Slik vasker du terrassen din!

Enten du har egen hage, terrasse, balkong eller bakgård, er klargjøring av uterommet vårens sikreste tegn. Her skal det tilbringes mye tid med alt fra grilling til løping i vannspreder, eller med å bare gynge i hengekøya med en god bok. Gjør deg klar!

Vaske og vedlikehold av terrasse

Belastningen på terrassen er ekstrem. Den tar imot absolutt alt av forurensning, sol, regn, hagl, is og vind og et stadig tråkk. Derfor bør du vaske/vedlikeholde terrassen godt og gi den skikkelig pleie i starten av hver sesong. Ikke dekk til terrassen med presenning e.l. vinterstid, det kan gi spor av fukt – terrassen har det best når den har det luftig.

Hvordan vaske terrassen din? 

Vask når det regner!

Vått treverk er enklere å rengjøre, regnet løser opp skitt/smuss og hjelper til med skyllingen. I fuktig vær tørker heller ikke såpen ut slik at du unngår skjolder.

 

Vask hvert år!

Vær grundig! Bruk kraftvask og skyll godt. Vaskekost på forlengerskaft forenkler jobben.

 

Skyll med hageslange!

Det er vannmengde og ikke trykket som fjerner skitten. Høytrykkspyler må brukes med forsiktighet så ikke terrassen blir flisete og ødelagt.

 

Vær forsiktig!

Høytrykkspyler må brukes med forsiktighet så ikke terrassen blir flisete og ødelagt.

Vasket ferdig? Tid for olje eller beis. 

  • Påfører et jevnt lag med terrasseolje i to omganger på ren og tørr overflate. Bruk rulle på forlengerskaft til bordene, og en smal pensel til hjørner og inntil vegger (vær nøye!).

  • Tørk vekk overskytende olje med fille mellom hvert strøk. Terrassebord på betongdekke e.l. Rulle anbefales ikke på dette underlaget.

  • Hvis overskytende olje renner ned mellom bordene og tørker inn på undergulvet, festes skitt, støv og annet avfall seg til oljesølet og regnvann renner ikke lenger fritt, noe som på sikt kan føre til vanndammer og fuktskader.

Ikke mal terrassegulv med veggmaling. 

Generelt anbefales ikke maling av terrassegulv med husmaling. Ulikt husveggen ligger terrassen horisontalt med fuktinntrengning fra flere kanter. Uansett hvor god du er, vil du vil aldri få malt bordene på alle sider. Maling er heller ikke laget for å tåle påkjenning fra is og snø som blir liggende over tid. Bruk terrassebeis eller –olje. Det finnes mange fine farger å få tak i.