Røykovn og røykspon

Med en røykovn åpnes et helt nytt smaksunivers. Røyking av fisk er en fantastisk måte å tilberede fisken på og gir mulighet for mange spennende og varierte måltider. Under røyking forandrer fisken både tekstur og smak, så prøv deg frem. Røyking av fisk er ikke vanskelig og med prøving og erfaring kommer også kunnskap. Ulikt fiskekjøtt krever ulik behandling, så her er det bare å prøve seg frem og kose seg underveis.

Røykovn eller grill?

Du kan røyke fisken i egen røykovn, men du kan også røyke på gassgrill og kullgrill. Til røyking brukes treflis eller røykspon. Mange liker å lage egne røykefliser av epletrær, bjørk, bøk og andre egnede løv- og frukttrær, men du får også kjøpt et variert og spennende utvalg i butikk. Du kan også bruke en røykeplanke. Det som brukes mest til røyking er mesquite, hickory, bøk, or, eik, frukttre, cedertre og einer (unngå bartrær som gran og furu som inneholder harpiks og gir usunn røyk). Bjørk kan brukes hvis man liker litt skarp smak.

Fisken skal røykes, ikke stekes

Husk at fisken skal røykes, ikke steke. Fisken skal kun absorbere røyken.

Slik gjør du: Legg treflisene i vann før bruk (ca. 30 min) og la dem bli gjennomvåte. Poenget er å skape mye røyk når flisene kommer på grillen, og det blir mest røyk når de er skikkelig gjennomtrukne.

Røyker du i røykovn eller på kullgrill legger du røykeflisene eller røykspon rett på kullet. Røyker du på gassgrill pakker du de våre fliser inn i aluminiumsfolie, stikker noen hull på folien og legger pakken med flis rett på brenneren. Når det begynner å ryke, flytter du flisene opp på risten.

Kaldrøyking eller varmrøyking

Ved kaldrøyking holder røyken en temperatur på under 33 grader og røyketiden varierer fra 6 timer og oppover avhengig av fisken, størrelse og ønsket sluttprodukt. Kaldrøyking forandrer ikke teksturen mye og gir en mildere smak enn ved varmrøyking.

Varmrøyking er den enkleste og vanligste røykemetoden. Temperaturen på røyken er gjerne mellom 60-80 grader avhengig av fisken. Røyketiden er fra 1-8 timer. Kort røyketid kalles for lettrøykt.