Gjødsel - næring til jorden, plen, spirer og frø

Mange forbinder kanskje gjødsel med noe som både lukter voldsomt og som krever en utdanning for å få til skikkelig, men Europris har gode nyheter: Det er ikke rakettforskning å gjødsle hverken gressplen, blomsterkasser eller frukt og grønt. Spesielt etter vinteren trenger jorden ny næring, som gjør det enklere for gresset å gro skikkelig og god jord til utplanting av spirer eller frø.

Diverse gjødseltyper til forskjellige planter og formål

Noen planter og vekster har spesifikke behov i næringen, som det kan være lurt å tenke over. Hva skal du gjødsle? Finnes det en gjødsel som passer for alt du skal gjødsle eller må du kanskje ha to-tre varianter?

Kugjødsel: Dette egner seg godt til det meste, både gress, frukt og grønt. Men, om du ønsker å være enda mer spesifikk å gi plantene dine det de trenger, kan hønsegjødsel være et godt alternativ.

Hønsegjødsel: Dette er en biogjødsel som ofte omtales som «helsekost» for hagen. Den er rik på nitrogen og kalium, som er spesielt godt egnet til rotgrønnsaker, salat og spinat.

Blomstergjødsel: Det finnes egen blomstergjødsel, som kan brukes på både uteblomster og inneblomster, men det kan også brukes andre varianter.

Rhododendrongjødsel: Har du en rhododendron visste du kanskje at den trives godt i litt syrlig eller sur jord? Dette bør du tenke på når du velger gjødsel. Denne kan vannes med regnvann, så om du har bøtter eller oppsamlere ved takrennene kan du fint dra nytte av regnvannet som rhododendron vil elske.

Se all vår gjødsel her >>

Gode tips før og ved gjødsling

Det kan kanskje virke som en jungel med ulike varianter og typer gjødsel, men vi skal prøve å hjelpe deg på vei med gode tips slik at du kan bli en mester på gjødsling. Det første du kan ta med deg er at uansett hva du skal gjødsle, trenger det vann umiddelbart etterpå. Mange anbefaler at man for eksempel gjødsler plenen når det regner, og evt. vanner med spreder etterpå om regnskuren var for beskjeden. Gjødsler du jord ved blomster eller busker, bør det vannes rikelig etterpå (men husk å ikke drukne plantene) - eventuelt vanner du i flere omganger til gjødselen er godt oppløst. Hvis ikke, kan gjødselen svi seg i jorda og gjøre mer skade enn nytte.

Det bør grunngjødsles om våren, og heller holdes vedlike etter behov gjennom sesongen. Lite og ofte - etter behov.

Hos Europris har vi et godt og bredt utvalg i ulike varianter med gjødsel, og er du usikker hjelper vi deg mer enn gjerne. Lag en god plan og oversikt for hagen din, hvilke planter og vekster som har behov for en god runde med gjødsel, husk vann - og vipps! Du er en mester i gjødsling!