Hund alene hjemme

HVOR LENGE KAN HUNDEN VÆRE ALENE?

Hvor lenge hunden kan være alene kommer an på hvordan hunden trives med det. Noen trives godt, andre trives mindre, og noen raser er ikke disponert for å være alene overhodet og vil aldri trives uansett hvor mye dere trener på det. Men – uansett hund – skal den ikke være alene mer enn en normal arbeidsdag på det lengste (6-7 timer).

Skal du reise bort over tid (flere dager), er det ikke nok at noen bare stikker innom for lufting og mating. Da må du finne hundepass eller sette den på kennel/dyrepensjonat.

TRENING ER TRYGGHET

Hunden må trenes til å være alene. Dette er en trinnvis – og av og til krevende – prosess med mye repetering, men du må ikke gå ifra hunden før du er sikker på at den takler det. Start opptrening så tidlig som mulig.

1. ROLIG START

La valpen/hunden være alene i et rom. La døren være åpen, men bruk en grind e.l. for å unngå at den følger etter. Sett deg et stykke fra døren, men slik at valpen kan se deg. Er den rolig og avslappet kan du prøve å stenge døren og la den være alene noen minutter.

Begynner den å bjeffe, pipe eller lage lyd er det viktig at du ikke løper inn og «redder» den med å ta den opp/leke/kose osv – da vil den bare lære at det lønner seg å mase. Vent til den slutter å lage lyd (ja, det er en pine), gå rolig inn uten å gjøre oppstuss eller gi den for mye oppmerksomhet, sitt litt i rommet, og start fra begynnelsen.

Gjenta så lenge det er nødvendig.

2. ØK UTFORDRINGEN

I takt med at valpen/hunden din blir mer avslappet og trygg i situasjonen, kan alenetiden økes, og du kan starte treningen med å la den være helt alene i huset. Følg samme oppskrift som over (hold deg i nærheten de første gangene) og øk gradvis.

3. ALENE HJEMME-TRIKS

Henger hunden fortsatt litt med hodet når den er alene hjemme, kan du prøve å ha på musikk/radio. En krevende leke som utfordrer kan også ta oppmerksomheten bort fra at den er alene. Legg gjerne igjen et gammelt, utvasket klesplagg som lukter deg som den kan snuse på og trøste seg med.

TIPS!

Treningen blir mer avslappet og effektiv om du slipper å tenke på at naboene forstyrres av eventuelle pip og bjeff. Har du mulighet, anbefales det å trene når naboene ikke er hjemme.

ALENE I HUNDEBUR ELLER MED HUNDESENG

Å sette hunden i hundebur når den er alene hjemme er en uting – spesielt hvis hunden skal være alene over flere timer. Problemer med at hunden roter, gnager eller gjør ugang når eier ikke er hjemme, er et tegn på at hunden er redd/urolig og må løses på en annen måte enn å sperre hunden inne. Tren og trygg hunden på å være alene.

Du kan gjerne ha et hundebur tilgjengelig med koseteppe og kosedyr/leker, eller et klesplagg med din lukt, men la døren stå åpen slik at hunden selv kan velge om og når det vil være der.

En hundeseng er et godt alternativ til hundebur. En hundeseng er også en kjent og trygg base som hunden din kan søke seg til.