuter og floker. Vær forsiktig – lang pels gir lett lugging.

Børster med naturbust gir glans til hunder som Yorkshire terrier og Afghansk mynde som har silkeaktig pels. En stålbørste kan være fin til å fjerne urenheter fra pels med mye underull, som for eksempel på langhåret Collie. Bak hasene kan en grovtannet kam brukes for å løsne opp floker. Trim pelsen med saks ved hasene, brystet, mellom tærne og tåputene slik at det ikke fester seg fremmedlegemer eller floker seg der.

Husk! Pelspleieutstyret skal alltid rengjøres etter bruk og oppbevares tørt. Stålbørster og karder tørkes godt av og gnis med en klut dynket i vegetabilsk olje for å hindre at de ruster.